Quantcast
Στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο - enikonomia.gr
share

Στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

δημοσιεύτηκε:

Με τη διαδικασία του επείγοντος εισήχθη για επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισαν ότι το νομοσχέδιο το περίμεναν 40 χρόνια οι νησιώτες, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Με το σχέδιο νόμου, που έρχεται μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, καθιερώνεται μηχανισμός Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ως μέτρο εξίσωσης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ως δικαιούχοι του ΑΝΗΚΟ (Αντισταθμιστικό Νησιωτικό Κόστος) ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα νοικοκυριά, οι μόνιμοι κάτοικοι, προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση την προσεχή εβδομάδα.

Π. Κουρουμπλής: Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ισχύσει σε όλα τα νησιά πλην της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας

«Αυτή η κυβέρνηση το 2019 θα το εφαρμόσει σ’ όλα τα νησιά και είναι η προσαρμογή που θα επιχειρήσει, σε σχέση, με το κόστος των μεταφορών των προσώπων και των εμπορευμάτων στη χερσαία χώρα. Είναι μία καλή προσπάθεια. Δεν ισχυριζόμαστε, ότι φέρνουμε την μεγάλη “ανατροπή”. Είναι μία αρχή. Δεσμεύτηκε γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και σήμερα υλοποιείται» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, το μεταφορικό ισοδύναμο θα ισχύσει το δεύτερο εξάμηνο σε 49 νησιά και από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ισχύσει σε όλα τα νησιά πλην της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.