Quantcast
Νέο μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν: Δεν χωρούν συμψηφισμοί για τους Έλληνες στρατιωτικούς - Αναμένουμε την επιστροφή τους - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Νέο μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν: Δεν χωρούν συμψηφισμοί για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Αναμένουμε την επιστροφή τους – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις δηλώσεις τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για αυξημένη νευρικότητα το τελευταίο διάστημα της γείτονος Τουρκίας και τόνισε ότι “η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο”.

“Ταυτόχρονα, με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της… Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε” είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι γειτόνές μας γνωρίζουν καλά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται την ειρήνη και την σταθερότητα και ότι είναι μια χώρα που επιθυμεί την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία, σημείωσε, ενώ είπε πως η Ελλάδα είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της. Όμως, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, οι επιλογές της ηγεσίας της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια ταλάντευση ως προς αυτόν τον στόχο. “Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δείχνει σαν να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή στόχευση. Αυτή δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την ευρύτερη περιοχή” συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα. “Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές. Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς” τόνισε με έμφαση ο κ .Τσίπρας.

“Εμείς από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου” πρόσθεσε.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.