Quantcast
Οι εκπλήξεις του ανασχηματισμού: Ο Κουβέλης, ο Δραγασάκης, οι ισορροπίες και το παρασκήνιο - enikonomia.gr
share

Οι εκπλήξεις του ανασχηματισμού: Ο Κουβέλης, ο Δραγασάκης, οι ισορροπίες και το παρασκήνιο

δημοσιεύτηκε:

Του Ηλία Μπενέκου

Ανασχηματισμός περιορισμένου εύρους, με εκπλήξεις, μηνύματα, αλλά και το βλέμμα στραμμένο στην τήρηση των ισορροπιών, ήταν αυτός που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, μετά από πολύωρες ζυμώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο μεγάλες εκπλήξεις στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι αφενός ο Γιάννης Δραγασάκης που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας και αφετέρου ο Φώτης Κουβέλης που – μετά από μια μεγάλη περίοδο επαναπροσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ – εισήλθε τελικώς στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τη θέση του υφυπουργού Άμυνας η οποία έμεινε κενή μετά την μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα τέσσερα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολύ ενισχυμένη θέση την οποία έχει πλέον ο Γιάννης Δραγασάκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Διατηρώντας τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αναλαμβάνει στο εξής και τις κρίσιμες αρμοδιότητες των επενδύσεων και της ανάπτυξης, γεγονός το οποίο τον καθιστά υπεύθυνο για το σύνολο σχεδόν της οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα, που περιγράφουν ως «μεγάλο στοίχημα» τη «συγκατοίκησή» του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο οικονομικό επιτελείο, και τις ισορροπίες που θα πρέπει να βρουν μεταξύ τους.

Δύσκολες αναμένονται και οι ισορροπίες με στο υπουργείο Άμυνας, όπου ο Φώτης Κουβέλης, θα έχει ως πολιτικό προϊστάμενο τον Πάνο Καμμένο. Η υπουργοποίηση του κ. Κουβέλη αν και ήταν κάτι που αποφασίστηκε στο … παρά πέντε, ωστόσο ως «ιδέα» είχε συζητηθεί κατ επανάληψη στο παρελθόν. Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ανοίγματος προς το κέντρο και μάλιστα σε μια περίοδο έντονων διεργασιών, όπου μια μερίδα των δυνάμεων του συγκεκριμένου χώρου συμπλέει με τη ΝΔ με αφορμή την υπόθεση Novartis. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η παρουσία του κ. Κουβέλη στην κυβέρνηση δεν θα είναι μια «εύκολη υπόθεση» καθώς κριτική για τη συγκεκριμένη επιλογή υπάρχει και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η «συνύπαρξή» του με τον Πάνο Καμμένο σίγουρα δεν θα είναι «περίπατος» με δεδομένη την σκληρή κριτική που είχαν ασκήσει ο ένας για τον άλλο στο παρελθόν!

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο του ανασχηματισμού αφορά το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ έχουν λιγότερες θέσεις στο νέο σχήμα, καθώς η θέση του Κώστα Ζουράρι, αν και συζητείτο να καλυφθεί από στέλεχος των ΑΝΕΛ, δόθηκε τελικώς σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή πάντως, δεν φάνηκε να ξαφνιάζει, με δεδομένο ότι η παραμονή των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρη στο μέλλον, αναλόγως και των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο Σκοπιανό.

Προσοχή δόθηκε τέλος και σε ό,τι αφορά το θέμα των εσωκομματικών ισορροπιών, κάτι που φαίνεται στην επιλογή αφενός της βουλευτού Ιωαννίνων και προερχόμενης από την ομάδα των «53» Μερόπης Τζούφη, στη θέση της υφυπουργού Παιδείας και του μέχρι σήμερα ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (και προερχόμενου από την Προεδρική Κίνηση) Νάσου Ηλιόπουλου, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο χθεσινός ανασχηματισμός είχε ως βασικό στόχο να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να κρατά στα χέρια του τον «άσο» ενός μεγάλου εκλογικού ανασχηματισμού. Σε ό,τι αφορά το χρόνο αυτού – παρότι ως γνωστό ο μόνος που θα το αποφασίσει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός – είναι ωστόσο πολύ πιθανό να συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Σκοπιανού, καθώς και με την έξοδο από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο. 

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.