Quantcast
Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες – Ακολουθούν επαφές με Λαβρόφ στην Αθήνα και ταξίδι στην Κίνα - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες – Ακολουθούν επαφές με Λαβρόφ στην Αθήνα και ταξίδι στην Κίνα

δημοσιεύτηκε:

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, το νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσης, θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι ΥΠΕΞ θα εστιάσουν στο θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Μπαράζ υψηλών επαφών

Από τις ΗΠΑ, έπειτα από μία εβδομάδα σημαντικών επαφών με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής διακυβέρνησης και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παίρνει τη σκυτάλη των ευρωπαϊκών επαφών με πρώτο προορισμό τις Βρυξέλλες, χωρίς στάση στην Αθήνα.

Μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα ευρέος φάσματος υψηλών επαφών με το σύνολο των σημαντικότερων κέντρων αποφάσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, γεγονός που αποτελεί ενδεικτικό και απτό στοιχείο της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής θέσης της χώρας και του ρόλου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο τον συνδέει μία στενή σχέση φιλίας χάρη στην οποία, ως ομόλογοι κατά την περίοδο της θητείας του κ. Σταϊνμάιερ στο ΥΠΕΞ, είχαν καταφέρει να αμβλύνουν πολλές φορές τις εντάσεις στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι δεν είναι σύνηθες ο Γερμανός Πρόεδρος να δέχεται υπουργούς Εξωτερικών.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικές όμως θα είναι και οι επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εντός του καλοκαιριού. Ειδικότερα τον Ιούνιο, ο κ. Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι συναντήσεις αυτές είναι οι κύριες ανάμεσα σε πολλές άλλες που έχουν επίσης προγραμματιστεί.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.