Quantcast
Ξαναπαιρνει φωτιά το Σκοπιανό - Βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, λέει η κυβέρνηση - Νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ τη Δευτέρα - enikonomia.gr
share

Ξαναπαιρνει φωτιά το Σκοπιανό – Βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, λέει η κυβέρνηση – Νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ τη Δευτέρα

δημοσιεύτηκε:

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Με αναπτερωμένες ελπίδες αντιμετωπίζει πλέον η Κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικου της ΠΓΔΜ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, αλλά και του ότι απέχουν πολύ λίγο από την τελική συμφωνία, είναι ότι τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει ξανά τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών, βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από όταν έπεσε στο τραπέζι η ονομασία “Ιλιντενσκα Μακεντονια” από την πλευρά των Σκοπίων.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μην απορρίψει ρητά την ονομασία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την αποδέχτηκε), αλλά να δώσει λίγες μέρες στον Ζοραν Ζαεφ να καταθέσει την ονομασία αυτή στον διάλογο στο εσωτερικό της χώρας του, έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα, δηλαδή την αποδοχή για πρώτη φορά της erga onnes χρήσης του ονόματος.

Στην παρούσα φάση, η συζήτηση έχει πια επιστρέψει στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που έχει προτείνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: “Νέα (Νόβα) Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία”, “Άνω (Γκορνα) Μακεδονία”, “Μακεδονίας του Βαρδάρη”, (το Μακεδονία (Σκόπια) έχει αποκλειστεί από την Αθήνα). Σύμφωνα με πληροφορίες, και το Μακεδονία του Βαρδάρη (Βαρντασκα Μακεντονια) βασικά απορρίπτεται από την πλευρά των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ονομασία ουσιαστικά είναι το μοναδικό από τα θέματα που παραμένει ανοιχτό, ενώ για όλα τα υπόλοιπα έχει υπάρξει συμφωνία.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.