Quantcast
«Κόκκινος» συναγερμός στην Αθήνα για τον τουρκικό «τσαμπουκά» - Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Ως εδώ! - enikonomia.gr
share

«Κόκκινος» συναγερμός στην Αθήνα για τον τουρκικό «τσαμπουκά» – Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Ως εδώ!

δημοσιεύτηκε:

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ,, είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα μιλώντας στον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνοντας με αυστηρότητα στον Μπιναλι Γιλντιρίμ ότι γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Πάντως η τουρκική πλευρά διαρρέει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν ήταν σκοπιμη ενέργεια ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους στα Ιμια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας “επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.

Υπογράμμισε, επίσης, “την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης”.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης οι ελληνικές δυνάμεις

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης και ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται να μεταφέρει στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ όπου βρίσκεται, όλα τα στοιχεια για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιχειρούν να καλλιεργήσουν εικόνα συνεχιζόμενου πολεμικού σκηνικού στα Ιμια, υποστηρίζοντας ότι 11 τουρκικά πλοία είναι αντιμέτωπα με 8 ελληνικά, γεγονός που διαψεύδει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, έκανε λόγο για τουρκικές κραυγές που θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ακούει αυτές τις κραυγές , ως αλαλαγμούς έλλειψης ψυχραιμίας της τουρκικής πλευράς. Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, είπε πως για την Άγκυρα, ότι είναι το Αφρίν είναι ΚΑΙ το Αιγαίο ΚΑΙ η Κύπρος, και ότι οι μαγκιές θα σταματήσουν, όταν δουν το στρατό, τα πλοία και τα αεροσκάφη της Τουρκίας.

Έκτακτη σύσκεψη στη Νέα Δημοκρατία

Στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη συσκεψη για τα ελληνοτουρκικά. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων , ενώ αποδίδει ευθύνες και στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Όπως αποφασίστηκε παγώνει η γαλάζια πρόταση να συγκροτηθεί εξεταστική για τους χειρισμούς Καμμένου στην υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, λόγω της κατάστασης στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς η ΝΔ θεωρεί θετικές τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Οτι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ.

Η πρόκληση στην Κύπρο

Του περιστατικού των Ιμίων είχε προηγηθεί πρόκληση στην Κύπρο όπου το Σάββατο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το γεωτρύπανου “Σάιπεμ 12000”, το οποίο έπλεε προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση, στο στόχο “Σουπιά” για λογαριασμό της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Το τεμάχιο 3 βρίσκεται νοτιοανατολικά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.



Ενώ το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων που εφαρμόζει η Άγκυρα, αλλά σε πιο έντονο βαθμό στην περίπτωση αυτή.

Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της παράνομης Navtex την οποία εξέδωσε η Άγκυρα, στις 6 Φεβρουαρίου, για τη διενέργεια στρατιωτικής άσκησης. Την τουρκική “navtex”, ακύρωσε αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έκδοση αντι-Navtex.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρενόχληση το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης.

Μέχρι αργά τα τρία τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούσαν να παραμένουν στην περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία “ΕΝΙ”, για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ προβαίνει και σε διαβήματα για τερματισμό της νέας τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντίδραση της Ιταλίας

Χθες η Γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI-TOTAL, απειλεί να διακόψει τις εργασίες της στην Κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις τουρκικές προκλήσεις με πολεμικά πλοία της Άγκυρας που παρεμποδίσαν την προετοιμασία των γεωτρήσεων.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του, σε συνάντηση τους στο Κουβέιτ , να δώσει λύση με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, η Ρώμη, έχει διατάξει φρεγάτα της να καταπλεύσει στην περιοχή.

ΗΠΑ: Δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τις φυσικές πηγές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης

“Η αμερικανική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τις φυσικές πηγές της εντός της Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνης.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλες οι φυσικές πηγές του, θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μια γενικής συμφωνίας. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή”.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.