Quantcast
Προτάσεις για το όνομα των Σκοπίων – Παρέμβαση ΗΠΑ ζήτησε η ΠΓΔΜ - enikonomia.gr
share

Προτάσεις για το όνομα των Σκοπίων – Παρέμβαση ΗΠΑ ζήτησε η ΠΓΔΜ

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Έντονες διεργασίες ξεκινούν στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο για την επίλυση του Σκοπιανού, μετά τη νίκη του Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές στη FYROM και τη σταθεροποίηση της κυβέρνησής του.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς όρισε στις 20 και 21 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της FYROM Βάσκο Ναουμόφσκι, με στόχο μια νέα προσπάθεια για την επίλυση του ονόματος και την εγκατάλειψη των αλυτρωτικών συνθημάτων από την γειτονική μας χώρα.


Μια τέτοια εξέλιξη, άλλωστε, θα οδηγήσει την Ελλάδα να άρει το βέτο, ώστε η FYROM να ενταχθεί με το νέο της όνομα που θα είναι erga omnes (έναντι όλων) στο ΝΑΤΟ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ο Μ. Νίμιτς θα καταθέσει στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και προτάσεις για το όνομα των Σκοπίων.

Η Αθήνα, που προσέρχεται με θετικές διαθέσεις στη συνάντηση της Ν. Υόρκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιθυμούσε από την κυβέρνηση Ζάεφ “κινήσεις καλής θέλησης” το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως π.χ. τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, αλλά και το γκρέμισμα αγαλμάτων που στήθηκαν από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι για να τονίσουν τον αλυτρωτισμό της FYROM.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.