Quantcast
FAZ: Ελπίδα για αρχή του τέλους στο δράμα του χρέους - enikonomia.gr
share

FAZ: Ελπίδα για αρχή του τέλους στο δράμα του χρέους

δημοσιεύτηκε:

«Ελπίδα για αρχή του τέλους στο δράμα του χρέους» χαρακτηρίζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 από την ελληνική Βουλή.

Στο ρεπορτάζ σημειώνει, «όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας για τελευταία φορά ο ελληνικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα προγράμματα δανειακής βοήθειας. Μετά από συζήτηση ημερών ο προϋπολογισμός πέρασε από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος στο πλαίσιο των προγραμμάτων δανειακής βοήθειας. “Δεν θα είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”, δήλωσε στη συζήτηση και πρόσθεσε: “Ξεπεράσαμε μια επώδυνη περίοδο”, πρόσθεσε».

Από το ίδιο ρεπορτάζ, ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μια πρόγνωση οικονομικής ανάπτυξης της τάξης περίπου του 2,5% – μετά από ένα θετικό πρόσημο 1,6% του τρέχοντος έτους. Το ΑΕΠ αναμένεται από 181,2 δις ευρώ να ανέλθει στα 187,8 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο. Χάρη σε μια αυξανόμενη οικονομία και μειούμενη ανεργία η Ελλάδα ελπίζει σε καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία από αυτά που ζητούν οι διεθνείς δανειστές.

Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει και ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,8% του ΑΕΠ. Οι διεθνείς δανειστές προέβλεψαν για το 2018 έναν δημοσιονομικό στόχο για την Αθήνα 3,5%. Αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας, η οποία στα τέλη του 2018 αναμένεται να πέσει στο 19%. Φέτος υπολογίζεται στο 20,2%, γεγονός που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το έλλειμμα ωστόσο αναμένεται να μειωθεί αργά, καθώς πρόσφατα κυμαινόταν περίπου στο 180% του ΑΕΠ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.