Quantcast
Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος παράγοντας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος παράγοντας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας λίγο πριν από τις 9 το πρωί, για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου.

Στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν ολιγόλεπτη συζήτηση στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Ελλάδα και Κύπρος καθίστανται παράγοντας σταθερότητας σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διμερή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη.

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη”.

“Ήδη χτες είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων” πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο. “Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά” είπε, προσθέτοντας ότι “αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή”.

“Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή -αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία- καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό” τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα: “Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο”.

“Εύχομαι μαζί τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα” επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέμεινε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου του Γ’ της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτριο Παρασκευόπουλο, για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Έλληνα πρωθυπουργού στο γραφείο του Προέδρου.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.