Quantcast
Αποχή των δικηγόρων της Μυτιλήνης - enikonomia.gr
share

Αποχή των δικηγόρων της Μυτιλήνης

δημοσιεύτηκε:

Διεκδικώντας τη χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ως αίθουσα ακροατηρίου του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, απέχουν από τη Δευτέρα 5 ως την Παρασκευή 9 Μαρτίου από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι της Μυτιλήνης.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης γιατί «αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την υποβολή του αιτήματος από την Κτηματική Υπηρεσία στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), η έκδοση του παραχωρητηρίου καθυστερεί αδικαιολόγητα».

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι ο διοικητικό συμβούλιο προχωρά στην αποχή γιατί «έκρινε ότι πρέπει να επιδιώξει με κάθε τρόπο τον στόχο της έκδοσης παραχωρητηρίου, ειδικά για το ακροατήριο όπου θα γίνονται οι συνεδριάσεις του Εφετείου, στον υπάρχοντα χώρο πολλαπλών χρήσεων για τον οποίο οι υπάλληλοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Ο χώρος αυτός θα διευκολύνει την εν γένει λειτουργία των δικαστηρίων, δεδομένου ότι τις ημέρες συνεδρίασης του Εφετείου εμφανίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες».

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του Εφετείου Βορείου Αιγαίου καθώς και τα γραφεία των εφετών και του εισαγγελέα Εφετών στεγάζονται από την ίδρυση του Εφετείου σε αίθουσες του κτιριακού συγκροτήματος της Γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο οποίο στεγάζονται επίσης και υπηρεσίες της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος. Συνολικά, σύμφωνα με τον σύλλογο των υπαλλήλων της γενικής γραμματείας, διατέθηκαν χώροι μεγαλύτεροι των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Το κτίριο γειτνιάζει με το Πρωτοδικείο που και αυτό στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κτίριο του 19ου αιώνα που χρησιμοποιείτο ως Οθωμανικό Ημιγυμνάσιο.

«Η παραχώρηση όμως χώρων της γενικής γραμματείας τονίζουν οι αντιδρώντες υπάλληλοι της δεν σημαίνει ότι θα διατεθεί και η αίθουσα εκδηλώσεων η οποία χρησιμοποιείται από φορείς και πολίτες και η χρήση της ως αίθουσα δικαστηρίου θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του χαρακτήρα της». Ας σημειωθεί εδώ ότι οι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας αντιδρούν γατί θεωρούν ότι δεν μπορεί να υποτιμάται με αυτόν τον τρόπο ο ρόλος της γραμματείας επειδή το κράτος όταν επί υπουργίας Δικαιοσύνης του Χάρη Καστανίδη που ίδρυσε το Εφετείο βορείου Αιγαίου δεν προχώρησε στην κατασκευή κτιρίου όπως είχε υποσχεθεί ότι θα πράξει σε δυο χρόνια».

Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης στη συνεδρίαση του αποφάσισε επίσης πέραν της αποχής να επιδιώξει επαφή με τους βουλευτές του νομού για την περαιτέρω ανάδειξη του θέματος, άμεση επικοινωνία του προέδρου του συλλόγου με τους αρμόδιους φορείς για τη διερεύνηση των προθέσεών τους και την εξήγηση του λόγου της καθυστέρησης και τέλος τη σύσταση τριμελούς επιτροπής από μέλη του Δ.Σ. για επικοινωνία και συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ ΑΕ.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η αποχή των δικηγόρων θέτει εν αμφιβόλω τη διενέργεια δυο πολύκροτων υποθέσεων. Από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της έφεσης του επιχειρηματία κυλικείου που είχε καταδικασθεί σε διετή φυλάκιση για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά σε βάρος μαθητριών του σχολείου. Και του σκανδάλου της απιστίας μελών του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου. Μια υπόθεση που αφορά σύμφωνα με το κατηγορητήριο πράξεις του 2004 – 2005 η οποία και «σέρνεται» αφού έχει προσδιοριστεί να εκδικασθεί μετά από αναβολές σε πρώτο βαθμό την επόμενη Πέμπτη από το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου (κακουργημάτων). Και οι δυο υποθέσεις έχει προγραμματισθεί να εκδικασθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.