Quantcast
Κοτζιάς στη Βουλή: Θα τραβήξει το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιωτικούς - enikonomia.gr
share

Κοτζιάς στη Βουλή: Θα τραβήξει το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιωτικούς

δημοσιεύτηκε:

Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Την αποστολή στην Τουρκία τεχνικού για τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει ζητήσει το ΥΠΕΞ και περιμένει απάντηση. Ο λόγος που ζητήθηκε να μεταβεί εκεί Έλληνας τεχνικός κινητής τηλεφωνίας ανέκυψε από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα και φοβούνται τυχόν αλλοίωση χαρακτηριστικών και δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η απάντηση της τουρκικής πλευράς στο αίτημα των αρχών για μεταφορά τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη ήταν πως τους έβαλαν εκεί γιατί δεν έχουν που να μείνουν…

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε σαφές ότι το περιστατικό με τους δύο Έλληνες θα τραβήξει , χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε «4-5 βδομάδες».

Όπως φέρεται να είπε ο ΥΠΕΞ, η Τουρκία πλέον απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιθυμεί να εδραιωθεί ως ενεργειακή δύναμη με ότι συνεπάγεται αυτό. «Ως εκ τούτου εμείς πρέπει να κλείσουμε τα μέτωπα που έχουμε για να δοθεί το βάρος στα ελληνοτουρκικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ το Πεντάγωνο διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους για να προσδιορίσει την θέση των Ελλήνων στρατιωτικών κατά την σύλληψή τους.

ΝΔ: Η κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο – Δεν ξέρουμε αν είναι

«Η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία αρχίζει να αποκτά σταθερό χαρακτήρα και να γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στον Νίκο Κοτζιά ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας που συνεχίζεται στη Βουλή.

Ο κ. Κουμουτσάκος επέρριψε ευθύνες και στο υπουργείο άμυνας για τον χειρισμό του όλου θέματος.

«Υπάρχει έλλειμμα λειτουργίας στο υπουργείο άμυνας από τη στιγμή που χρειάζεται πέντε μέρες να μάθει τι έγινε στον Έβρο και να δώσει τις πρώτες εξηγήσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν από την άλλη λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το υπουργείο εξωτερικών είναι έτοιμο για θερμό επεισόδιο ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε «οφείλει να είναι, δεν ξέρω αν είναι».

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη της συνεδρίασης ο τομεάρχης εξωτερικών της νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι μέχρι στιγμής η συνεδρίαση δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία για ουσιαστική ενημέρωση και ότι η συζήτηση από πλευράς του υπουργού εξωτερικών είναι ακαδημαϊκή.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι έκανε κριτική στην κυβέρνηση για την εκτίμηση της πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη στην περιοχή. Οι λάθος εκτιμήσεις οδηγούν σε λάθος πολιτικές ανέφερε ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως η όλη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο επί της ουσίας παρεμποδίζει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.

Πρέπει η διεθνής κοινότητα να προστατεύσει την διεθνή νομιμότητα και να αντιμετωπίσει το θέμα ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν με τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα δικαιολογείται το κεκλεισμένων των θυρών στη συνεδρίαση ο καιρός Κουμουτσάκος απάντησε πως ερωτήθηκαν πράγματα ουσίας και ελήφθησαν απαντήσεις που δικαιολογούν το κεκλεισμένων των θυρών. Πρόσθεσε μάλιστα πως για θέματα εξωτερικής πολιτικής η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση «μειώνει τη διάθεση κάποιων να κάνουν σόου με τα εθνικά θέματα και να μη το κάνουν κάποιοι άλλοι… Κούγκι».

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.