Quantcast
"Μετωπική" Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή - Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ - Εκτός ΑΝΕΛ ο Δ.Καμμένος -ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

“Μετωπική” Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή – Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ – Εκτός ΑΝΕΛ ο Δ.Καμμένος -ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Με 153 «όχι» και 127 «ναι» επί 280 ψήφων, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Η σύγκρουση στη Βουλή ήταν σφοδρή με το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης να χτυπά… κόκκινο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τα Σκόπια ως «μια συμφωνία που κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε στο τραπέζι» και επιτέθηκε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι διχάζει τους Έλληνες.

Η ΝΔ από την πλευρά της κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο ότι τους «αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης».

Η κυβέρνηση μετρά μια απώλεια, καθώς ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος έκανε αυτό που εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες.

Ο βουλευτής υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ανακοίνωσε τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τσίπρας: Είναι μια συμφωνία που κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

Για ιστορικές στιγμές έκανε λόγο ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος αφενός στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια, αφετέρου στη συμφωνία στο Σκοπιανό. Παράλληλα, ανταπέδωσε τα πυρά και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη,για «κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού».

Αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» τόνισε, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκηκαι τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε .Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει. Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας, «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εσείς τι λέγατε για τη Μακεδονία; ποια ήταν η θέση» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας.

«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία «διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”. Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».

«Επιλέξατε με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας. Νομιμοποιήσετε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας» είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σημείωσε: «Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Έχετε τεράστια την ευθύνη, γιατί είστε εσείς αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξη. Και δεν διστάσατε μάλιστα, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε. Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά, ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε».

«Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. «Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το άρθρο 1, παρ. 3β, «διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμείς την ιθαγένεια των γειτόνων μας ως “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, η λέξη “Μακεδόνας”, που καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις “πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Βλέπω ότι με το άρθρο 7 υπάρχει, για πρώτη φορά και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, απόλυτη διαφοροποίηση – μια για πάντα – της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι γείτονες μας δεσμεύονται με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους, και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε «ποτέ το πετύχατε εσείς αυτό, που παρουσιάζετε ως Μακεδονομάχοι».

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός προσέθεσε ότι οι γείτονες υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το σύμβολο της Βεργίνης και υπογράμμισε την απαλοιφή του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμά τους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με την αναθεώρηση του Συντάγματός της γείτονος, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά σε μειονότητες στις γειτονικές της χώρες. «Ένα ζήτημα που είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993. Βλέπω τέλος, ότι η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται σαφώς ως νοτιοσλαβική» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν».

«Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, σε διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 μιλούσε στη Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ: “Έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν” και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;». Τα ερωτήματα αυτά έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα αγωνίσθηκε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες – για μια βιώσιμη λύση. Ο κ. Σαμαράς όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, συναντάει τον κ. Πινέιρο, Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών την 1η Απριλίου του 1992. Και o Πινέιρο τού παρουσιάζει το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας “απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία”, όπως λέει. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα “Νέα Μακεδονία”, αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος στο πακέτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, και ο κ. Σαμαράς δεν το ζήτησε από τον κ. Πινέιρο, όπως και στην ενδιάμεση συμφωνία που δεν υπάρχει ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου “Μακεδόνας” και “μακεδονική γλώσσα” όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καταλόγισε θράσος στη ΝΔ και τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να αποδεχτεί τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Αντώνη Σαμάρα, είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είχε την ευθύνη, καθώς σε δυο συνεδριάσεις δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, ήρθε και χρέωσε την ευθύνη στον πρωθυπουργό του». «Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής κατά της εθνότητας και της γλώσσας, να κατοχυρώσει τη θέση του; Ο πύρινος μαχητής ήρθε να πει ότι είμαι εθνομηδενιστής» συνέχισε την κριτική του ο κ. Τσίπρας προς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία, σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουν γίνει είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους Βόρειους γείτονές μας;» είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι στάση πατριωτική να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, Είναι προς το συμφέρον του τόπου να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική ;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι πατριωτισμός να τρέφεις μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων. Δεν είναι πατριωτισμός τα μεγάλα λόγια, οι μεγαλοστομίες» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Εγώ και η κυβέρνηση μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και περιγράφοντας το όραμα για την Ελλάδα του αύριο, κάλεσε τους πάντες να δουλέψουν σε αυτήν την κατεύθυνση, καλώντας επίσης σε καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα-Καμμένο: Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης

Και μόνο για τη μνημειώδη ομιλία Καμμένου άξιζε η πρόταση μομφής, υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας του στη βουλή ο πρόεδρος της ΝΔΚυριάκος Μητσοτάκης,υπογραμμίζοντας ότι τέτοιο ρεσιτάλ υποκρισίας δεν έχει ξαναδεί η Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Η συμφωνία για το Σκοπιανό παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και όσοι την ψηφίσουν θα είναι συνυπεύθυνοι για τις υπογραφές που θα μπουν αύριο στις Πρέσπες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν 27 χώρες του ΝΑΤΟ θα έχουν ψηφίσει την ένταξη, θα είναι δύσκολο στην Ελλάδα να το αρνηθεί.

