Quantcast
Μαντάς: Επόμενος στόχος, η διευθέτηση του χρέους - enikonomia.gr
share

Μαντάς: Επόμενος στόχος, η διευθέτηση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν μία σκληρή, αλλά ειλικρινής τοποθέτηση, απέναντι στην προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να ανοίξει ζητήματα, τα οποία για την ελληνική πλευρά θεωρούνται δεδομένα και αποτελούν τη βάση της συνεργασίας των δύο χωρών, όπως π.χ. η συνθήκη της Λωζάνης και συνολικότερα οι διεθνείς συνθήκες» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν χθες μπροστά από τις κάμερες στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σπάνια παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση μία σκληρή αντιπαράθεση, με σαφή όμως διατύπωση των θέσεων και νομίζω και αμοιβαία ειλικρίνεια» παρατήρησε ο κ. Μαντάς, εκτιμώντας πως «η στάση και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού είχε μία ενιαία λογική, ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες από την πλευρά του Προέδρου της Τουρκίας να ανοίξει ζητήματα, τα οποία από τη δική μας πλευρά θεωρούνται σαφή και δεδομένα». Σημείωσε, δε, πως όσα κατέστησε σαφή η ελληνική πλευρά, είχαν μία αντανάκλαση, που αποτυπώθηκε στις παρεμβάσεις, που ακολούθησαν, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Πέρα από τις επιμέρους ενστάσεις το σίγουρο είναι ότι εμείς με τη γείτονα χώρα πρέπει να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αυτό κάναμε» είπε. Σχολιάζοντας την κριτική, που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση, σχετικά με την προετοιμασία της επίσκεψης από την ελληνική πλευρά σημείωσε πως «αν σκεφτούν με πιο ψύχραιμο τρόπο, δεν θα καταφεύγουν σε μικροπολιτικές κόντρες σε αυτό το επίπεδο, που είναι το επίπεδο της χώρας και η παρουσία της χώρας στη διεθνή σκηνή».

«Αν μίλαγε κανένας για προετοιμασία θα μίλαγε για την τουρκική πλευρά. Άλλωστε. είδαμε και ζωντανά τα χαρτάκια που πήγαιναν κι έρχονταν στον Τούρκο Πρόεδρο» είπε ο κ. Μαντάς, ενώ ως παράδειγμα ανακρίβειας ισχυρισμών του Προέδρου Ερντογάν ανέφερε «το ζήτημα που είπε για το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας και των ανθρώπων που ζουν στη δυτική Θράκη που ήταν σαφέστατα ανακριβές».

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εκτίμησε: «Είχαμε ένα θετικό βήμα, με την έννοια ότι μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά καταγωγής, και αυτό είναι θετικό, όπως και την παραδοχή ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας, πώς ακριβώς θα διευθετηθούν διάφορα ζητήματα που υπάρχουν εκεί». «Αυτό που μένει, τουλάχιστον από τη χθεσινή μέρα, είναι μία ανταλλαγή απόψεων σκληρή, ειλικρινής όμως. Να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Εάν αυτό δεν το γνωρίζουμε, δεν μπορούμε και να σχεδιάσουμε και να κάνουμε και τις κατάλληλες πολιτικές κινήσεις και στη διεθνή σκακιέρα. Αναμφισβήτητα, όμως, παραμένει διαρκές ζητούμενο μια διαρκής ανάγκη για την περιοχή να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να γίνεται συστηματική προσπάθεια για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό βοηθάνε και οι οικονομικές ανταλλαγές και υπήρξαν και θα το δούμε στη συνέχεια» τόνισε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τους στόχους της κυβέρνησης μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση ο κ. Μαντάς τόνισε ότι η ελληνική οικονομία γυρνάει σελίδα, «με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα για πρώτη φορά». «Έχουμε ένα πεδίο και ένα κλίμα σαφώς διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές. Απομένει πολλή δουλειά και σε νομοθετικό επίπεδο και σε επίπεδο υπουργικών αποφάσεων και άλλων διαδικασιών, που πρέπει να γίνουν ώστε να φτάσουμε στις 22 Ιανουαρίου στο κλείσιμο και της πολιτικής συμφωνίας και άρα την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης, που τουλάχιστον από αυτά που έχουν ειπωθεί αναμένεται γύρω στα 5-5,5 δισ. Το κρίσιμο θέμα που είναι όλη η έγνοια μας από εδώ και πέρα, είναι το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Ήδη, έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» εξήγησε.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.