Quantcast
Βερολίνο: Συμπαράσταση αλλά και ενστάσεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Βερολίνο: Συμπαράσταση αλλά και ενστάσεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά και καταπολέμηση της λιτότητας ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δύο εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές.


Η ημερίδα συμπαράστασης προς την Ελλάδα που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά (ΕΑ) το απόγευμα του Σαββάτου στη γερμανική πρωτεύουσα δεν περιορίστηκε μόνο σε πολιτικές συζητήσεις, αλλά είχε και πολιτιστικές αναφορές. Ο συγγραφέας Φόλκερ Μπράουν διάβασε ποίημα του για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα εμπνευσμένο από τα Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη, ο Ράινερ Κρένερτ παρουσίασε αποσπάσματα πολιτικής του επιθεώρησης όπου μιμείται την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Σύρος μουσικός Τίτο Μπάντεν τραγούδησε ελληνικά έντεχνα τραγούδια.

Κριτική στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης όμως κάλυψαν οι παρεμβάσεις πολιτικών, ακτιβιστών, ομάδων πρωτοβουλίας, συνδικαλιστών αλλά και του Θανάση Μαρμαρινού, του ψαρά από τη Λέσβο που έσωσε με το καΐκι του χιλιάδες πρόσφυγες. Μιλώντας σε ένα κυρίως γερμανικό κοινό, ο Θ. Μαρμαρινός δεν έκρυψε την πίκρα του για την άρνηση πολλών χωρών στην Ευρώπη να δεχτούν πρόσφυγες: «Όταν συγκρίνω το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε εμείς στο νησί και γενικά η Ελλάδα και βλέπω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αδρανούν και να αφήνουν κράτη-μέλη να παίρνουν μονομερείς αποφάσεις και να κλείνουν τα σύνορα – στεναχωριέμαι πάρα πολύ.»


Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα και τη δράση κοινωνικών κινημάτων, το προσφυγικό ήταν το τρίτο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης. Αναπόφευκτα αυτή η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο της Τουρκίας και στη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες. Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που αποδέχτηκε αυτή τη συμφωνία, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων αριστερών την απορρίπτει. Τους λόγους εξήγησε στην ημερίδα ο διευθυντής του δικτύου Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα (Global Justice Now), Νίκολας Ντέρνταν. «Αυτό που ουσιαστικά κάνει η ΕΕ με αυτή συμφωνία», επιχειρηματολόγησε ο κ. Νέρνταν «είναι να αναθέσει βάσει συμφωνίας τις ευθύνες για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε μια χώρα που όχι μόνο είναι φτωχότερη από τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και που διοικείται από μια κυβέρνηση που ανοιχτά παραβιάζει τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σύμφωνα με τον Ν. Ντέρνταν η ΕΕ είναι τόσο πλούσια που κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί όλους τους πρόσφυγες που ζούνε στην Τουρκία.

Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και όχι το χρέος


Διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν και στο θέμα της οικονομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους. Εξαρχής η νυν κυβέρνηση υποστήριζε ότι χωρίς αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Το ζήτημα δεν έχει όμως τη σημασία που του αποδίδεται, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά, Άξελ Τρόοστ. Οι ελαφρύνσεις που αναμένεται να παραχωρηθούν στην Ελλάδα θα είναι τέτοιες που θα καθιστούν περιττή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Το ζητούμενο για τη χώρα δεν είναι η αποπληρωμή των δανείων αλλά η οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει η ΕΕ. Ο κ. Τρόοστ συντάσσεται με την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για την τόνωση της οικονομίας – παρά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί στη χώρα του. «Από την άλλη πλευρά όμως» επεσήμανε ο κ. Τρόοστ «ο Μακρόν έχει αναγνωρίσει ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ‘λειτουργήσει’ παραμένοντας σε τροχιά λιτότητας. Για αυτό το λόγο έχει προτείνει σειρά μέτρων τα οποία υιοθέτησε και η Κομισιόν. Το ζητούμενο τώρα είναι να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα τους από τη Γερμανία.»


Αναφερόμενος στην παρέμβαση του, στην επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε τη γνώμη πως το μήνυμα της ήταν «ότι χρειάζεται ένας συνολικός αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει κυρίως τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης. Δεν μπορεί δηλαδή το Eurogroup να συνεχίζει να χαράζει πολιτική όντας πολιτικά ανεύθυνο». Αναφερόμενος στην πρόταση Μακρόν για την ανάδειξη ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι εκτός αυτού η Ευρώπη έχει ανάγκη και από έναν υπουργό για την κοινωνική συνοχή της ΕΕ.

«Και οι ευρωπαίοι αριστεροί ευθύνονται για τη λιτότητα»


Την εκδήλωση απασχόλησε και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που δηλώνει αριστερό κόμμα ακολουθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τους ενδοιασμούς πολλών αριστερών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα για την πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Εταιρία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Γιώργος Αρχοντόπουλος: «Γνωρίζουμε ότι έχει εγκλωβιστεί, γνωρίζουμε ότι ηττήθηκε, γνωρίζουμε ότι το σύστημα όλο και οι τράπεζες θέλουν να δείξουν διεθνώς ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Από την άλλη πλευρά όμως ως κυβέρνηση και ως υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες και με τη δύναμη του λαού που είχε ειδικά το πρώτο εξάμηνο, θα πρέπει να είχε χαράξει μια άλλη πολιτική.»

Επανειλημμένα η Γκάμπι Τσίμερ έγινε δέκτης παρόμοιας κριτικής και στο κόμμα της Η Αριστερά. Η πρόεδρος της ΚΟ της ΕΑ στο ευρωκοινοβούλιο την αντικρούει κάθε φορά με το επιχείρημα πως για την κατάσταση στην Ελλάδα ευθύνεται και το ευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα: «Τόσο αριστεροί, όσο και συνδικαλιστές, άλλα προοδευτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα δεν καταφέραμε να ασκήσουμε εκείνη την πίεση που θα ήταν αναγκαία για να αντιμετωπιστεί ο εκβιασμός του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης και να δοθεί το ξεκάθαρο μήνυμα στον Σόιμπλε και στη Μέρκελ : ως εδώ και μη παρέκει. Δεν το καταφέραμε αυτό». Η Γκάμπι Τσίμερ είναι πεπεισμένη πως αν δεν καταπολεμηθεί η πολιτική της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο τότε είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί παντού στην ΕΕ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.