Quantcast
Στο εδώλιο 15 γιατροί, διευθυντές και στελέχη του ΚΑΤ για σπατάλες μοσχευμάτων σε χειρουργικές επεμβάσεις - enikonomia.gr
share

Στο εδώλιο 15 γιατροί, διευθυντές και στελέχη του ΚΑΤ για σπατάλες μοσχευμάτων σε χειρουργικές επεμβάσεις

δημοσιεύτηκε:

Της Άννας Κανδύλη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 15 ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και διοικούντες του νοσοκομείου ΚΑΤ της περιόδου 2009-2011 οι οποίοι κατηγορούνται για ανεξέλεγκτη χρήση οστικών μοσχευμάτων σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αυτά να είναι αναγκαία αλλά και σε όσες ήταν να χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα και υπερκοστολογημένα υλικά.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπό αριθμόν 578 βούλευμά του τους παραπέμπει να δικαστούν για την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς τους αποδίδεται ότι επιβάρυναν το Δημόσιο Ταμείο την επίμαχη περίοδο με εκατομμύρια ευρώ.

Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές έπαυσαν την ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους, μετά τη μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα ενώ απέρριψαν αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Η σπατάλη

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών υγείας. Κατόπιν της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι γιατροί φέρονται να προχώρησαν σε παραγγελίες μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρίες επιλογής τους, στην ανώτερη δυνατή τιμή, χωρίς να τηρήσουν καμία νόμιμη διαδικασία και χωρίς να λάβουν πρόνοια να καλυφθεί το αντίτιμο του μοσχεύματος από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς. Αποτέλεσμα των ανωτέρω πράξεων τους ήταν να δημιουργηθεί χρέος σε βάρος του ΚΑΤ από οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν χωρίς να αποζημιωθεί η αξία τους από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εγκυκλίους των ταμείων, η επέμβαση δεν δικαιολογούσε την τοποθέτηση μοσχεύματος, ή διότι τα μοσχεύματα που τοποθετούνταν στον ασθενή υπερέβαιναν τον απαραίτητο αριθμό, ή τις ανώτατες προβλεπόμενες για το είδος της επέμβασης τιμές.

Το αξιοσημείωτο που προέκυψε από τη δικαστική έρευνα είναι ότι από το 2011 και μετά, οπότε εφαρμόστηκαν και τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι εγκύκλιοι των ασφαλιστικών ταμείων και του Νοσοκομείου που μέχρι τότε «αγνοούνταν», η δαπάνη μειώθηκε δραματικά.

Συγκεκριμένα, από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν από το ΚΑΤ στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι:

Το 2009 τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στα 823.848 ευρώ.

Μόνο για την περίοδο 2009-2010, η ζημιά για το Δημόσιο έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου εκτιμήθηκε στα 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.