Quantcast
Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός στην υπηρεσία της ψηφιακής οικονομίας - enikonomia.gr
share

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός στην υπηρεσία της ψηφιακής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

«Η συγκρότηση και λειτουργία του ΕΛΔΟ (Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός) θα αποτελέσει ένα από πλέον δυναμικά στοιχεία της πορείας μας προς την σύγχρονη ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος», αναφέρει, στη συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Ενόψει και της παρουσίασης του ευρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος, σήμερα στις 11.00 το πρωί, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, ο κ. Μαγκλάρας υπογραμμίζει ότι «η χώρα μας συμμετέχει ήδη ενεργά στον ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος και οφείλει να μπορεί να εκμεταλλεύεται για τις επιχειρήσεις, την έρευνα και όλους τους τομείς της οικονομίας τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ιδιότητα τού μέλους σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα σο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΕΡ. Κύριε Μαγκλάρα, στην επίσκεψή σας στα Τρίκαλα υπεγράφη μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Δήμου Τρικκαίων, μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη δικτύου 5G στην περιοχή. Η ΓΓΤΤ είναι η αρμόδια υπηρεσία για την προώθηση του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα. Μιλήστε μας για τον σχεδιασμό και τις επόμενες δράσεις σας.

ΑΠ. Πράγματι, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Τρικκαίων είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς στη χώρα μας. Ως ΓΓΤΤ παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας «μπαίνει στο χάρτη» του 5G σε ένα πρώιμο, θα έλεγα, στάδιο, καθώς τα συστήματα 5ης γενιάς είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες όπου θα λειτουργήσουν πιλοτικά 5G δίκτυα. Σημειώνω εδώ ότι δεν θα περιοριστούμε στα Τρίκαλα, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της χώρας, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την ανάπτυξη των δικτύων 5G σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στην Ευρώπη.

Τα δίκτυα 5G είναι μέρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Gigabit Society 2025. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που επικυρώθηκε στην υπουργική σύνοδο στο Ταλίν (2017), μέχρι το 2025 θα πρέπει όλες οι μεγάλες πόλεις, οι συγκοινωνιακοί άξονες, αλλά και τα πανεπιστήμια, τα δημόσια κτίρια, και οι μεγάλες εταιρείες να διαθέτουν πρόσβαση σε 5G δίκτυα. Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός απαιτούνται πολλά ενδιάμεσα βήματα- και στη ΓΓΤΤ προετοιμάζουμε τον αντίστοιχο οδικό χάρτη για την υλοποίηση του 5G στην Ελλάδα, που θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται όλη η σχετική προετοιμασία για την εξασφάλιση των απαραίτητων νέων ζωνών συχνοτήτων για τη λειτουργία των δικτύων 5ης γενιάς, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, διευκολύνουμε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των νέων κεραιοσυστημάτων που θα απαιτηθούν (πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ για την ηλεκτρονική διαδικασία αδειοδότησης μέσω του ΣΗΛΥΑ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών) και προωθούμε την ανάπτυξη σύγχρονων σταθερών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, βασισμένων κυρίως σε οπτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη «φιλοξενία» των δικτύων 5G. Στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών θα βοηθήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης που προετοιμάζουμε, αλλά και οι ρυθμίσεις για συνεγκατάσταση και κοινή χρήση υποδομών που περιλαμβάνονται στο ν.4463/2017.

ΕΡ. Κρίσιμο και ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου ΨΗΠΤΕ παραμένει η κάλυψη των «λευκών περιοχών» της χώρας με τηλεοπτικό σήμα. Πού βρίσκεται ο σχεδιασμός και αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα χρονοδιάγραμμα;

ΑΠ. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στοχεύει να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της απουσίας τηλεοπτικής κάλυψης σε περίπου 165.000 νοικοκυριά της χώρας. Η εν λόγω δράση αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκληρωτική ψηφιακή μετάβαση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές που παρουσιάζουν γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες.

Ειδικότερα έχει σχεδιαστεί δράση τύπου voucher, δηλαδή με επιδότηση στους δικαιούχους πολίτες μέσω της χορήγησης κουπονιού, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο των ελληνικών προγραμμάτων ελεύθερης λήψης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που διανέμεται από ψηφιακές πλατφόρμες. Δικαιούχοι της δράσης θα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των «λευκών» περιοχών. Η έναρξη υλοποίησης της δράσης εκτιμάται αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, δηλαδή τους επόμενους δύο μήνες, ενώ η δράση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανοικτή για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προκειμένου να επιτύχει έναν άρτιο σχεδιασμό της δράσης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση (ΔΔ) καίρια ερωτήματα προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τους ΟΤΑ και τους πολίτες, απέστειλε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη δυνατότητα λήψης τηλεοπτικού σήματος στους δήμους της χώρας (τρέχει από τον Οκτώβριο 2017), ενώ προέβη επίσης σε σύνταξη σχεδίου νόμου όπου προσδιορίζεται το πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω δράσης και το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 9/3/2018, καθώς για την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης θεωρείται απαραίτητη η συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Η ΓΓΤΤ βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή, ενώ παραλλήλως συντάσσεται σχετική ΚΥΑ όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι διαδικασίες της υλοποίησης της δράσης.

