Quantcast
Μπακογιάννης στον Realfm 97,8 για τον "Κλεισθένη": Η κυβέρνηση προτείνει ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει λύση σε κανένα πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης - enikonomia.gr
share

Μπακογιάννης στον Realfm 97,8 για τον “Κλεισθένη”: Η κυβέρνηση προτείνει ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει λύση σε κανένα πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης

δημοσιεύτηκε:

Για τον «Κλεισθένη» και το ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βελτιωθεί το σχέδιο νόμου, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

«Εμείς πήραμε μια απόφαση, με την συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δηλαδή, όλοι πλην της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ συνυπογράψαμε μια κοινή δήλωση στην οποία είπαμε το προφανές και το αυτονόητο. Να καθίσουμε, να το συζητήσουμε, να εξαντλήσουμε τον διάλογο, να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση όλες τις ενστάσεις, τις διαφωνίες και τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης. Άλλωστε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει καταθέσει ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο , μια πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών. Είπαμε ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζητήσαμε ουσιαστικά από όλους να σταματήσουν να παίζουν κομματικά και πολιτικά παιχνίδια διότι οι μεγαλύτεροι εχθροί σήμερα της Αυτοδιοίκησης είναι κομματισμός και ο κρατισμός. Και αυτό που πάει να γίνει με αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μας πάει πολύ πίσω» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει καμία λύση σε κανένα πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης. Καθόμαστε και ασχολούμαστε και τρώμε τα σωθικά μας για τον εκλογικό νόμο λες και αν φέρουμε την απλή αναλογική ξαφνικά ως δια μαγείας θα γίνουμε Ευρώπη.

Η συζήτηση για την απλή αναλογική θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον . Αλλά έτσι όπως γίνεται, οδηγεί στην απορρύθμιση διότι πολύ απλά τα συμβούλια δεν θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις, δεν θα μπορούμε να καταλήγουμε πουθενά και τι θα γίνεις το τέλος της ημέρας; Θα απαξιωνόμαστε όλοι μας στα μάτια των πολιτών γιατί δεν θα μπορούμε να φέρνουμε κανένα αποτέλεσμα. Γιατί σήμερα η κυβέρνηση εισηγείται την απλή αναλογική χωρίς όρους έτσι απλά, όλα ελεύθερα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πρόσθεσε:

«Για να έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για την απλή αναλογική θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή έτσι όπως το προωθεί η κυβέρνηση υπάρχουν τα εξής προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι τα δημοτικά συμβούλια και τα περιφερειακά συμβούλια δεν θα παίρνουν αποφάσεις. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι θα είμαστε όλοι όμηροι μικρών και μεγαλύτερων συμφερόντων αλλά και των άκρων. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι η ίδια η ψήφος νοθεύεται, διότι κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο σημείο επειδή έχουμε και εκλογές δύο γύρων, να έχουμε δήμαρχο από τη μια και πλειοψηφία του συμβουλίου από την άλλη. Και όλα αυτά χωρίς τη δυνατότητα να διαλυθεί το Σώμα όπως γίνεται στη βουλή και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αν ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση, η απλή αναλογική ως ιδέα θα απαξιωθεί στα μάτια όλων».

Ερωτηθείς εάν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, είπε:

«Εγώ έχω τη δουλειά μου να κάνω και τη δουλειά μου κάνω στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος. Έχω μια θητεία, είμαι πολύ περήφανος γιατί θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολλά και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Έχω κατεβάσει το κεφάλι, έχω σηκώσει τα μανίκια και κάνω αυτό που πρέπει να κάνω».

«Αυτή τη στιγμή δουλεύω σαν να είμαι πάλι υποψήφιος. Από εκεί και πέρα οι εκλογές είναι σε 1,5 χρόνο από σήμερα. Μας έκανε τη χάρη ο κ. Σκουρλέτης να τις πάει λίγο πιο πέρα, θα δούμε. Μιας και μιλάμε για εκλογές όμως, να συμφωνήσουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να γίνει είναι να γίνουν μαζί εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές; Όταν παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο αυτό ήταν το μόνο σημείο -και μάλιστα μπορεί να ξένισα κάποιους- για το οποίο βγήκα και είπα μπράβο στον κ. Σκουρλέτη. Μπράβο, επιτέλους μακριά οι αυτοδιοικητικές από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Και τώρα ξαφνικά έρχεται και λέει ότι ναι, έτσι σας το είχα πει στην αρχή, αλλά τώρα αν και είμαι υπουργός Εσωτερικών και υποτίθεται θεματοφύλακας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας λέω ότι καλύτερα να τις πάμε μαζί τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Ε, όχι ρε φίλε, αποφάσισε, τι θες να κάνεις από τα δύο;» κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Ακούστε το ηχητικό

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.