Quantcast
Δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τον Αύγουστο - enikonomia.gr
share

Δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τον Αύγουστο

δημοσιεύτηκε:

Με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής ενόψει του κρίσιμου Eurogroup στη Σόφια, αλλά και προπαρασκευαστικά έγγραφα που έχουν ετοιμάσει οι επιτελείς του, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς δεν πρόκειται να μεταβάλει ριζικά τη γερμανική πολιτική για την ευρωζώνη σε σχέση με τον προκάτοχό του. Για το ελληνικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα ήταν διατεθειμένος να δεχθεί ελάφρυνση του χρέους, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, «ο μηχανισμός (ελάφρυνσης) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να διατηρηθεί μόνο εάν η Ελλάδα, επί τη βάσει μίας τακτικής αξιολόγησης, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως αυτές προκύπτουν από την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας».

Σύμφωνα με την Handelsblatt «ο συνδυασμός διευκολύνσεων για το χρέος και περαιτέρω μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την Αθήνα να προχωρήσει πραγματικά χωρίς βοήθεια μετά τον Αύγουστο. Επισήμως όλοι είναι πεπεισμένοι γι’ αυτό. Η Κομισιόν ωστόσο, σε εμπιστευτικό έγγραφό της, αποφεύγει να δεσμευθεί οριστικά.

Αναφέρει μεν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Αθήνα θα τα βγάλει πέρα χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης του ESM. Σε αυτό συμβάλλει και η εκταμίευση μίας ακόμη μεγάλης δόσης ύψους 11,7 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, η οποία θα κατ΄αρχήν θα διασφαλίζει την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Αλλά οριστική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνον στο τέλος του προγράμματος» αναφέρεται στο έγγραφο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.