Quantcast
Τσίπρας: Η εποχή που η Ελλάδα ήταν συνώνυμο της χρεοκοπίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Η εποχή που η Ελλάδα ήταν συνώνυμο της χρεοκοπίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί

δημοσιεύτηκε:

«Το 2017 δεν είναι 2015» διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα.

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ λέει ότι στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία», με βασικό λόγο τη συμφωνία στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια» σημειώνει εξάλλου ο κ. Τσίπρας και κάνει λόγο για «αντιπολίτευση του κωνείου», που αποτελεί «αστείρευτη πηγή μαύρου χιούμορ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απαντά: «Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ρυθμούς, αλλά οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές». Επιπλέον, κάνει άνοιγμα στους προοδευτικούς πολίτες που «αρνούνται το ρεβανσισμό της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», ενώ για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ επισημαίνει ότι «μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».

Ειδιικότερα απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οπως και η εποχή που οι Ελληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για μία φωτογραφία».

Αναφορικά με όσους του καταλογίζουν πρόσδεση στον «Ατλαντισμό» επισημαίνει ότι «αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε», ενώ για το κόστος αναβάθμισης των F-16 σημειώνει: «Ας φρόντιζαν όσοι προέτρεξαν σε δηλώσεις να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται».

Για τις εν εξελίξεις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε υπογραμμίζει πως «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει». Αφήνει δε αιχμές για τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα Μνημόνιο με τους δανειστές».

Για την σοσιαλδημοκρατία υπογραμμίζει πως «θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και τον ρεβανσισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», ενώ για την συγκυβέρνηση με τους Αν.Ελλ. ξεκαθαρίζει ότι «βασίζεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Και από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».

-Η αμερικανική ηγεσία σάς υποδέχτηκε με θέρμη στην Ουάσινγκτον και το Σικάγο. Πώς είναι να ακούει θετικά λόγια ένας ηγέτης αριστερού κόμματος, που δεν είχε εκφράσει και τις πιο θετικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο;

Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Ελληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Την Ελλάδα. Την πατρίδα. Οχι το κόμμα ή την παράταξή του. Η ιδεολογία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική είναι μία: Η ειρήνη, η ασφάλεια, οι ισότιμες σχέσεις, η δυνατότητα των λαών να χτίζουν χωρίς παρεμβάσεις το μέλλον τους, η συνεργασία με όρους αμοιβαία επωφελείς. Και αυτή η πολιτική, παρεμπιπτόντως, μόνο ξένη δεν είναι στις ιδέες της Αριστεράς.

Πηγή Πληροφοριών: Εφημερίδα των Συντακτών


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.