Quantcast
Handelsblatt: Ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις τάξεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενόψει των τεστ αντοχής για τις τράπεζες της χώρας καταγράφει σε ανταπόκρισή της -στην έντυπη έκδοση- η Handelsblatt.

«Ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτήν την Τετάρτη (28.02) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην ΕΚΤ όλα τα σημαντικά στοιχεία για το επικείμενο stress test. Ο τραπεζικός κύκλος ατενίζει τον έλεγχο με αισιοδοξία». Εκπρόσωποί του εκτιμούν σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα».

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η ΕΚΤ ελέγχει φέτος μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) 37 τράπεζες πανευρωπαϊκά. «Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Για τις ελληνικές τράπεζες όμως οι έλεγχοι επισπεύδονται. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει έως τα μέσα Μαΐου σαφήνεια (σ.σ. ως προς την κατάσταση των τραπεζών) πριν η χώρα αποδεσμευθεί από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος Αυγούστου».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει μεταξύ άλλων πόσο σοβαρά επλήγησαν οι ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά και στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα εξαιτίας της αντιπαράθεσης με τους δανειστές, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ανταπόκριση καταλήγει με την εκτίμηση ότι «εάν διαπιστωθούν από το stress test νέες κεφαλαιακές ανάγκες, δεν θα επρόκειτο μόνο για μια υποτροπή για τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επισκιαζόταν και η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές».

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.