Quantcast
SZ: Ο Γεωργίου καταδικάστηκε επειδή ήταν ειλικρινής - enikonomia.gr
share

SZ: Ο Γεωργίου καταδικάστηκε επειδή ήταν ειλικρινής

δημοσιεύτηκε:

Στην υπόθεση Ανδρέα Γεωργίου επανέρχεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με τον τίτλο «καταδικάστηκε επειδή ήταν ειλικρινής». Αφορμή η πρόσφατη απόρριψη της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο που άσκησε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για την υπόθεση παράβασης καθήκοντος επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν είχε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής πριν στείλει στοιχεία για το υψηλό έλλειμμα του 2009 στην Eurostat. Έτσι η ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή είναι πλέον τελεσίδικη.

«Αποδιοπομπαίος τράγος ο Γεωργίου»


«Για την τέχνη της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων υπάρχει ο όρος ‘Greek Statistics’, μέχρις ότου ήρθε ένας στατιστικολόγος στην Αθήνα και καθάρισε με τα ωραιοποιημένα στατιστικά στοιχεία» αρχίζει το άρθρο της η αρθογράφος της εφημερίδας. «Γι αυτό και επαινέθηκε από την ΕΕ αλλά στην πατρίδα του έπρεπε να τιμωρηθεί». Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του ίδιου του Γεωργίου για την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. «Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για την ΕΕ, που τέτοιες εξελίξεις επιτρέπονται στην επικράτειά της» ανέφερε στη δημοσιογράφο. Η εφημερίδα του Μονάχου δίνει λεπτομερή στοιχεία για το ποιος είναι ο Γεωργίου, ότι στην Ελλάδα τον έφερε το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου, «που ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα ήταν λανθασμένα. Mάλιστα τον Οκτώβριο του 2009 ο σοσιαλιστής πολιτικός τα διόρθωσε στο 12,7% και έδωσε κι άλλα αρνητικά στοιχεία, όταν πλέον δεν μπορούσαν να κρυφτούν οι ελλείψεις» σημειώνει η εφημερίδα και καταλήγει ότι «τώρα η υπόθεση Γεωργίου ενδέχεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα».

Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε και στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στην Αθήνα είναι από καιρό σαφές ότι ο Γεωργίου χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. «Οι δίκες σε βάρος του παρακολουθούνται με καλό μάτι όχι μόνο από την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από την πρώην κυβερνώσα πτέρυγα της ΝΔ, που διασπάθισε η ίδια μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος μέσα από μια οικονομική πολιτική πελατειακού κράτους. Ο Γεωργίου κατηγορείται ότι με τα στοιχεία του έκανε την κατάσταση χειρότερη, αν και ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2010, όταν η ελληνική κρίση είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν και μερικές ημέρες αργότερα υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο» υπενθυμίζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.