Quantcast
Σημαντικά τα οφέλη για τους αγρότες από το σύστημα ευφυούς γεωργίας «gaiasense» - enikonomia.gr
share

Σημαντικά τα οφέλη για τους αγρότες από το σύστημα ευφυούς γεωργίας «gaiasense»

δημοσιεύτηκε:

Από κάθε Έλληνα παραγωγό, όσο μικρή εκμετάλλευση και αν διαθέτει, μπορεί να εφαρμοστεί -με χαμηλή συνδρομή και μηδενικό κόστος επένδυσης σε τεχνολογικό εξοπλισμό- το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, που ανέπτυξε η Neuropublic, σε συνεργασία με την Gaia Eπιχειρείν, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της εταιρείας Neuropublic, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε επιθετική επενδυτική πολιτική για το 2018.

Σημείωσε ότι με την εφαρμογή της, το οικονομικό όφελος επί της παραγόμενης αξίας για τον παραγωγό μπορεί να κυμανθεί από 10% έως και 30%. Βέβαια, όπως έσπευσε να διευκρινίσει “τα ποσοστά είναι αυτά που μετρήθηκαν στα αγροτεμάχια όπου δούλεψε το σύστημα, χωρίς όμως να είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικά, δεδομένου ότι ακόμη δεν πραγματοποιήθηκαν σε επαρκώς μεγάλο χρονικό διάστημα (πολλαπλές καλλιεργητικές περίοδοι), ώστε να θεωρούνται και επιστημονικά αποδεκτά”.

Αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας με το σύστημα gaiasense της Neuropublic, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος τόνισε ότι αυτά συνίστανται, μεταξύ άλλων, σε: μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή, ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής, δημιουργία πρόσθετης αξίας στα αγροτικά προϊόντα, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Το επενδυτικό σχέδιο της Neuropublic για το 2018

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαπαδόπουλο, τέλος του 2018 με το gaiasense αναμένεται να καλύπτονται 2 εκατ. στρέμματα, που αφορούν 8% της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, έναντι των 200.000 στρεμμάτων σήμερα, σε 13 διαφορετικές περιοχές. Διευκρίνισε ότι φέτος την άνοιξη, το σύστημα ευφυούς γεωργίας θα εγκατασταθεί σε άλλες 15-20 νέες περιοχές της Ελλάδας, ενώ μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους θα εγκατασταθούν άλλοι 600 τηλεμετρικοί σταθμοί, από τους 120 σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σύστημα gaiasense τοποθετήθηκε σε παραγωγική περιοχή το 2016. Σήμερα είναι εγκατεστημένο σε: Βέροια Ημαθίας (βιομηχανικό ροδάκινο), Κρύα Βρύση Πέλλας (επιτραπέζιο σταφύλι), Πρέσπες (ξερό φασόλι), Χαλκιδική (ελιά), Νευροκόπι (πατάτες), Κομοτηνή (βαμβάκι), Κιλελέρ (βαμβάκι), Ελασσόνα (αμύγδαλο και καλαμπόκι), Βελβεντό (επιτραπέζιο ροδάκινο), Στυλίδα (ελιά), Σπάτα (αμπέλι οινοποιήσιμο), Αίγινα (φιστίκι) και Στιμάγκα Κορινθίας (επιτραπέζιο σταφύλι).

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαπαδόπουλο, με την εγκατάσταση του Gaiasense στις νέες περιοχές της χώρας, θα καλυφθούν και άλλες καλλιέργειες, όπως μεταξύ άλλων υπαίθρια βιομηχανική τομάτα, κτηνοτροφικά φυτά, κηπευτικά, ακτινίδια, σπαράγγι, σκληρό σιτάρι και πορτοκάλια.

Το πολυδιάστατο και ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας “gaiasense”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Neuropublic, το gaiasense δεν είναι κάποια συσκευή που μπορεί o παραγωγός να αγοράσει και να τη βάλει στο χωράφι του ή στο τρακτέρ του, ούτε όμως μια επιμέρους εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όπως επισήμανε, είναι ένα πολυδιάστατο και ολοκληρωμένο σύστημα, που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές συσκευές, διάφορες εφαρμογές για κινητά και υπολογιστές, υπολογιστικά κέντρα που συλλέγουν συνεχώς δεδομένα από τα χωράφια, δορυφόρους, τα τρακτέρ, ειδικούς γεωπόνους και τους ίδιους τους αγρότες, ειδικούς επιστήμονες που προσφέρουν τις γνώσεις τους στο gaiasense, αλλά και μαθαίνουν από αυτό, εργαστήρια που πραγματοποιούν αναλύσεις σε δείγματα που λαμβάνονται από τα χωράφια, και γεωργικούς συμβούλους που έχουν ειδικευθεί στην αξιοποίηση των εργαλείων του συγκεκριμένου συστήματος.

