Quantcast
Πάνω από 279.000 οι εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια - enikonomia.gr
share

Πάνω από 279.000 οι εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 279.882 είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Ο κ.Καραγκούνης είχε σήμερα συνάντηση με τη Γενική Επίτροπο Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Ευτυχία Φουντουλάκη, τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Θεόδωρο Ασημακόπουλο και με τον πρόεδρο και τα μέλη του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Δημήτριο Νικολόπουλο, Κωνσταντίνο Ζουρνατζή και Ευαγγελία Ζωγραφάκη. αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, αυτό που τονίστηκε ήταν ότι «παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών γραμματέων, δεν έχει καταστεί δυνατό να αλλάξει η υφιστάμενη προβληματική διαδικασία, που οδηγεί νομοτελειακά στη μεγάλη καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς υποθέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια ανέρχονται συνολικά σε 279.882, ενώ υπάρχουν υποθέσεις του 2006 για τις οποίες δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ.

«Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι 77.610, ενώ για άλλες 47.881 δεν έχει οριστεί δικάσιμος» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος τόνισε πως, παρότι θεσπίστηκε η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων από το 2013, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα με τη διαδικασία αυτή μόνο 8 δικόγραφα και παρατηρεί πως ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλογία δικαστικών γραμματέων προς δικαστές είναι 3,5 προς 1, στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια η αναλογία είναι περίπου 0,7 προς 1, ενώ μόνο το 5% των γραμματέων αυτών είναι πτυχιούχοι νομικής.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι, η έλλειψη αυτοελέγχου και αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση παράγουν χιλιάδες διοικητικές διαφορές, που καταλήγουν στα Δικαστήρια και δημιουργούν αντικίνητρο για επενδύσεις στη χώρα.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση οραματίστηκε και θέσπισε, για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, την ηλεκτρονικοποίηση της απονομής της Δικαιοσύνης με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) το οποίο ολοκλήρωσε για τη Διοικητική Δικαιοσύνη και προώθησε για την Ποινική και την Πολιτική Δικαιοσύνη, η σημερινή κυβέρνηση την έχει “παγώσει”, εδώ και 3 χρόνια».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.