Quantcast
Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ενα δίμηνο ασφυκτικής πίεσης επίκειται και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρθουν για να κλείσουν -και όχι να συζητήσουν- τα 63 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που είναι ανοιχτά, μέχρι -το αργότερο- τις 18 Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση ευνοείται από την ευρωπαϊκή συγκυρία αφού η ΟΝΕ βρίσκεται σε μετασχηματισμό, θεσμικά όργανα (π.χ. η ηγεσία του Eurogroup και του EWG) βρίσκονται σε μεταβατική φάση, η συζήτηση για το Brexit προχωρά αργά και η Γερμανία περνά την πρώτη μεταπολεμική πολιτική κρίση και κανείς δεν θέλει να έχει το «πρόβλημα Ελλάδα» στο… τραπέζι.

Από τις συζητήσεις, όμως, που συνεχίζονται στο παρασκήνιο μέσω τηλεδιασκέψεων, οι επικεφαλής των θεσμών επιμένουν ότι σε συγκεκριμένα θέματα δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Ειδικότερα, θέματα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και οι αποκρατικοποιήσεις είναι διαρθρωτικά ορόσημα τα οποία δεν χωρούν εκπτώσεις και αναβολές αφού δεν πρόκειται να εφαρμοστούν με την ψήφιση ενός νόμου και η επίδρασή τους θα είναι πολυετής στην ελληνική οικονομία. Τούτο βέβαια χωρίς να έχουν διάθεση να περιμένουν μέχρι και τον Ιούλιο για την υλοποίηση και των λοιπών 59 προαπαιτούμενων της αξιολόγησης που εκκρεμούν.

Ωστόσο στα βασικά θέματα της αξιολόγησης η πρόοδος, δύο μήνες μετά την έναρξη των συζητήσεων, είναι από μικρή έως μηδενική.

  • Στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της πλατφόρμας από την Τετάρτη 29 του μήνα. Ωστόσο οι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι για να διαπιστώσουν πρόοδο στο θέμα θα πρέπει μέχρι και τις αρχές του 2018 να έχουν ολοκληρωθεί 600-700 πλειστηριασμοί μέσω της πλατφόρμας. Αυτό σημαίνει ότι μετά την τρίμηνη καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να είναι μαζικοί.
  • Στο θέμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ οι συζητήσεις συνεχίζονται χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Χωρίς τελικές αποφάσεις όμως δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση.
  • Σε ό,τι αφορά την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων επίσης το θέμα είναι ανοιχτό. Οι θεσμοί φαίνεται ότι δέχθηκαν τελικά εξοικονόμηση 260 εκατ. από τα 325 εκατ. ευρώ από την ανασκόπηση δαπανών, αλλά άτομα που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που θα πρέπει να συμφωνηθούν από κοντά.
  • Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων τα θέματα που είναι δύσκολα είναι το Ελληνικό, το οποίο παραμένει παγωμένο, και η πλήρης λειτουργία του Υπερταμείου, η οποία πάσχει από τη μη σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση θεωρεί ακόμη ότι είναι πολύ μεγάλο το πολιτικό κόστος να περάσει η διαχείριση δημοσίων επιχειρήσεων σε ένα φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει αναταραχές κυρίως στις συγκοινωνιακές εταιρίες του Λεκανοπεδίου.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι η κυβέρνηση δρέπει τις δάφνες της υπεραπόδοσης για τρίτη χρονιά του δημοσιονομικού στόχου και της διανομής για δεύτερο χρόνο κοινωνικού μερίσματος. Το υπερπλεόνασμα αφορά τους θεσμούς μόνο στο σημείο του αν προέρχεται από μόνιμα ή έκτακτα μέτρα και όχι αν προέρχεται από υπερφορολόγηση (παρότι έχουν επισημάνει τις ανησυχίες τους για το θέμα).

Οι δανειστές επέτρεψαν την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2018 χωρίς διορθώσεις ή επιφυλάξεις. Ωστόσο η δημοσιονομική πορεία του επόμενου χρόνου θα πρέπει να εξεταστεί και πάλι στο γύρο των συζητήσεων που θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο τελευταίος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ φαίνεται να έχει ακόμη αντιρρήσεις για τα υψηλά πλεονάσματα του ΕΦΚΑ ύψους άνω των 3,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 που εμφανίζει ο Προϋπολογισμός, καλύπτοντας και με το παραπάνω την αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα του 2017. Το Ταμείο θεωρεί ότι η τάση για φοροδιαφυγή -που καταγράφεται το 2017 ως άμυνα στην υπερφορολόγηση και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις- θα ενταθεί το 2018, αλλάζοντας τα δεδομένα και τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων.

Τέλος χρόνου στις 18 Ιανουαρίου

Ολα τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης θα πρέπει να κλείσουν γρήγορα αν θέλει η κυβέρνηση να μην ξαναμπεί η χώρα σε περιπέτειες. Τούτο διότι το πρόγραμμα των Ευρωπαίων δανειστών για την Ελλάδα είναι ασφυκτικό για το επόμενο διάστημα και μια ανατροπή του θα αλλάξει το κλίμα ευφορίας που κυριαρχεί σήμερα.

Μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να υπάρχει τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς και πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και το ύψος της δόσης που θα δοθεί αλλά και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά ως τα μέσα Ιανουαρίου. Το αργότερο μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου θα πρέπει τα προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί και να έχει συνταχθεί από την Κομισιόν η έκθεση συμμόρφωσης για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να διαπιστώνει υλοποίηση και των 95 προαπαιτούμενων.

Ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου η Ελλάδα θα πάρει από το συμβούλιο των υπουργών την έγκριση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων για να εκταμιευτεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους, για την οποία εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι κρατούν «μικρό καλάθι».

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.