Quantcast
Κύρτσος: Η ΝΔ δεν μπορεί να πει όχι στους πλειστηριασμούς - enikonomia.gr
share

Κύρτσος: Η ΝΔ δεν μπορεί να πει όχι στους πλειστηριασμούς

δημοσιεύτηκε:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πει όχι στους πλειστηριασμούς, απλά θέλει μία -στο μέτρο του δυνατού- ευνοϊκή για την κοινωνία διαχείριση» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«”Όχι” στους πλειστηριασμούς γενικά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή τη στιγμή, αν πούμε όχι στους πλειστηριασμούς, θα καταρρεύσουν πλήρως οι τράπεζες, οι οποίες στηρίζονται στο χρήμα του ελληνικού λαού κι έχουν ήδη απορροφήσει 40 δισ. από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις» σημείωσε ο ευρωβουλευτής.

Σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το ποσό των 300.000 ευρώ προέβλεψε πως «με το πέρασμα του χρόνου θα εξασθενήσουν οι ασφαλιστικές δικλείδες και δεν θα υπάρχει όριο». «Επισήμως δεν μπορεί να μπει όριο, ότι δεν θα γίνεται πλειστηριασμός σε ακίνητα π.χ. 150.000 κ.λπ., διότι αν μπει αυτό το όριο θα πρέπει να περάσει στους ισολογισμούς των τραπεζών, δηλαδή να διαγράψουν αυτά τα χρέη, αυτά τα κόκκινα δάνεια -αν είναι επίσημη συμφωνία- επομένως θα έχουν πρόβλημα. Άρα θα πάμε άτυπα, δηλαδή η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τα μεγάλα ποσά και θα πηγαίνει αναπόφευκτα προς τα κάτω» εξήγησε.

Πρόσθεσε, δε, ότι υφίσταται ένα ηθικό πρόβλημα στο ότι οι πολίτες στήριξαν τις τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και οι τράπεζες τους «κυνηγάνε». «Αυτό είναι αποτέλεσμα πρώτον της χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου το 2009, που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες και δεύτερον των επιλογών του 2015, που τη σύγκρουση Τσίπρα – Βαρουφάκη με την ευρωζώνη την πλήρωσαν οι τράπεζες» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο κ. Κύρτσος εκτίμησε ότι «υπάρχουν προβλήματα, που ανεβάζουν τον κοινωνικό και το πολιτικό κόστος, του κλεισίματός της», ενώ για την εκλογή του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σχολίασε: «Αυτό που εξυπηρετεί την Ελλάδα είναι ότι προέρχεται από μία χώρα, την Πορτογαλία, όπου η κοινή γνώμη δεν θέλει αυστηρή αντιμετώπιση της Ελλάδας, ενώ ο Ντάισελμπλουμ, αν και επίσης κεντροαριστερός, προέρχεται από την Ολλανδία, μια πιο αναπτυγμένη χώρα και συνήθως οι πιο αναπτυγμένοι ζητάνε αυστηρή αντιμετώπιση των λιγότερο αναπτυγμένων. Επομένως θα έχουμε την κατανόηση του προέδρου του Eurogroup, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι λύνονται αυτόματα όλα τα προβλήματα».

Κληθείς να σχολιάσει την ειλημμένη απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να μη συμπεριλάβει σε μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ μέλη της οικογένειάς του ο κ. Κύρτσος είπε: «Νομίζω ότι και ο ίδιος το είπε ότι είναι σκληρό για την κ. Μπακογιάννη, γιατί κανείς δεν αμφισβητεί την αξία της σαν πολιτικό στέλεχος, αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή η ΝΔ έχει υποστεί μεγάλη φθορά σε βάθος χρόνου, με κατηγορίες για οικογενειοκρατία, για ευνοιοκρατία, για κυριαρχία βαρώνων κ.λπ είναι φανερό ότι ο πρόεδρος χαράσσει μία διαφορετική γραμμή, για να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία».

Παρατήρησε, δε, πως ο πρόεδρος της ΝΔ «ανεβάζει τον πήχη για όλους, όταν, για παράδειγμα, λέει για δραστική ανανέωση στις λίστες των υποψηφίων κι αυτό δημιουργεί προβλήματα σε βουλευτές, σε ευρωβουλευτές κ.λπ., αλλά αν δεν εκσυγχρονιστεί και δεν ανανεωθεί η ΝΔ, δεν θα μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική και κυρίως πιο αποτελεσματική». «Είναι υψηλού ρίσκου αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης, αλλά νομίζω είναι αναγκαία» εκτίμησε ο ευρωβουλευτής.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.