Quantcast
Φορτσάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα προγράμματα τον Αύγουστο - enikonomia.gr
share

Φορτσάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα προγράμματα τον Αύγουστο

δημοσιεύτηκε:

Η οικονομία έχει πρόβλημα, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και με την έννοια αυτή δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τα προγράμματα τον Αύγουστο, γιατί ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε πολύ σημαντικά μέτρα, που θα βαρύνουν την οικονομία και για το 2019 και για το 2020, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αυτήν την ώρα έχουμε μία δημοσιονομική ισορροπία σημαντική. Από τις στατιστικές για το 2017 ξέρουμε ότι έχουμε 3,4% πλεόνασμα στη χώρα, έναντι περίπου του μισού που είχαμε ως στόχο. Όμως, αυτό το πλεόνασμα και η επιτυχία στα δημοσιονομικά επιτεύχθηκε με μία πάρα πολύ βαριά θυσία και με μία μέθοδο, η οποία στην πραγματικότητα εξοντώνει σταδιακά την ελληνική οικονομία, διότι δεν βασίστηκε στην παραγωγή, βασίστηκε στην οικονομική, φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» παρατήρησε ο κ. Φορτσάκης.

Επισήμανε, δε, ότι «η ιδιωτική κατανάλωση σημειώνει μία πάρα πολύ σημαντική κάμψη, την οποία επισημαίνει και το δημοσιονομικό συμβούλιο στην έκθεσή του, που δημοσιεύεται σήμερα».

«Η κάμψη αυτή», εξήγησε, «σημαίνει στην πραγματικότητα, ότι δεν μπορούμε να βάλουμε μπρος την οικονομία μας, διότι το 70% στηρίζεται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ συγχρόνως έχουμε και αύξηση των εισαγωγών, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παραλύει».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο κ. Φορτσάκης εκτίμησε πως «είναι θετικό ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη ασχολείται στο επίπεδο αυτό με το ζήτημα που μας απασχολεί, δηλαδή την κράτηση των δύο αξιωματικών μας».

«Το θεωρώ ένα βήμα σημαντικό. Ίσως η Ευρώπη να πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερο να παρέμβει, διότι, όπως το καταλαβαίνουμε όλοι, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σημαίνει ότι η Τουρκία αποδέχεται τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς κανόνες. Εάν αυτό δεν το κάνει, τότε αυτή η προοπτική της είναι προβληματική» τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι «η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει βασίσει τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία στην προοπτική ότι η χώρα αυτή θα γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη και θεωρεί η Ελλάδα ότι αυτή η τουρκική είσοδος στην Ευρώπη θα σημάνει κατά κάποιον τρόπο ότι το θηρίο εξημερώνεται».

Με αφορμή και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, ο κ. Φορτσάκης εξέφρασε την άποψη ότι «η όλη αποσταθεροποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία σημαίνει για μας ότι πρέπει να βρούμε μία λύση με τους υπόλοιπους γείτονες, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε παντού προβλήματα και είναι θετική η προοπτική να βρεθεί μία λύση και με τους Σκοπιανούς, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα ξεφύγουμε από τον περίφημο αλυτρωτισμό».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.