«Ο κ. Τσίπρας έπαιξε από την αρχή ένα μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ανταλλάσσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό με διευκολύνσεις στην οικονομία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, καθώς επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να παγιδεύσει το πολιτικό σύστημα και κατηγόρησε τους πολίτες για λαϊκισμό». Αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια λέγοντας ότι «η ΝΔ παίρνει δύναμη από τους πολίτες… Είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε τους Έλληνες. Είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας αναζητούσε λύση στο Σκοπιανό δίχως κόκκινες γραμμές… Το erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματος το έβαλε η ΝΔ. Το “ναι” που είπε ο κ. Τσίπρας στο Μακεδονία του Ίλιντεν το πήρε πίσω άρον άρον μετά από δική μας πίεση… Ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκαιρο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι είπατε “ναι” σε εκείνα στα οποία όλοι οι προκάτοχοί σας είχανε πει “όχι”» και προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως «όσοι ψηφίσετε “όχι” στην πρόταση μομφής, ψηφίζετε “ναι” όχι μόνο στο να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες αλλά και στο να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους και από την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία σημείωσε: «Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά οι κάτοικοι θα λέγονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι μιλούν τη Μακεδονική. Επίσης, θα μπορούν στο μέλλον κάποιοι να λένε ότι εφόσον κατοικούν στη Βόρειο Μακεδονία, κάποιοι κατοικούν στη Νότιο Μακεδονία». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, είπε ότι «όχι μόνο νομιμοποιείτε αλλά ενισχύεται τον μακεδονικό αλυτρωτισμό… Το erga omnes ουσιαστικά δεν διασφαλίζεται… Όλοκληρη η αυθαίρετη συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά είναι στον αέρα, αλλά στο μεσοδιάστημα παράγονται τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να αναιρεθούν».

Εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων λέγοντας ότι «αν όλοι εμείς είμαστε ακραίοι λαϊκιστές, τότε ο κ. Καμμένος τι είναι;», και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «δεν ντρέπεστε να αποκαλείτε τον κ. Καμμένοτίμιο άνθρωπο»; Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αντιπερισπασμό, λάσπη στον αντίπαλο, επιστροφή στο παρελθόν για να κρυφτεί η εθνική ζημιά του σήμερα. Προβλέποντας την απάντηση του πρωθυπουργού, είπε: «Κάποιοι ξενύχτησαν για να κόψουν και να ράψουν επιλεκτικά δηλώσεις από το παρελθόν, αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων… Αναμοχλεύοντας το παρελθόν δεν θα ξεφύγετε από το τι κάνετε στο Σκοπιανό στο παρόν».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει στηθεί ένα πρωτοφανές θέατρο υποκρισίας. Οι ΑΝΕΛ στα λόγια λένε όχι στη συμφωνία. Ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έλθει στη βουλή. Μας λένε δηλαδή ότι δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση τώρα αλλά κάποια βολική στιγμή στο μέλλον. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα με πάθος τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών που τη διαπραγματεύτηκαν και την υπογράφουν αύριο. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες ως ελάχιστη ένδειξη πολιτικής ευθιξίας.

Εδώ, σημείωσε, εισάγεται νέος πολιτικός όρος, της ευκαιριακής δεδηλωμένης. «Ακουσα για νόμπελ Ειρήνης. Νόμπελ πολιτικής απάτης αξίζει και στους δυο σας. Γιατί όλα αυτά που κάνετε είναι συνεννοημένα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το όνομα της Μακεδονίας.

Έχουν περάσει πολλοί δημαγωγοί από αυτή την αίθουσα. Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει μια ξεχωριστή θέση για τον κ. Καμμένο ανάμεσα στους καιροσκόπους της εποχής, συνέχισε.

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα επισήμανε: «Όλοι μας παίρνουμε τις αποφάσεις μας και θα κριθούμε γι’ αυτές, εσείς κ. Τσίπρα υπογράφετε μία συμφωνία που συνιστά μείζονα εθνική υποχώρηση και εγώ προσπαθώ να το αποτρέψω, εγώ έχω ήσυχη την συνείδησή μου… Τα καλά λόγια που ακούτε από το εξωτερικό θα έπρεπε να σας κάνουν να ανησυχείτε». Πρόσθεσε ότι είναι ανησυχητική η χρονική σύμπτωση δύο θεμάτων του Σκοπιανού και της συμφωνίας για το «τέταρτο μνημόνιο».

«Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και η κρίση των πολιτών θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εσείς κ. Τσίρπα, θα καταγραφείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον».

Καταληκτικά ανέφερε ότι το πολιτικό τοπίο είναι καθαρό: μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αλήθεια ή ψέμα, είναι τα διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές: «Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα από αυτή την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει πριν κάνει κι άλλη ζημιά στη χώρα».

