Quantcast
Στο νέο ΕΣΠΑ το έργο της Αμφίπολης - enikonomia.gr
share

Στο νέο ΕΣΠΑ το έργο της Αμφίπολης

δημοσιεύτηκε:

Την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του έργου συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, η οποία πραγματοποίησε, με την αρχαιολογική ομάδα της, τη σχετική ανασκαφή.

Το έργο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, θα εκτελέσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Η δομική αποκατάσταση και αναστήλωση του μνημείου αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2018 με αρχές του 2019 και σε έναν χρόνο θα έχει τελειώσει. Θα ακολουθήσει η συντήρηση του μνημείου και όλων των επιφανειών του. Συγκεκριμένα, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν οι τοιχογραφίες, το δάπεδο και ο διάκοσμος, ενώ θα κατασκευαστεί κέλυφος για την προστασία του μνημείου, εργασία η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2021.

Για επιτυχή έκβαση των προσπαθειών των υπηρεσιών του υπουργείου και της Περιφέρειας έκανε λόγο η κ. Κονιόρδου, η οποία εξέφρασε την επιθυμία «το μνημείο αυτό να αποτελέσει ένα έμβλημα για την περιοχή, έναν πόλο, αλλά και να επιτελέσει μία νίκη απέναντι στον χρόνο και στη λήθη και να ξαναεμφανιστεί σε πλήρη αποκατάσταση η αξία του και αυτή η αινιγματική του φύση και προσωπικότητα». «Από αύριο ξεκινά ένας νέος κύκλος προσπαθειών και προκλήσεων ενός σύνθετου εγχειρήματος υψηλών επιστημονικών απαιτήσεων και επεμβάσεων μεγάλης κλίμακας» ανέφερε και σημείωσε ότι ήδη προχωρούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις γύρω από το μνημείο, για να μπορέσει να αναδειχθεί και ο περιβάλλον χώρος. Ακόμη, υποστήριξε ότι το υπουργείο, η Περιφέρεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουν σε έργο στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη, λόγω της ένταξης του έργου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ, τόνισε ότι η υπουργός Πολιτισμού ενδιαφέρθηκε πολύ για το θέμα, μερίμνησε και κίνησε καταστάσεις, χαρακτήρισε εξαιρετική και εποικοδομητική τη συνεργασία της Περιφέρειας με το υπουργείο και γνωστοποίησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στον τύμβο Καστά η Περιφέρεια θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να ενταχθεί ο τύμβος στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι η κ. Περιστέρη αναλαμβάνει χρέη συμβούλου του περιφερειάρχη, αμισθί, για θέματα πολιτισμού και αρχαιολογικών ανασκαφών και υπενθύμισε ότι πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2012, πίστεψε στο έργο και το χρηματοδότησε με 100.000 ευρώ για να ακολουθήσει η χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιστροφή του τεχνικού δελτίου από την Περιφέρεια στο υπουργείο το περασμένο καλοκαίρι και τις επισκέψεις στελεχών του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες, η κ. Κονιόρδου επισήμανε ότι ένα τόσο σύνθετο έργο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις ωριμότητας, χρειαζόταν επιπλέον διευκρινίσεις που, ωστόσο, κόστισαν μόνο δύο μήνες καθυστέρησης. «Θα ήθελα να κοιτάμε μπροστά. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι δεν δίνονται μόνο κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ για την Αμφίπολη, καθώς μελέτες έγιναν και με χρήματα του υπουργείου, το οποίο θα αντιμετωπίσει θετικά το έργο και στο μέλλον. Με αφορμή, άλλωστε, την αναφορά της κ. Περιστέρη, ότι από το τέλος του 2015 και μετά το μνημείο έμεινε ανυπεράσπιστο, η κ. Κονιόρδου σημείωσε ότι «ενδεχομένως, δεν υπήρχε η έγκαιρη εξασφάλιση για την επόμενη φάση, γιατί είναι ένα πολύ σύνθετο και πολύ δύσκολο μνημείο, που απαιτεί μελέτες και συντονισμένη συνεργασία πολλών υπηρεσιών».

Εξάλλου, η κ. Κονιόρδου τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών και ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία και με άλλες περιφέρειες, όπως αυτή της Ηπείρου, για την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας. «Έχοντας μπροστά μας την πρόκληση να σηκώσουμε αυτό το γεφύρι, που είναι σχεδόν συμβολικό για τον τόπο μας, με αυτόν τον σκοπό καταφέραμε και ξεπεράσαμε τις όποιες δυσκολίες. Βρήκαμε ο καθένας την αρμοδιότητά του, ολοκληρώθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας η πρώτη φάση, οι μελέτες είναι έτοιμες, θα εγκριθούν και τον χρόνου, ελπίζουμε, αν μας βοηθήσει και ο καιρός, να σηκωθεί το γεφύρι» τόνισε.

Μιλώντας για τον τύμβο Καστά, η κ. Περιστέρη έκανε λόγο για ένα μακεδονικό μνημείο, που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., δηλαδή στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως υποστήριξε, το μοναδικό ταφικό συγκρότημα αποτελείται από τον τάφο, τον περίβολο και το λιοντάρι στην κορυφή, ενώ σχολίασε ότι είναι ένα μνημείο που πρέπει να είχε γίνει με εντολή κάποιου μεγάλου ανθρώπου. «Δεν λέμε ότι είναι εκεί θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά είναι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπάρχει ο Ηφαιστίωνας, που ζει την εποχή αυτή» είπε και τόνισε ότι το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και μετά από τους νεότερους κατά καιρούς.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.