Quantcast
Τo success story ευρωπαϊκών επιχειρηματικών περιφερειών - enikonomia.gr
share

Τo success story ευρωπαϊκών επιχειρηματικών περιφερειών

δημοσιεύτηκε:

Αναγνωρισιμότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον, εξωστρέφεια και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για μείωση της ανεργίας, είναι τα βασικότερα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν ευρωπαϊκές επιχειρηματικές Περιφέρειες προηγούμενων ετών, εκπρόσωποι των οποίων αντάλλαξαν εμπειρίες, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», που οργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική Περιφέρεια 2017.



Ο Ντέρεκ Μακ Κάλλαν (Derek Mc Callan), εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Ιρλανδίας, που ήταν ευρωπαϊκή επιχειρηματική Περιφέρειας για το 2015, περιέγραψε ότι πριν από το βραβείο η επιχειρηματικότητα ήταν εντελώς κατακερματισμένη, ενώ σήμερα λειτουργούν 11 οικοσυστήματα, τα οποία διέπονται από ειδικό καθεστώς και αποτελούν την κινητήριο δύναμη της επιχειρηματικότητας.

«Η ανεργία από 16,2% μειώθηκε στο 2% σε όλη την Περιφέρειά μας, γιατί δημιουργούμε τοπικό πλούτο» τόνισε και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται πρώτα απ΄ όλα αλλαγή κουλτούρας.

Η Ανναμπέλ Φανρό (Annabelle Fanreau), εκπρόσωπος της Περιφέρειας Εξτρεμαδούρα, που ήταν ευρωπαϊκή επιχειρηματική Περιφέρεια για το 2017, εξήγησε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου, παράλληλα με την Δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε, υλοποιούν, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα διάχυσης της γνώσης, εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματιών, ενώ δημιούργησαν δίκτυο επιχειρηματικότητας στα σχολεία. «Εστιάζουμε πολύ στο άτομο και την προσωπική ανάπτυξη» πρόσθεσε, περιγράφοντας δομές που στηρίζουν επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν αποτύχει, ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους και να αναζητήσουν μια δεύτερη ευκαιρία.





Η Κριστίν Σιέν Χούι Τσανγκ (Christine Chien-Hui Chang), εκπρόσωπος της Περιφέρειας του Ελσίνκι (Uusimaa), που ήταν ευρωπαϊκή επιχειρηματική Περιφέρεια για το 2012, είπε ότι «άρχισε ένα καινούργιο κεφάλαιο, εστιάσαμε στην επιχειρηματικότητα» και παρουσίασε τη σημερινή εικόνα: «Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε, γιατί το επιχειρείν αλλάζει, επομένως, χρειάζεται διαρκής προσαρμογή».

Παράλληλα ανέφερε, ότι «οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες είναι ενότητες δράσης που χρησιμοποιούν διαφορετικά μοντέλα, για να δημιουργήσουν τοπικά μοντέλα οικοσυστημάτων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.