Γεννηματά: Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση πουθενά

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στη βουλή, κατά την συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

«Στις 23 Μαΐου ζήτησα εδώ στην Βουλή την άμεση διενέργεια εκλογών γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε έναν επικίνδυνο δρόμο, σε αδιέξοδο. Ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του. Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνετε για λογαριασμό του» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση ούτε στην οικονομία, ούτε στους θεσμούς, ούτε στην Κοινωνική πολιτική, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στα εθνικά θέματα. Πουθενά και για κανένα θέμα» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, οι συσχετισμοί στη Βουλή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους συσχετισμούς στην κοινωνία. «Αποτελείτε μια θλιβερή μειοψηφία . Η Κυβέρνησή σας αποδεικνύεται ανίκανη και επικίνδυνη. Δεν διαλύσατε μόνο το σήμερα, ναρκοθετείτε και το αύριο. Η περίφημη καθαρή έξοδος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα 4ο μνημόνιο χωρίς χρήματα με την υπογραφή σας κ. Τσίπρα» .

«Είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε την Κυβέρνηση, ειδικά στα εθνικά θέματα. Όπου αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, με διγλωσσία, με προχειρότητα, με επιπολαιότητα, με αναποτελεσματικότητα. Την ώρα μάλιστα, που η Ελλάδα και ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει υπαρκτές και κλιμακούμενες απειλές από την Τουρκία με επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα Εθνικά συμφέροντα, η Κυβέρνηση όμως δεν την αξιοποίησε. Οι χειρισμοί της στην υπόθεση με τα Σκόπια ήταν λανθασμένοι. Διέπραξαν το αδίκημα του κομματισμού. Δεν επεδίωξαν ουσιαστικό διάλογο με τα άλλα κόμματα. Μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει ένα εθνικό πλαίσιο. Κοινό πλαίσιο που θα εξασφάλιζε διαπραγματευτική δύναμη για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Ζητήσαμε πολλές φορές τη σύγκλιση του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συμβάλλουμε και αρνήθηκαν συστηματικά. Προχώρησαν μόνοι τους , εν κρυπτώ τη διαπραγμάτευση. Και τώρα προχωρούν στην υπογραφή, χωρίς να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ούτε καν την σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτη τους.

Ο κ.Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα των επιλογών του, γι αυτή τη συμφωνία με τα Σκόπια, για το διχασμό που έχει προκαλέσει στην Ελληνική κοινωνία».

Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερό στη θέση του για βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. «Με αντικειμενικότητα μιλήσαμε για τα θετικά της συμφωνίας, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύψαμε τα αρνητικά σημεία, τις γκρίζες ζώνες και τις παγίδες που περιλαμβάνει. Ο δικός μας λόγος, οι δικές μας θέσεις δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άκριτο ναι και τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες τους, δεν επέτρεψαν διαχρονικά σε κανέναν να στιγματίσει τον Πατριωτικό Λόγο, την Εθνική ευαισθησία και την πατριωτική αγωνία εκατομμυρίων Ελλήνων με το στίγμα της Ακροδεξιάς και της Εθνικιστικής πατριδοκαπηλίας» πρόσθεσε και σε αυτό το σημείο καταδίκασε απερίφραστα, την πρόκληση σε βάρος του πολιτεύματος από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η δική μας ψύχραιμη φωνή δεν έχει σχέση με τους αφορισμούς και τις καταστροφολογίες της Νέας Δημοκρατίας. Διαχρονικά και τότε που οι οιωνοί ήταν οι καλύτεροι, εσείς κύριοι της ΝΔ, μέσα από τις λαθεμένες θέσεις, τις συνεχείς υπαναχωρήσεις, τις μεταμορφώσεις σας, μετατρέψατε τους εσωκομματικούς σπαραγμούς σας , σε μια παρατεταμένη κρίση για το θέμα της FYROM. Ο δικός μας λόγος δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άκριτο όχι και τις αλόγιστες αρνήσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το εθνικιστικό και ακροδεξιό ντελίριο παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Ν.Δ. σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα είναι όλοι Μαζί ενωμένοι αν και αναφέρονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Όλοι Μαζί και ανεύθυνοι γιατί δεν αναλαμβάνουν τις ιστορικές τους ευθύνες για το ζήτημα αυτό. Αν όμως κάποιος βάλει στη σειρά δηλώσεις, προτάσεις, πρωτοβουλίες και πράξεις στελεχών της Ν.Δ., αναλόγως με την εποχή, τότε καταλαβαίνει το αλαλούμ της Παράταξης, μιας παράταξης «Μπαμπούσκα».

Στο κυνήγι της εξουσίας και του κομματικού συμφέροντος, ο κ. Μητσοτάκης με τις υπαναχωρήσεις δεν συνέβαλλε στη διαμόρφωση Εθνικής γραμμής. Έδωσε έτσι άλλοθι στον κ.Τσίπρα να πορευθεί μόνος του σε όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Στο Κίνημα Αλλαγής, είπε, πιστεύουμε στη λύση αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση στο θέμα των Σκοπίων. «Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας. Υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιλυθούν, ενώ οι δεσμεύσεις ξεκινούν άμεσα.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με την οντότητα της FYROM, με την προϋπόθεση όμως ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής αναφοράς τους. Γι αυτό πιστεύουμε ότι η συμφωνία πρέπει, να αλλάξει, να βελτιωθεί, πριν να είναι αργά» είπε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην βιαστεί να προχωρήσει στις υπογραφές.

