Quantcast
Ελληνικές πηγές: Τι κέρδισε η Αθήνα από το ραντεβού στον Λευκό Οίκο - enikonomia.gr
share

Ελληνικές πηγές: Τι κέρδισε η Αθήνα από το ραντεβού στον Λευκό Οίκο

δημοσιεύτηκε:

Oυάσιγκτον

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Το τρίπτυχο σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη, εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, είναι τα τρία στοιχεία που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι κυριάρχησαν στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ενημέρωση που έγινε στο Blair House, κυβερνητικές πηγές σημείωναν το «σαφές μήνυμα» από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο: «Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη. Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως ένας πόλος σταθερότητας και ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή. Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξη προς την Ελλάδα κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας».

Η στήριξη αυτή, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς -που εκφράζεται και από το ΔΝΤ- στο ζήτημα του χρέους και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία «σε αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και την έχει πολύ ανάγκη».

Στις τοποθετήσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και έθεσε το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου, το πώς η Ελλάδα συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο σταθερότητας που, όπως τόνισε, μπορεί να γίνει μονάχα ισχυρότερος στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της χώρας και γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τονίζοντας ότι αυτή είναι μια θέση που την παραθέτει και στην αμερικανική πλευρά ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή μια παραβατική συμπεριφορά και στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε προς τον πρέοδρο Τραμπ τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αμερικανική πλευρά και ο Πρόεδρος Τραμπ έκαναν δεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς -ως συνέχεια της χθεσινής συνάντησης και για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας στο επίπεδο της οικονομίας- για διαμόρφωση ομάδων εργασίας, στις οποίες θα είναι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου κ. Ρος ετοιμάζει επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος ή μέσα στον επόμενο μήνα, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε συνεχή αναφορά στη σπουδαιότητα της Ελλάδας και εμφανίστηκε παράλληλα εντυπωσιασμένος, στα στοιχεία και τα αποτελέσματα που ήρθαν στα χέρια του, σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ ότι υπάρχουν αρκετά επενδυτικά πρότζεκτ ανοικτά και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο Ελληνικό.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, αφού είπε πως όταν ήταν επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να κάνει επένδυση εκεί και ότι όταν έκανε αυτή την πρόταση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με την ελληνική μηχανή της διοίκησης, ζήτησε να ενημερωθεί τι έχει αλλάξει στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά για το πώς προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό και να επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν γίνει: στο πλαίσιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις για 12 χρόνια.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.