Quantcast
Λαμπριανίδης: Μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον νέο αναπτυξιακό νόμο - enikonomia.gr
share

Λαμπριανίδης: Μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σύμφωνα με τις αιτήσεις υπαγωγής για το δεύτερο κύκλο του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Ν. 4399/2016 (Αναπτυξιακός Νόμος) που μόλις έληξε.

«Συνεχίζεται το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, αποτελώντας ένα ακόμα μήνυμα εμπιστοσύνης των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» όπως υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις υπαγωγής για το δεύτερο κύκλο του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου, που μόλις έληξε, ήταν ακόμη περισσότερες και από αυτές του πρώτου κύκλου. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατατέθηκαν 511 αιτήσεις υπαγωγών στον Β΄ κύκλο, έναντι 427 του Α΄ κύκλου και ο προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι ακόμη υψηλότερος φτάνοντας το 1,8 δισ. ευρώ στον Β’ κύκλο έναντι 1,3 δισ. ευρώ στον Α΄ κύκλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον για τον τομέα της αγροτοδιατροφής (παραγωγή και μεταποίηση) και της βιομηχανίας καθώς και για τον κλάδο «ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα». Δόθηκε η δυνατότητα για συμμετοχή σημαντικού αριθμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (το 67% των αιτήσεων του Β΄ κύκλου καλύπτεται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις) και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων (49%) θα λάβουν φοροαπαλλαγή. Τέλος, οι νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ) που θα προκύψουν σύμφωνα με τις υπαγωγές του Β΄ Κύκλου είναι 4.712 (ενώ στις υπαγωγές του Α΄ Κύκλου για το ίδιο καθεστώς ήταν 3.316).

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές της χώρας, από την κεντρική Μακεδονία κατατέθηκαν 96 αιτήσεις, από το Νότιο Αιγαίο 84, από την Κρήτη 66, από την Αττική 57, από τη Θεσσαλία 37, από την Ήπειρο 36, από τη Στερεά Ελλάδα 31, από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 22, από τα Ιόνια Νησιά 29, από τη Δυτική Ελλάδα 18, από την Πελοπόννησο 15, από τη Δυτική Μακεδονία 11 και από το Βόρειο Αιγαίο 9 αιτήσεις.

Σημειώνεται πάντως, ότι το άθροισμα του αριθμού των αιτήσεων επενδύσεων αποκλειστικά και μόνο στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας του νέου νόμου, αν και είναι μόνο ένα από τα οκτώ καθεστώτα του (βεβαίως το πιο σημαντικό) και αναφέρεται μόνο στην περίοδο λειτουργίας ενός έτους, προσεγγίζει ήδη το σύνολο σχεδόν των εντάξεων στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο 3908/2011 που λειτούργησε επί μια τουλάχιστον τριετία. Το στοιχείο αυτό, όπως σχολιάζει ο κ. Λαμπριανίδης, πιστοποιεί και ενισχύει αφενός μεν την ήδη παρατηρούμενη αξιόλογη επενδυτική ανάκαμψη στη χώρα, αφετέρου δε καταδεικνύει τη σημαντική αποδοχή του νέου αναπτυξιακού νόμου από την επενδυτική κοινότητα, παρ’ όλη την στροφή του προς τις ενισχύσεις μέσω φοροαπαλλαγών έναντι των πλέον ευπρόσδεκτων κεφαλαιακών ενισχύσεων και παρ’ όλη την συνολικά αρνητική του προσέγγιση από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

«Ο κάθε φορά ισχύον αναπτυξιακός νόμος, αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό νομοθέτημα για την χώρα, καθώς υποστηρίζει καθοριστικά, αλλά και κατευθύνει ως ένα σημαντικό βαθμό την επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα. Συμβάλλει επομένως αποφασιστικά στο προσδιορισμό του κοινού μας μέλλοντος. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του επιτρέπουν μια αισιόδοξη ματιά, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη μετά από την σχεδόν δεκαετή κρίση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.