«Αξιοποιήστε κ. Τσίπρα την στάση μας και διεκδικείστε επιτέλους να μπει τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας.Αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον έστω και την ύστατη ώρα. Υπάρχουν τρία- κυρίως σημεία που είναι ιδιαίτερα προβληματικά και πρέπει να αλλάξουν. Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων πρέπει να περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία. Επιπλέον υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με τον συγχρονισμό των διαδικασιών. Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τα Σκόπια ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κ Τσίπρας απέδειξε ότι όταν διαπραγματεύεται πρέπει να ανησυχούμε όλοι οι Έλληνες…Βεβαίως θα τον κρίνει η ιστορία σε μελλοντικούς χρόνους, άλλα πριν από την ιστορία στον παρόντα χρόνο, τώρα, θα τον κρίνει με την ετυμηγορία του ο Λαός, οι Έλληνες πολίτες.

Φοβάται και αποφεύγει την έκφραση της βούλησης του λαού και τις εκλογές . Εκεί το όχι του λαού δεν μπορείτε να το κάνετε ναι. Όμως η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Έρχεται η ώρα του λαού και η καταδίκη, η δική σας και του συγκυβερνήτη σας, που σας κρατά στην εξουσία σαν δεκανίκι θα είναι βαριά και αμείλικτη» κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει συστατική επιστολή στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτήν τη διαδικασία, τόσο σε εσάς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και εσάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ», ανέφερε, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ «δεν θα πάρει άλλο μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα που έχει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, για τα οποία «δεν λένε τσιμουδιά» τα άλλα κόμματα. Όπως εξήγησε, η συμφωνία έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που είναι παράγοντες ανασφάλειας, αλλαγής συνόρων, εθνικισμών και αλυτρωτισμού. Επομένως, με αυτήν τη συμφωνία ο Αλ. Τσίπρας έδωσε πράσινο φως στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες. Επίσης, προειδοποίησε ότι αυτή η συμφωνία έχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού με την αποδοχή του «Μακεδόνα πολίτη» και της «μακεδονικής γλώσσας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα «δεν πρόκειται να δώσει συστατική επιστολή και πράσινο φως» στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, «στους μακελάρηδες των λαών». Συμπλήρωσε πως εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην αρχή της τοποθέτησής του καταδίκασε τη στάση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας πως δεν φτάνει μόνο η καταδίκη και πως το λαϊκό κίνημα θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να τους τσακίσει. «Δεν φτάνει μόνο ή απλά να καταδικάζουμε τη στάση των ναζί χρυσαυγιτών, όποτε κάνουν μια ακραία φασιστική προπαγάνδα μέσα στη Βουλή ή έξω απ’ αυτήν ή να παίρνουμε απλά τα μέτρα, με βάση τη διαδικασία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αποκλεισμού τους μια-δυο μέρες» ανέφερε.

«Όταν μιλάμε για δολοφόνους, για μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση που βρίσκεται υπόδικη, αυτό από μόνο του τα λέει όλα: Και για την ηγεσία της και για τους βουλευτές της και για τους εκάστοτε πληρωμένους μπράβους που χρησιμοποιεί ως μέλη της για να δολοφονούν αθώους συμπολίτες μας. Ο ελληνικός λαός γι’ αυτό πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, το λαϊκό κίνημα το ίδιο να τους τσακίσει οριστικά» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Δεν μεταβάλλω τις απόψεις μου επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα

“Στο Μακεδονικό, οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών είναι τεράστιες. 25 χρόνια χάνουν ευκαιρίες. Σπαταλάμε το εθνικό κεφάλαιο και χαραμίζουμε τη φωνή της Ελλάδας δίνοντας τις λάθος μάχες. Αποτέλεσμα; Μηδέν. Όλες οι χώρες του πλανήτη, μαζί και οι ΗΠΑ και η Ρωσία και η Κίνα έχουν αναγνωρίσει τους γείτονές μας ως Μακεδονία σκέτο. Εκτός αν μας αρκεί η αντίσταση της Κύπρου που παραμένει στο πλευρό μας” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδώρακης μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει η ΝΔ.

