Quantcast
Η ελληνική ανάκαμψη και το «long» στοίχημα της Brevan Howard - enikonomia.gr
share

Η ελληνική ανάκαμψη και το «long» στοίχημα της Brevan Howard

δημοσιεύτηκε:

Με όλο το σαματά που επικρατεί γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είναι δικαιολογημένο να μην έχει προσέξει κανείς την οικονομική ανάκαμψη που κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο κάθε μήνα της φετινής χρονιάς. Οι προβλέψεις για την μεταποίηση είναι επίσης ευνοϊκές. Είναι η καλύτερη εικόνα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Η διάθεση για επενδύσεις σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού έχει ως εκ τούτου αυξηθεί. Ένα μεγάλο hedge fund, η Brevan Howard, σχεδιάζει μέχρι και να λανσάρει δύο προϊόντα αφοσιωμένα αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αλλά μην περιμένετε έναν «πυρετό» από τέτοια start-up.

H μεταστροφή που έχει επιτύχει η Ελλάδα είναι άξια σεβασμού, όπως και οι στερήσεις που υπέφερε ο λαός της. Ωστόσο οι αγορές αποτιμούν με ένα μικρό μόνο premium τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πραγματοποιήσει ράλι φέτος, αλλά δεν έχει φτάσει τα κέρδη του MSCI Europe ή των δεικτών των αναδυόμενων αγορών. To spread ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου και του γερμανικού έχει συρρικνωθεί κατά δύο τρίτα στις 442 μονάδες βάσης από τα μέσα του 2015. Το νούμερο αυτό είναι ακόμα μεγάλο σε σχέση με ανεπτυγμένες αγορές όπως η Πορτογαλία.

Τα νέα fund της Brevan σκοπεύουν να αντλήσουν $500 εκατ. ως το Φεβρουάριο για να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία και μετοχές. Οι τελευταίες δεν είναι και η πιο βαθιά δεξαμενή μετοχικού κεφαλαίου στον κόσμο. Το αποκλειστικά long ελληνικό μετοχικό κεφάλαιο της Brevan, το οποίο θα τρέχει ο Τρύφων Νάτσης, θα είναι σίγουρα επικεντρωμένο σε λίγα χαρτιά. Έχει σαν στόχο να επενδύσει σε λιγότερες από 10 μετοχές.

Η Brevan δεν θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει ένα fund που θα εστιάζει μόνο στην Ελλάδα. Η Prequin μετράει το λανσάρισμα 27 hedge fund την τελευταία δεκαετία. Τα έξι έχουν καταρρεύσει από το 2012.

Ωστόσο, η δημιουργία ενός fund με αποκλειστικά long θέσεις έχει νόημα. Το ετήσιο κόστους δανεισμού μετοχών της Alpha Bank μπορεί να φτάσει το 10%, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners. Oι prime brokers, οι οποίοι βοηθούν να χρηματοδοτηθεί ο δανεισμός των hedge funds, κοιτάζουν με δυσπιστία τα χαρτοφυλάκια με μεγάλη συγκέντρωση ελληνικών μετοχών. Οποιοδήποτε hedge fund που εστιάζει την Ελλάδα θα έβρισκε την πρακτική των ανοικτών πωλήσεων (short selling) εξαιρετικά ακριβή.

Παρά την επάνοδο της Ελλάδας, η πιθανότητα μιας έκρηξης από το λανσάρισμα νέων ελληνικών funds φαίνεται μικρή. Oι κεφαλαιακές της αγορές, οι οποίες ανήκουν πλέον στην κατηγορία των αναδυόμενων, έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να ανακτήσουν τα προ κρίσης υψηλά.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.