Quantcast
Κλείνει η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για την ΑΟΖ το Σαββατοκύριακο - enikonomia.gr
share

Κλείνει η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την ΑΟΖ το Σαββατοκύριακο

δημοσιεύτηκε:

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Με στόχο να τελειώσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο – και πριν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο της Δευτέρας – συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Το τελευταίο αγκάθι που μένει να λυθεί είναι ο καθορισμός των ΑΟΖ των δύο χωρών, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Βεβαίως, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ έχει συναντήσει τις αντιδράσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών του βορρά και οι συζητήσεις αναμένονται θυελλώδεις, ενώ σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βλέπει ως πολύ κακό προηγούμενο για τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά μια επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Αν όλα πάνε καλά, εντός των επόμενων τριών βδομάδων αναμένεται να υπάρξει συνάντηση και υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αλβανού ομόλογου του Έντι Ράμα. Σε αυτή θα ρυθμίζονται το θέμα της χάραξης της ΑΟΖ, η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του 1940, η άρση του εμπόλεμου, η αναγνώριση των διπλωματών οδήγησης, προξενικά ζητήματα και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας καθώς και οι αλλαγές των βιβλίων ιστορίας με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών.

Όπως ξεκαθαρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, το δήθεν θέμα του τσάμικου ουδέποτε συζητήθηκε όπως επανειλημμένα έχει ξεκαθαριστεί και επίσημα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.