“Αλλά εδώ δεν είναι Eurovision. Εδώ διακυβεύεται η σταθερότητα της περιοχής. Τα τύμπανα και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι χτυπούν στην Ανατολή. Πριν από μερικές ημέρες, το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης εγκαινίασε γραφεία στα Σκόπια. Ενός Ερντογάν που δεν ξεχνά να αναφέρεται στους «αδελφούς» του -στη Βοσνία, στη Μακεδονία, όπως το αναφέρει, στο Κόσοβο. Και συστηματικά ενισχύει το ισλαμικό στοιχείο σε όλα τα Βαλκάνια. Αυτό που κάνει δηλαδή και στην κατεχόμενη Κύπρο” πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ένα και ξεκάθαρο: “Θα παραχωρήσουμε κι άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την προέλασή τους; Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το Σκοπιανό, σχολίασε τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Όλοι έγραφαν: «Η Μακεδονία αλλάζει όνομα!». Και διερωτώμαι: είναι δυνατόν οι προοδευτικοί σε όλη την Ευρώπη –Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές- μέχρι και το Λαϊκό κόμμα να χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία και εμείς να βρίσκουμε μόνο τρωτά σημεία; Μήπως ζούμε πάλι μια στιγμή εθνικής τύφλωσης από αυτές που πληρώσαμε πανάκριβα στο παρελθόν;” είπε.

Όπως σημείωσε, η γλώσσα θα ήταν καλύτερο να καταγραφεί ως «Makedonski». “Και το σημαντικότερο: Η εθνικότητα. Θα έπρεπε να επιμείνουμε στο «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» μόνο. Αυτό νομίζω ότι είναι και το τρωτό σημείο της συμφωνίας. Και πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Προφανώς όμως σε μια διαπραγμάτευση είσαι και εσύ υποχρεωμένος να κάνεις συμβιβασμούς” είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι τελικά πέρασε το erga omnes.

“Και παρεμπιπτόντως, κύριε Κοτζιά θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να μην προβαίνεται σε επιλεκτική χρήση απόρρητων εγγράφων αλλά να δώσει πρόσβαση στους αρχηγούς των κομμάτων να δουν όλα τα επίμαχα έγγραφα της τελευταίας 25ετίας” πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν μπορούν να σύρονται από τα συνθήματα της πλατείας, “Πολιτικά δεν ήμουν ποτέ με τον Μητσοτάκη. Αλλά τότε ως δημοσιογράφος στήριξα την προσπάθειά του να πει την αλήθεια. Βρέθηκα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά που τορπίλισε οποιαδήποτε λύση και τελικά έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αναρωτιέμαι, όλα αυτά δεν τα θυμάται κανείς σήμερα στη ΝΔ; Μόνο εγώ τα θυμάμαι;”, συνέχισε.

“Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Το Ποτάμι σας το έχω ξαναπεί δεν πιστεύει στη Δευτέρα πολιτική παρουσία. Δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικοί σχεδιασμοί του κ.Τσίπρα. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ.Τσίπρα. Οι ευθύνες του – που ταύτισε την αντιπολίτευσή του με τον λαϊκισμό – και τη διακυβέρνησή του με τις ιδεοληψίες του είναι τεράστιες. Η βοήθεια όμως στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” είπε και συμπλήρωσε: “Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδέχθηκαν όλες τις θεωρίες των ψεκασμένων: Όπως κάποιοι σήμερα από τη ΝΔ αποδέχονται τις θεωρίες των εθνικιστών”.

“Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι θα μας πάρουν τον Λευκό Πύργο, ότι θα μας πάρουν τη Θεσσαλονίκη. Είναι αστείο. Είμαστε η μεγάλη δύναμη. Και μπορούμε αν το θέλουμε κι αν το σχεδιάσουμε καλά να κυριαρχήσουμε στα Βαλκάνια.

Οι πιο φτηνές, οι πιο ακραίες, οι πιο ψεκασμένες ιστορίες, εξακολουθούν να φυτεύονται εύκολα στα μυαλά των ανθρώπων. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν γονείς που έβαζαν τα παιδιά τους στον ώμο και τα μάθαιναν να μουτζώνουν τη Βουλή. Αφορμή τότε ήταν τα μνημόνια. Και το σύνθημα ήταν «προδότες – γερμανοτσολιάδες». Σήμερα ήρθε η ώρα των εθνικιστών να φωνάζουν προδότες” επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο και του ΑΝΕΛ. “Είπα «εθνικιστές» και ο νους μου πηγαίνει αναγκαστικά και στον κύριο Καμμένο. Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη και χρησιμοποιεί το υπουργείο του, τις στολές παραλλαγής, για να μεταδώσει λάθος πρότυπα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μας λέει ο κ. Καμμένος ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω από τις αρχές του. Ποιες αρχές; Γελάνε και οι πέτρες. Και τα έδρανα γελάνε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές, όσες και τα ψέματα του. Αυτή είναι η αλήθεια κ. Καμμένε. Η ευθύνη όμως είναι του κ. Τσίπρα.

Πιάστηκε στο δόκανο που εσείς στήνατε για τους άλλους κ.Τσίπρα. Χρησιμοποιήσατε τον κ. Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς. Και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει με την πραγματικότητα”.

“Είναι γνωστό ότι έχω στοχοποιηθεί όσο λίγοι, από το στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έχω λοιδορηθεί για τις απόψεις μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπω την πολιτική με τα μάτια του θιγμένου. Η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος περιλαμβάνει τολμηρή επανατοποθέτηση και στα εθνικά θέματα.