ΕΡ. Μιλήσατε και εσείς ο ίδιος, από τα Τρίκαλα, για τα σχεδιαζόμενα έργα για την αξιοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή. Τι ρόλο έχει να παίξει ο ιδιωτικός τομέας σε τέτοιες πρωτοβουλίες και κατά πόσο η κρατική βούληση μπορεί να εγγυηθεί ότι θα γίνουν άμεσα τα απαιτούμενα βήματα στον τομέα, καθώς πολλοί κλάδοι της οικονομίας βασίζονται στα νέα δίκτυα για την ανάπτυξή τους;

ΑΠ. Αναμφισβήτητα, η σύγχρονη οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας) και οι εφαρμογές τους είναι καταλύτης, με θετική επίδραση σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, οριζόντια. Η ύπαρξη, λοιπόν, σύγχρονων ΤΠΕ (φυσικών υποδομών, αλλά και υποδομών ψηφιακών υπηρεσιών) είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη υγιούς, βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως το κύριο βάρος στην προσπάθεια αυτής της μετάβασης αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας, επενδύοντας σε νέες υποδομές, προσφέροντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες. Ο ρόλος του κράτους είναι να διαμορφώνει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και να παρεμβαίνει έμπρακτα όπου διαπιστώνεται αστοχία της αγοράς ή και για να διασφαλίζει ότι τα αγαθά της ψηφιακής κοινωνίας θα διατίθενται ισότιμα σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο περιλαμβάνει δύο πυλώνες δράσεων: ο πρώτος αφορά στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επενδυτικά φιλικού περιβάλλοντος, μέσω νομοθετικών και κανονιστικών παρεμβάσεων. Έχουμε ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα με την ψήφιση του ν.4463/2017, που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία “Broadband Cost Reduction” και με την έκδοση της ΚΥΑ του ΣΗΛΥΑ, ενώ συνεχίζουμε με περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, μέσω του one-stop-shop που προετοιμάζουμε.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά σε έμπρακτη παρέμβαση με την υλοποίηση έργων. Την προσεχή πενταετία, ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός της ΓΓΤΤ περιλαμβάνει δράσεις προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα, μέσω έργων ανάπτυξης υποδομών αλλά και στήριξης της ζήτησης υπηρεσιών υπερ-υψηλής ταχύτητας. Οι δράσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με τρόπο συμπληρωματικό στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να υπερβούν το 1,2 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η χώρα μας να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση των ευρωπαϊκών δεικτών και να αποκτήσει σύγχρονες δικτυακές υποδομές που θα της επιτρέψουν να είναι μέτοχος της επερχόμενης «Ψηφιακής Κοινωνίας και Οικονομίας» του αύριο.

ΕΡ. Σήμερα παρουσιάζεται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά ο νεοσύστατος διαστημικός οργανισμός της χώρας μας. Πείτε μας ποια θα είναι τα οφέλη από την ύπαρξη αυτού του οργανισμού;

ΑΠ. Τα οφέλη της ύπαρξης ενός εθνικού διαστημικού οργανισμού (ΕΛΔΟ) για τη χώρα μας είναι πολλά και προφανή. Καταρχάς, να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει έναν αντίστοιχο οργανισμό, ενώ το μικρό Λουξεμβούργο του μισού εκατομμυρίου κατοίκων διαθέτει έναν από τους πλέον δραστήριους διαστημικούς οργανισμούς της ΕΕ, με τα οφέλη για το ΑΕΠ τους από την ενασχόληση με την οικονομία του διαστήματος να αγγίζουν το 3% ετησίως. Συνεπώς, η συγκρότηση ενός διαστημικού οργανισμού και η προσπάθεια οργάνωσης του ευρύτερου τομέα του διαστήματος δεν αποτελεί περιττή πολυτέλεια αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

Ο νεοσύστατος οργανισμός φιλοδοξούμε να αποτελέσει τον εθνικό κόμβο και τον επιχειρησιακό βραχίονα της χώρας για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με α) την οργάνωση και ανάπτυξη του εθνικού οικοσυστήματος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, β) την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και της αξιοποίησης της από τις επιχειρήσεις του κλάδου, γ) την αναγνώριση των αναγκών του δημόσιου τομέα και κλάδων της οικονομίας, όπως ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και οι υπηρεσίες και ο σχεδιασμός των κατάλληλων εφαρμογών για την βελτίωση της παραγωγικότητας, την μείωση του κόστους και την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ενώ τέλος, θα συμβάλλει σημαντικά και στον τομέα της εθνικής άμυνας με την ανάπτυξη και διάθεση υπερυψηλών τεχνολογικών εφαρμογών.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η χώρα μας συμμετέχει ήδη ενεργά στον ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος και οφείλει να μπορεί να εκμεταλλεύεται για τις επιχειρήσεις, την έρευνα και όλους τους τομείς της οικονομίας τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ιδιότητα του μέλους σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Είναι λοιπόν προφανές ότι η συγκρότηση και λειτουργία του ΕΛΔΟ θα αποτελέσει ένα από πλέον δυναμικά στοιχεία της πορείας μας προς την σύγχρονη ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.