Quantcast
KPMG: Υψηλές οι αναπτυξιακές προοπτικές στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες - enikonomia.gr
share

KPMG: Υψηλές οι αναπτυξιακές προοπτικές στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες

δημοσιεύτηκε:

Οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των Δεικτών Αναπτυξιακών Προοπτικών (Growth Promise Indicators-GPI) της KPMG.

Σημειώνεται ότι κάθε μία από τις 180 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της KPMG έλαβε μία βαθμολογία του δείκτη GPI (με κλίμακα από το 0 ως το 10), με βάση 15 επιμέρους κατηγορίες που επιλέχθηκαν για την αξιολόγηση του δυναμικού παραγωγικότητάς τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στο δίκτυο μεταφορών έναντι των τεχνολογικών υποδομών, γεγονός που θα καταστήσει δυσκολότερη για αυτές την αξιοποίηση των πιο πρόσφατων καινοτομιών στην τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things. Η ανάλυση των ευρύτερων τάσεων δείχνει ότι οι χώρες που έκαναν σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση βασίστηκαν σε επενδύσεις με έμφαση στις υποδομές και συγκεκριμένα στην τεχνολογική ετοιμότητα.

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα GPI, με την Ολλανδία στην 1η θέση, την Ελβετία στην 2η, το Λουξεμβούργο στην 3η και τη Νορβηγία στην 4η. Το Χονγκ Κονγκ (4η), το οποίο προστέθηκε στην έκθεση για λόγους σύγκρισης, και η Σιγκαπούρη (7η) ήταν οι μόνες μη-ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν στην πρώτη 10άδα. Παρά το Brexit, η κατάταξη του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ανεπηρέαστη στη 13η θέση, αμέσως μετά τον Καναδά, που ανέβηκε δύο θέσεις καταλαμβάνοντας πλέον τη 12η θέση, ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων στους θεσμούς και τις υποδομές. Παρ’ όλα αυτά, μέσω πολιτικών όπως η βιομηχανική στρατηγική, είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την άνοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατάταξη.

Πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται εκτός της πρώτης 10άδας, όπως η Γερμανία (14η), η Ιαπωνία (20η), οι Ηνωμένες Πολιτείες (23η) και η Γαλλία (24η).

Η Ινδία ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη, χάρη στη βελτίωση των δικαιωμάτων των επιχειρήσεων.

Η μελέτη προσδιόρισε τη θεσμική ισχύ, που καλύπτει την απόδοση σε τομείς όπως: η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η ποιότητα των κανονιστικών και ρυθμιστικών πλαισίων, και τα δικαιώματα των επιχειρήσεων, ως την πιο σημαντική κατηγορία μεταξύ των συνιστωσών του GPI. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η υψηλή βαθμολογία στη θεσμική ισχύ δεν εξαρτάται από τα επίπεδα εισοδήματος, με χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων, όπως η Ρουάντα και το Μπουτάν, να επιτυγχάνουν μεγαλύτερες βαθμολογίες σε σύγκριση με χώρες υψηλότερων εισοδημάτων.

Η μελέτη εξέτασε αναδρομικά δεδομένα δύο δεκαετιών. Όλες οι γεωγραφικές περιοχές σημείωσαν θετική βελτίωση στις βαθμολογίες τους, εκτός της Αφρικής. Η Ανατολική Ευρώπη, η Αναπτυσσόμενη Ασία και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Με το βλέμμα στο μέλλον, η ανάλυση της KPMG εστιάζει στους παρακάτω δυνητικούς άξονες της απόδοσης του δείκτη GPI και της ευημερίας των χωρών κατά την επόμενη δεκαετία:

– Επιτάχυνση της τεχνολογικής ετοιμότητας σε ένα εύρος χωρών, συμπεριλαμβανομένων χωρών χαμηλότερων εισοδημάτων.

– Αύξηση της διαφάνειας στη χάραξη πολιτικής, εν μέρει χάρη σε κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για να μοιράζονται δεδομένα και απόψεις με τους πολίτες, βελτιώνοντας την λογοδοσία και τη γενική ποιότητα της διακυβέρνησης.

– Το χρέος και η μακροοικονομική σταθερότητα αναμένεται να βελτιωθούν μία δεκαετία μετά τη «Μεγάλη Ύφεση» και τις αναταράξεις που ακολούθησαν, με αρκετές χώρες να έχουν βελτιώσει τη θέση τους για την περαιτέρω διόρθωση των οικονομικών τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.