Μπορεί να έκανα και να κάνω λάθη. Ένα πράγμα, όμως, δεν έκανα και δεν θα κάνω ποτέ. Να μεταβάλω τις απόψεις μου σε μεγάλα, κρίσιμα για την πατρίδα και τον λαό, θέματα, επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα. Στο Μακεδονικό οι περισσότεροι πολιτικοί ψάχνουν συνεχώς να βρουν προσχήματα για να αρνηθούν λύση” είπε, δηλώνοντας σίγουρος πως αν ο κ. Μητσοτάκης έφερνε τη συγκεκριμένη συμφωνία, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα κάγκελα.

“Με αφορμή διάφορα σχόλια που διαβάζω, ότι είναι τάχα θεσμικά παράλογο ή σουρεαλιστικό ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, να βλέπουμε θετικά τη συμφωνία με τη FYROM, και παράλληλα να υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας, θα ήθελα να επισημάνω – με κάθε δυνατή έμφαση ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης, να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας.

Κατά το Σύνταγμα,το μοναδικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι βουλευτές δια της ψήφου τους είναι αν παρέχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για να «καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας». Και αν το κάνουν αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης θεωρούνται ότι είναι εφεξής συμπολιτευόμενοι βουλευτές. Εμείς όμως αντιπολιτευόμαστε και αντιπολιτευόμαστε ανυποχώρητα και με στοιχεία την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και στους μήνες που θα ’ρθουν θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν” κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Καμμένος: Δεν αποχωρούμε από την κυβέρνηση, δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία

«Σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία την οποία θα πάει αύριο ο κ. Κοτζιάς να μονογράψει. Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο και εφόσον περάσει μια ολόκληρη διαδικασία στην ΠΓΔΜ» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένοςμιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ.

«Άρα αυτή η συμφωνία και η μονογραφή δεν έχει καμία ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 20» είπε. «Η θέση των ΑΝΕΛ, όπως έχουμε δημόσια δεσμευτεί, θα είναι αρνητική, όχι μόνο με την ψήφο αλλά και με οποιοδήποτε τρόπο θα επιχειρήσουν ώστε η Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει τη συμφωνία», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας πως οι ΑΝΕΛ δεν αποχωρούν από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και θα ψηφίσουν τη συμφωνία αν έρθει στη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος είπε οτι με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, «πολλοί θα ήθελαν να φύγουν σήμερα οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» αναφέροντας στη συνέχεια ότι αν συνέβαινε αυτό, τότε ή θα άνοιγε κύκλος διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που ενδεχομένως να περιελάμβανε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που θα παρέδιδαν το όνομα “Μακεδονία”, ή η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές».

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα «αν στις εκλογές κέρδιζε με απόλυτη πλειοψηφία η ΝΔ θα υπέγραφε την συμφωνία;» και στην αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απάντησαν «όχι», αντέτεινε ότι «την απάντηση την έδωσε η κ. Μπακογιάννη».

Ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη είπε οτι ο επικεφαλής του «Ποταμιού», «στο οποίο έμειναν 4 βουλευτές, ενώ οι ΑΝΕΛ παραμένουν συμπαγείς» ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ψήφιζε το Σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε το «Ποτάμι», «προϊόν ενός μιντιακού και επιχειρηματικού σωλήνα με τρικυμία εν κρανίω».

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ είπε ότι αυτή περιλαμβάνει το σκέλος των οικονομικών θεμάτων και το σκέλος της συμφωνίας με την FYROM. Ως προς το πρώτο σκέλος είπε οτι «βλέποντας ο κ. Μητσοτάκης πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ρίχνει πολιτικές ‘μπαλωθιές’», προσθέτοντας για την αντιπολίτευση ότι «μετά την 21η Ιουνίου δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι’ αυτούς».

Μιλώντας για το δεύτερο σκέλος ανέφερε ότι το 1993 «σειόταν το ΣΕΦ από την κραυγή ‘Αλήτη-προδότη-Σαμαρά’», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε αποκαλέσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη». Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, ο κ. Καμμένος είπε οτι «έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ εξαγορασμένος από συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «ακολουθεί πολιτική προσωπικών συμφερόντων» ενώ «τα ηνία της τα κρατά ο Σαμαράς».

Είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στοχεύει τους ΑΝΕΛ» που επιμένουν στην εθνική γραμμή, ενώ «ο Μητσοτάκης παραχωρεί την Μακεδονία». Κατηγόρησε την ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και πολιτικό αμοραλισμό και για «ξεπούλημα της Μακεδονίας» και επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Σαμαρά στις 2/12/1991, της κ. Μπακογιάννη στις 18/2/2008, 26/8/2008, 6/12/2009 και του κ. Δρούτσα το 2010.

«Το θέμα δεν το είχε κλείσει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε κάν ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι η FYROM θα είχε ονομαστεί «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» τον Ιούνιο του 1992, αλλά αυτό δεν συνέβη καθώς έλειπαν 5 έδρες από τον Κίρο Γκιλγκόροφ προκειμένου να γίνει δεκτή η ονομασία από την Βουλή της γειτονικής χώρας.

