Quantcast
Καραμούζης: "Οι πλειστηριασμοί δεν είναι ευχάριστοι για εμάς" - enikonomia.gr
share

Καραμούζης: “Οι πλειστηριασμοί δεν είναι ευχάριστοι για εμάς”

δημοσιεύτηκε:

«Οι πλειστηριασμοί δεν είναι ευχάριστοι για εμάς» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα ανέφερε ότι, είναι το έσχατο μέσο που χρησιμοποιούν για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και όπως είπε οι τράπεζες προσπαθούν να εξαντλήσουν όλες τις άλλες δυνατότητες.

«Δεν είναι ευχάριστο για μας, αλλά είναι και ένα μέσο το οποίο στέλνουμε ένα μήνυμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που έχουν να πληρώσουν και αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ότι πρέπει να μην προσπαθούν να επιρρίψουν το βάρος των δικών τους δανείων στους φορολογούμενους, στους συνεπείς δανειζόμενους, στους καταθέτες και στους λοιπούς πολίτες» επεσήμανε
ο κ. Καραμούζης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις των τραπεζών σημείωσε ότι αφορούν στα νέα λογιστικά πρότυπα, την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα καλούμενα stress tests. Ευελπιστούμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά, όλα τα Επιτελεία των Τραπεζών, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του ισχυρό και δυνατό, ώστε να επανέλθει στη χρηματοδότηση της οικονομίας που είναι και η βασική μας και κύρια δουλειά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα έχει σταθεί όρθιο και έχει συμβάλει από την πλευρά του προς πολλές κατευθύνσεις και συμπλήρωσε:

«Εγώ είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε, όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Να μην ξεχνάμε και να μην ξεχνάει κάθε αρμόδιος, ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα πρώτον, τήρησε στο ακέραιο τους κανόνες που του αναλογούσαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων ως σήμερα, φυσικά και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ιδιαίτερα στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον επόμενο καιρό, πόσο συνέβαλαν οι Τράπεζες στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, με μεγάλο κόστος την εποχή εκείνη.

Άρα αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, απ’όλους τους υπευθύνους, και ιδίως κατ’ αυτή την περίοδο των stress tests. Και είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – επειδή μέσα στο πλαίσιο του ρόλου της έχει κι εκείνη να κάνει όσα της αναλογούν – επομένως και η Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά, θα είναι στο πλευρό σας. Αυτή η στήριξη είναι επιβεβλημένη γιατί χρειάζεται αντικειμενική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο έχουν λειτουργήσει οι Ελληνικές Τράπεζες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.