Quantcast
Εύσημα Ρέγκλινγκ στην Αθήνα για υπεραπόδοση στόχων μετά το «πράσινο» για εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Εύσημα Ρέγκλινγκ στην Αθήνα για υπεραπόδοση στόχων μετά το «πράσινο» για εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλες του Θάνου Αθανασίου

Το ΔΣ του ESM ενέκρινε την εκταμίευση της 2ης υπό – δόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε στο real.gr.

Η υπό – δόση αυτή, αποτελούσε το τελευταίο τμήμα της δόσης των 8,5δισ. ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί από το eurogroup τον Ιούνιο με βάση την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Τότε είχαν εκταμιευθεί 7,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 6,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρέους και 800 εκ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η Ελλάδα όφειλε να παρουσιάσει στοιχεία με βάση τα οποία θα είχε αποπληρώσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,5 δισ. ευρώ (κάνοντας χρήση των αρχικών 800 εκ.ευρώ και ιδίων πόρων).

Τελικώς η ελληνικές αρχές παρουσίασαν αυτά τα στοιχεία στην τρόικα, αλλά και στη συνεδρίαση του euro workign group απόψε, τέσσερις μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας (τέλη Οκτωβρίου).

Η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει τη 2η υπό – δόση των 800 εκ. ευρώ και πάλι για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών της στο εσωτερικό της χώρας, συμπληρώνοντας και κατ’ αναλογία με εθνικούς ίδιους πόρους.

Στην περίπτωση που οι προϋποθέσεις καταβολής δεν είχαν εκπληρωθεί, τα 800 εκ. ευρώ θα επέστρεφαν την 1η Νοεμβρίου στο καλάθι της χρηματοδότησης του 3ου ελληνικού προγράμματος και δεν θα ήταν πια διαθέσιμα για εκταμίευση.

Στις 20:35 τοπική ώρα Βρυξελλών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι η δόση θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών.

O ESM σημειώνει ότι η απελευθέρωση των κεφαλαίων ήρθε ως συνέχεια θετικής αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης των καθαρών καθυστερήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας της 5ης Ιουλίου 2017.



Ρέγκλιγκ: Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία

“Είμαι ικανοποιημένος που παρατήρησα τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει καθυστερούμενες οφειλές. Το ποσό των καθυστερήσεων που μειώθηκε τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως “, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα έχει ανέλθει σε 40,2 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος έως 86 δισ. ευρώ. Ο ΕSM και o EFSF έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 182 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα προγραμματίζεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Δηλώσεις Μπράιτχαρτ, Μοσκοβισί

«Καλά νέα για την Ελλάδα. Η Κομισόν χαιρετίζει την απόφαση του ESM για έγκριση της εκταμίευσης. Αναγνώριση της πραγματικής προόδου όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άννικα Μπράιτχαρτ.

«800 εκατ. Ευρώ για την #Greece μετά τα € 7,7 δισ. Οι αμοιβαίες δεσμεύσεις τιμούνται. Τώρα για να εργαστείτε για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι!», ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.