Για τον παραγωγό, το gaiasense αφορά μια συνδρομητική υπηρεσία, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει “πληρώνοντας μόνο λίγα ευρώ ανά στρέμμα κάθε χρόνο”. Με μια απλή εγγραφή στην υπηρεσία, ο παραγωγός αξιοποιεί όλα τα τεχνολογικά εργαλεία και τους ειδικούς επιστήμονες-ερευνητές του gaiasense, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει και να αγοράσει ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό.

Περαιτέρω, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος επισήμανε ότι η μεγάλη καινοτομία του gaiasense είναι ότι πρόκειται για σύστημα που συλλέγει δεδομένα από όλες τις πηγές (αισθητήρες στο χωράφι και το τρακτέρ, δορυφόρους, από τον γεωπόνο και τον αγρότη), και η εγκατάσταση και λειτουργία του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού γίνεται κεντρικά με ευθύνη της εταιρείας για την κατασκευή, εγκατάσταση και την απρόσκοπτη λειτουργία του.

“Έτσι, δημιουργούμε μια τεχνολογική υποδομή η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και αισθητήρες που βάζουμε στα χωράφια. Αλλά επειδή το κάνουμε κεντρικά, μπορούμε να βάζουμε αισθητήρες σε αντιπροσωπευτικά χωράφια μιας περιοχής και με τα δεδομένα που συλλέγουμε από αυτά, το σύστημα δίνει εξατομικευμένες πληροφορίες για το ποια είναι η κατάσταση της καλλιέργειας σε κάθε χωράφι που βρίσκεται εντός της περιοχής κάλυψης του δικτύου των αισθητήρων” υπογράμμισε.

“Ψυχή του συστήματος οι συνεργάτες του”

Πάντως, ο πρόεδρος της Neuropublic, έκανε σαφές ότι το gaiasense δεν είναι μόνο τεχνολογικά εργαλεία, αφού όπως είπε η “ψυχή του είναι κυρίως οι συνεργάτες του”. Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο gaiasense διακρίνονται δύο επίπεδα συνεργατών, τους γεωργικούς συμβούλους και τους επιστήμονες-ερευνητές. Οι γεωργικοί σύμβουλοι αξιοποιούν τα τεχνολογικά εργαλεία του gaiasense για να συμβουλεύουν παραγωγούς ή και ομάδες παραγωγών. Οι επιστήμονες-ερευνητές δίνουν την ειδική τους γνώση για να ενσωματωθεί στα τεχνολογικά εργαλεία και χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να πραγματοποιούν νέες έρευνες ή να επιβεβαιώνουν τις τρέχουσες.

“Το gaiasense έχει και θα έχει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για την προσθήκη νέων συνεργατών στο δίκτυο” είπε ο ίδιος και με την ευκαιρία διοργάνωσης της 27ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη και την έλευση σε αυτήν ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος απηύθυνε κάλεσμα τόσο στους γεωργικούς συμβούλους που “νιώθουν” ότι χρειάζονται σύγχρονα εργαλεία στη δουλειά τους για να συμβουλεύουν σωστά τους παραγωγούς, όσο και στους επιστήμονες-ερευνητές που επιθυμούν να δουν την ερευνητική δουλειά τους να παίρνει… σάρκα και οστά και να εφαρμόζεται στην πραγματική παραγωγή, “να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας του gaiasense”.

Η ευφυής γεωργία και τα πολλαπλά οφέλη της

Η ευφυής γεωργία δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα να παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ατμοσφαιρικές και οι εδαφολογικές συνθήκες από τις οποίες προκύπτουν οι ακριβείς ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα στιγμή. Με τον τρόπο αυτόν, “μπαίνει το λίπασμα που έχει ανάγκη η κάθε καλλιέργεια, ανάλογα με το χωράφι που βρίσκεται, γίνονται τα ποτίσματα την κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει, και γίνονται οι ψεκασμοί για κάθε εχθρό, ακριβώς τη στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος. “Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι ποσότητες των εισροών, να αυξάνεται η ποσότητα της παραγωγής, να προστατεύεται καλύτερα η καλλιέργεια και να βελτιώνεται η ποιότητα των καρπών. Ωφελείται, δηλαδή, τόσο η τσέπη του παραγωγού όσο και το περιβάλλον” είπε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος.

Η ευφυής γεωργία αξιοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής για να συλλέγονται όλα τα δεδομένα που απαιτούνται και χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιούν τη διαθέσιμη γνώση ειδικών επιστημόνων όπως εδαφολόγοι, λιπασματολόγοι, φυτοπαθολόγοι, φυσιολόγοι φυτών, γεωργικοί μηχανικοί και εντομολόγοι, γίνεται η επεξεργασία τους και έτσι παρέχονται οι κατάλληλες ενδείξεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο χωράφι.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.