Εν μέσω αντεγκλήσεων με βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη θέση των ΑΝΕΛ όχι μόνο μη ψήφισης της συμφωνίας εάν έλθει στην Βουλή, αλλά και «κάνοντας τα πάντα για να μην περάσει». Και πρόσθεσε ότι «θα φύγω από την κυβέρνηση όταν βγάλουμε την χώρα από το βάραθρο που την ρίξατε εσείς και το ΠΑΣΟΚ».

Εγκάλεσε την ΝΔ για συμπόρευση με τον Α. Σαμαρά και τους ακραίους του ΛΑ.Ο.Σ., σημειώνοντας ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν «δύο γραμμές»: η μία περιλαμβάνει την πρόταση erga omnes (για την ονομασία της FYROM) και διπλή ονομασία και η άλλη περιλαμβάνει τις απόψεις Σαμαρά ο οποίος, όπως προειδοποίησε την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Καμμένος, «θα σας εγκαταλείψει σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή».

«Η Ελλάδα θα βγεί από τα μνημόνια και η διαπλοκή και η διαφθορά θα παταχθεί», κατέληξε στην ομιλία του ο Π. Καμμένος.

Λεβέντης: Έγκλημα η συμφωνία για το Σκοπιανό – Να κάνετε δημοψήφισμα

«Έγκλημα» χαρακτήρισε τη συμφωνία που θα υπογράψει για το Σκοπιανό η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει η ΝΔ.

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ως «κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» τις ενέργειες της κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες η Βουλή ενημερώνεται τελευταία για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, αφού έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό και τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, είπε μεταξύ άλλων: «ο όρος Μακεδονία περιέχει ό,τι πιο αλυτρωτικό μπορεί να περιέχεται σε μια παραχώρηση», κάνοντας λόγο για έγκλημα που πάει να κάνει η κυβέρνηση.

«Προσέξτε γιατί χωρίς να έχουν κάνει τίποτα οι κύριοι θα τους δίνει πρόκληση για είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και θα είστε υπόλογοι μετά στον ελληνικό λαό. Γιατί η πρόσκληση παράγει αποτελέσματα» είπε ακόμη ο κ. Λεβέντης, ενώ υπογράμμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν νομιμοποιείται να υπογράψει. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον κ. Κοτζιά, τόνισε ότι «μπορεί να λογοδοτήσετε», καλώντας τον να σκεφτεί πριν βάλει την υπογραφή του.

«Πάτε να κάνετε έγκλημα, βασιζόμενοι στο ότι το ίδιο έγκλημα το έκαναν οι προηγούμενοι. Η αίθουσα αυτή έχει εντολή να ματαιώνει όχι να συνεχίζει τα εγκλήματα…Η ΝΔ είχε πάντα θέση τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Επειδή το είχε δώσει η ΝΔ θα το δώσει κι εκείνος. Πάνω στις αθλιότητες των προηγούμενων θα κάνει κι εκείνος τις δικές του αθλιότητες», συνέχισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας ότι δεν του απάντησε και αυτό τον βάζει σε μεγαλύτερες σκέψεις.

Συνεχίζοντας, ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα, ώστε να ακουστεί η θέληση του λαού. «Κατεβείτε στο λαό, κάντε δημοψήφισμα και μετά και εγώ θα σας επαινέσω», είπε. «Με ποιο δικαίωμα θα πάτε να υπογράψετε; Είναι ανέντιμο αυτό που πάτε να κάνετε αύριο», συμπλήρωσε.

«Καλώ αυτή την αίθουσα να αποφασίσει να μην πάει ο Πρωθυπουργός (σ.σ. να υπογράψει). Να δημιουργήσουμε μια ομάδα διαπραγμάτευσης και να πάει και στους Αμερικανούς και να πει ότι δεν μπορεί να κάνει αυτή τη μειοδοσία η χώρα. Αν δεν το κάνετε, όλο το ιστορικό ανάθεμα θα είναι πάνω στα κεφάλια σας. Και η τιμωρία θα είναι σκληρή», είπε ο κ. Λεβέντης.

Απευθυνόμενος στους ΑΝΕΛ διερωτήθηκε: «Τους ακούω να λένε ότι σήμερα η ψηφοφορία είναι για τα μνημόνια. Μετά, δεν θα πάει να υπογράψει ο κ. Τσίπρας, δεν θα πάνε να δεσμεύσουν τη χώρα; Για τα μνημόνια είναι η συζήτηση; Να σταματήσετε να κοροϊδεύετε και να υποκρίνεστε».

«Ο κ. Καμμένος ας σκεφτεί καλά. Αφού έχει δηλώσει ενώπιον Θεού και λαού ότι δεν δίνει τη Μακεδονία, δεν μπορεί να δηλώνει ότι μετά από ένα χρόνο θα γίνει η ψηφοφορία. Ο Τσίπρα το δίνει αύριο το Μακεδονία» κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” – Κατέθεσε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

«Η ΝΔ είχε προκρίνει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είπε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας χρήση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΝΔ ισχυρίζεται τώρα ότι το Βόρεια Μακεδονία παράγει αλυτρωτισμό, αλλά η ίδια το είχε εισηγηθεί από το 2009.

