Quantcast
ΕΕ: Συμφωνία για τους αποσπασμένους σε άλλα κράτη - μέλη εργαζομένους - «Ιση αμοιβή για ίση εργασία στον ίδιο τόπο» - enikonomia.gr
share

ΕΕ: Συμφωνία για τους αποσπασμένους σε άλλα κράτη – μέλη εργαζομένους – «Ιση αμοιβή για ίση εργασία στον ίδιο τόπο»

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε μια κοινή αντίληψη σχετικά με το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων, κατέληξαν σήμερα οι διαπραγματευτές της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία σε κάθε Κράτος Μέλος της ΕΕ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρότασης. Όταν η οδηγία περάσει από τα στάδια της ολοκλήρωσής της στο Συμβούλιο και το ΕΚ, ο κάθε εργοδότης που στέλνει ή αποσπά εργαζομένους από το Κράτος Μέλος που έχει την έδρα του, σε άλλο Κράτος Μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να τους καταβάλει αμοιβές ίσες με αυτές που λαμβάνει ένας εργαζόμενος του δεύτερου Κράτους Μέλους για την ίδια εργασία.

Για παράδειγμα ένας Ρουμάνος εργάτης, με σύμβαση σε εταιρεία με έδρα της Ρουμανία που εκτελεί εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο στο Βέλγιο θα πρέπει να λαμβάνει την ίδια αμοιβή με τον Βέλγο συνάδελφό του που έχει σύμβαση εργασίας με έδρα το Βέλγιο.

Ωστόσο οι κοινωνικές εισφορές θα καταβάλλονται στο ασφαλιστικό σύστημα της Ρουμανίας. Ο σκοπός της οδηγίας είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και εργασιακού “ντάμπινγκ”, και η τεχνητή ώθηση προς τα κάτω των αμοιβών των εγχώριων εργαζομένων με την εισαγωγή “φτηνού εργατικού δυναμικού”, για παράδειγμα από την ανατολική Ευρώπη.

Οι εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elisabeth Morin-Chartier και Agnes Jongerius, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας Zornitsa Roussinova και η Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα των εργαζομένων Marianne Thyssen προχώρησαν σήμερα σε κοινή δήλωση σε σχέση με την εξέλιξη.

“Πιστεύουμε ότι η προτεινόμενη δέσμη μέτρων είναι ισορροπημένη. Η πιθανή συμφωνία καθιερώνει την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, παρέχοντας ταυτόχρονα περισσότερη ασφάλεια δικαίου τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Θα παρουσιάσουμε τώρα τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών μας στα αντίστοιχα θεσμικά μας όργανα και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εντολές για το τελικό συμπέρασμα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.