Quantcast
Έως την άνοιξη η πρόταση της Κομισιόν για την φορολογία ψηφιακών εταιρειών και ηλεκτρονικού εμπορίου - enikonomia.gr
share

Έως την άνοιξη η πρόταση της Κομισιόν για την φορολογία ψηφιακών εταιρειών και ηλεκτρονικού εμπορίου

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

“Ισοσταθμιστικό φόρο”, μεταξύ άλλων, θα προτείνει η Κομισιόν, έως την άνοιξη για τη φορολογία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις.

Η Κομισιόν επιθυμεί συμφωνία με τα κράτη – μέλη, με ομοφωνία (διότι αυτό προβλέπουν οι κανόνες για τις φορολογικές αποφάσεις), για την επιβολή ενός νέου φόρου ο οποίος θα στοχεύει στα κέρδη των λεγόμενων “γιγάντων του διαδικτύου”.

Ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις περιέγραψε πως, επί της ουσίας θα προτείνει έναν “ισοσταθμιστικό φόρο”, επό του τζίρου των εταιρειών αυτών, ο οποίος θα συνυπολογίζεται στη βάση του εταιρικού φόρου που πληρώνουν έτσι κι αλλιώς οι ίδιες εταιρείες.

Ο Αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι η πρόταση που θα κατεβάσει η Κομισιόν θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα της έλλειψης “φυσικής έδρας”, καθώς οι λεγόμενοι “γίγαντες του διαδικτύου”, συνήθως δεν έχουν φορολογική έδρα στα κράτη μέλη που θα ήθελαν να τους φορολογήσουν.

Ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβκσις, ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια των συζητήσεων στο Ecofin της περασμένης Παρασκευής και ενόψει της ψηφιακής συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ταλίν.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Ιρλανδία, που αντιτίθενται στην ιδέα (διότι βλάπτει το επιχειρηματικό τους μοντέλο), αλλά σημείωσε ότι “οι εθνικές λύσεις υπονομεύουν την κοινή αγορά”.

Ο Αντιπρόεδρος εξήγησε ότι “τα κράτη αντιδρούν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να φορολογήσουν ήδη σε εθνικό επίπεδο με διαφορετικούς τρόπους τις συγκεκριμένες εταιρίες”, σημειώνοντας ότι αυτό είναι προβληματικό για την κοινή αγορά.

Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι πλήρως σχηματοποιημένη. Δεν απέκλεισε δε την λύση της ενισχυμένης συνεργασίας (όπου στη βάση της Συνθήκης μετέχουν μόνο όσοι θέλουν, όπως σήμερα με τον φόρο FTT, financial transactions tax), αλλά παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η άποψη της Κομισιόν είναι πως στο τέλος του δρόμου, ο νέος φόρος θα ενταχθεί στην βάση εταιρικής φορολόγησης CCCTB.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.