«Η ΝΔ κυβέρνησε δέκα χρόνια με επτά υπουργούς Εξωτερικών. Δεν μας λέει τη θέση της όμως. Ντρέπεστε γι’ αυτά που κάνατε. Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν στιγμές «καλής» διπλωματίας και «κακής» διπλωματίας».

Χαρακτήρισε καλή την περίοδο του Καραμανλή στο Βουκουρέστι αλλά κακή μια επταετία που η χώρα διαπραγματεύονταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο «Μακεδονία». Τότε δεν υπήρχε Erga Omnes.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν το Βαντάσκι Μακεδονία που δεν ήθελε κανείς, το «Άνω Μακεδονία» που επίσης δεν ήθελε κανείς. Δεν θέλαμε το «Μακεδονία-Σκόπια» εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία, ενώ η πΓΔΜ δεν ήθελε το Σκόπια-Μακεδονία γιατί θα έμενε το «Σκόπια». Πήγαμε στο «Βόρεια Μακεδονία». Λένε της ΝΔ ότι έχει αλυτρωτισμό αλλά αυτή η πρόταση ήταν η «καλύτερη στιγμή» της ΝΔ στη διαπραγμάτευση. Αυτό έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Η ελληνική κυβέρνηση τότε είπε ότι ήταν το πιο σωστό. Το 2009 η τότε υπουργός απάντησε στον κ. Νίμιτς «ασφαλώς αξίζει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για αυτό το όνομα».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης, ότι υπάρχει τεκμήριο ότι συμφωνούσατε με το Μακεδονία-Σκόπια.

«Ναι υπάρχουν τηλεγραφήματα», αποκάλυψε. Μάλιστα είπε ότι η τότε κυβέρνηση επέμεινε σε αυτό, αλλά είχε διαμηνύσει στον Νίμιτς ότι δεν μπορεί να το προχωρήσει σε προεκλογική χρονιά.

Στο θέμα της γλώσσας σημείωσε ότι το 1954 αναγνωρίστηκε. Μετά ο κ. Αβέρωφ την αναγνώρισε δημοσίως. Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Το 1992 στον οργανισμό ISO απουσίαζε η ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με το erga omnes ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σε πρώτη φάση ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπέρ της ονομασίας «Μακεδονίας». Μετά είπε όχι και επέμεινε ενάντια στον Κων/νο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια δεν υποστήριξαν το erga omnes αλλά να υπάρχει ένα όνομα μόνο για τις διακρατικές σχέσεις, «για πάσα διεθνή χρήση, όχι για πάσα χρήση».

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι μια διαπραγμάτευση περιλαμβάνει παραχωρήσεις. «Καθολική νίκη έρχεται μόνο από πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913. Αν λέμε ότι δεν αναγνωρίζουμε εμείς αυτή τη συνθήκη, ο Ερντογάν θα λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης», σημείωσε.

Ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε ότι όλοι θέλουν η κυβέρνηση να λύσει το θέμα και εκτίμησε ότι υπάρχουν δυο πολιτικοί στην Ελλάδα: αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που κάνουν καριέρα ζητώντας τη μη λύση.

«Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας», κατηγόρησε τη ΝΔ.

Μπακογιάννη σε Κοτζιά: Επιλεκτική χρήση εγγράφων που δημιουργούν εντυπώσεις

Συνεχίστηκε η κόντρα ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τη Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή.

Η κ. Μπακογιάννη αντέδρασε έντονα μετά την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών και κατέθεσε δικά της έγγραφα ως «απάντηση» σε εκείνα που παρουσίασε ο κ. Κοτζιάς.

Η κ. Μπακογιάννη είπε τα εξής: «Όταν γίνεται χρήση επιλεκτικά διαβαθμισμένων εγγράφων αυτά δημιουργούν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ζήτησα χθες να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων. Θα καταθέσω και εγώ τρία έγραφα. Το πρώτο έγγραφο είναι η αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης που λέει ρητά ότι η Ελλάς πάραυτα αρνήθηκε την πρόταση του Μακεδονία – Σκόπια. Το δεύτερο είναι μία επιστολή δική μου προς τον κ. Μιλοσόσκι στην οποία λέει γιατί η Ελλάς αρνείται κοινή επιτροπή για την ιστορία. Το τρίτο μη διαβαθμισμένο χαρτί της αμερικανικής πρεσβείας στο οποίο ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια λέει ότι είδε τον κ. Γκρούεφσκι και κάνει μία αναφορά ότι οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειας και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας. Αυτά λέει ο Γκρούεφσκι στον Αμερικανό πρέσβη».

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισε ο Δημήτρης Καμμένος – Διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η ΝΔ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή του να θέσει εκτός της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ τον Δημήτρη Καμμένο.

Την επιστολή διάβασε στο Σώμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.