Quantcast
Μαγκλάρας - ΕΕΤΤ: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για τα ευρυζωνικά δίκτυα - enikonomia.gr
share

Μαγκλάρας – ΕΕΤΤ: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για τα ευρυζωνικά δίκτυα

δημοσιεύτηκε:

Επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς εκτιμάται ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, έχοντας ως αφετηρία την αξιοποίηση των 460 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, πρόκειται για ένα σχέδιο πενταετίας, η ολοκλήρωση του οποίου θα αλλάξει πλήρως το τοπίο συνολικά στην οικονομία.

«Βρισκόμαστε στον πάτο της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς (NGA). Όπως και να έχει, οι επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιών πολύ σύντομα θα κληθούν να επενδύσουν σε NGA, αλλιώς όλη αυτή η καθυστέρηση θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας. Από τη μετοχοποίηση, το εμπόριο μέχρι τον τουρισμό, χωρίς αξιόπιστα και γρήγορα δίκτυα επικοινωνίας, η ελληνική οικονομία θα φθίνει μέρα με τη μέρα και θα γίνεται όλο και πιο εσωστρεφής και εισαγωγική» επισημαίνει ο κ. Μαγκλάρας.

Σε ό,τι αφορά τα NGA, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενημερώνει ότι ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδίου, «ενώ επίκειται η δημοσίευσης πρόσκλησης τις επόμενες εβδομάδες, η ολοκλήρωση του οδηγού υλοποίησης και του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν η εκκίνηση της δράσης που αφορά την ενίσχυση της ζήτησης για NGA, μέσω κουπονιού για περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις -400 εκατ. ευρώ- συν τη δράση για τα δίκτυα στην Περιφέρεια. Τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της ΕΕ, ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2018, ώστε ακολούθως να δώσουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις το κουπόνι για την αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών}.

Στην ερώτηση πως θα διατεθεί το κουπόνι ενίσχυσης για ευρυζωνικές υπηρεσίες, ο κ. Μαγκλάρας σημειώνει πως «οι δράσεις είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες» και εξηγεί: «Η πολιτεία, μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, θα διαθέσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ένα κουπόνι αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας. Οι εταιρίες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την εξαργύρωση του κουπονιού, με την προϋπόθεση ότι έχουν αναπτύξει NGA με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης για συμμετρικές ταχύτητες 1Gbps. Η δράση είναι ανοιχτή σε όλους και χωρίς αποκλεισμούς».

Αναφερόμενος στη διαστημική πολιτική και τις δυνατότητες ανάπτυξης του οικοσυστήματος στον τομέα αυτό, ο κ. Μαγκλάρας αναφέρει: «Το Διάστημα είναι ο πιο δυναμικός τομέας παγκοσμίως και οι τεχνολογίες που προκύπτουν από την ανάπτυξή του δεν είναι επωφελείς μόνο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα στην άμυνα. Στόχος είναι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, η χώρα μας να καταστεί σημαντικός κόμβος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και παραγωγής μερών δορυφορικών συστημάτων, ήτοι να μπούμε ως οικονομία στην αλυσίδα αξίας αυτού του τόσο σημαντικού διεθνώς παραγωγικού τομέα».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.