Quantcast
Τίτλοι τέλους στη συμπόρευση του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής - enikonomia.gr
share

Τίτλοι τέλους στη συμπόρευση του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής

δημοσιεύτηκε:

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου

Αυλαία στη συμπόρευσή του με το Κίνημα Αλλαγής έριξε χθες το Ποτάμιτρεις μήνες μετά την ίδρυση του νέου φορέα, με το ίδιο ως βασικό πυλώνα του. Την σχετική απόφαση, που ήρθε μετά από ψηφοφορία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, επιτέθηκε όμως κυρίως στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καταλογίζοντάς της μεταξύ άλλων, παλαιοκομματισμό και μεταρρυθμιστική άπνοια.

«Η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο Κίνημα Αλλαγής είναι συνταγή αποτυχίας», είπε, αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη να σωθεί ο προοδευτισμός.

«Οι τελευταίες μεγάλες αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας», είπε για το Κίνημα Αλλαγής, αναφέροντας μεταξύ άλλων την μετατροπή του Πολιτική Συμβουλίου σε συμβουλευτικό όργανο και την πρόσκληση στην ΚΟ του Ποταμιού να ταυτιστεί με εκείνη της ΔηΣυ.

«Αν δεχθούμε αυτά τα τελεσίγραφα, αυτό θα σημάνει την εγκατάλειψη των ριζοσπαστικών θέσεων του Ποταμιού, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στα δικαιώματα, στην οικονομία», συνέχισε, περιγράφοντας ως ‘αναγκαία επιλογή’ αυτή που έκαναν 97 μέλη της ΜΕΣΥΑ (16 ψήφισαν κατά της αποχώρησης και 5 λευκό) για απεμπλοκή του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.

Νωρίτερα, πάντως, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και ο Μίλτος Κύρκος είχαν καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία το Ποτάμι θα πρότεινε στο Κίνημα Αλλαγής πακέτο μεταρρυθμίσεων με περιγραφή του τρόπου υλοποίησής τους, και αν αυτό δεν γινόταν δεκτό, θα αποχωρούσαν 15 μέρες αργότερα, διοργανώνοντας συνέδριο του Ποταμιού με αντικείμενο την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών θέσεων.

Η πρόταση δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία. Αντ’ αυτού, το Ποτάμι αποφάσισε την άμεση αποχώρησή του από τους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής (σ.σ. θέση που πήραν στις ομιλίες τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι οι βουλευτές του κόμματος), περιγράφοντας τον οδικό χάρτη της νέας του πορείας στο εξής.

Σύμφωνα με αυτόν, προβλέπεται :

– Απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής

– Οργανωτική ανασυγκρότηση, σε συμμαχία και συνεχή συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις

– Κάλεσμα επιστροφής σε όσους απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν

– Συνέδριο τον Οκτώβριο με αντικείμενο τις πολιτικές προτεραιότητες, τους κανόνες λειτουργίας, αλλά και την εκλογή ηγεσίας του κόμματος

– Συγκρότηση -μέσα στον Ιούλιο- ομάδων εργασίας για αποσαφήνιση πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων.

Τι απάντησε το Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής δεν άργησε, ως αναμενόταν, να σηκώσει το γάντι που του πέταξε το Ποτάμι, τονίζοντας με νόημα ότι προχωρά μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν.

Στην Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, καταλογίζουν κρίση στρατηγικής στον μέχρι πρότινος εταίρο τους, η οποία ήταν εμφανής, καθώς λένε, όλο το τελευταίο διάστημα στις δηλώσεις των βουλευτών του, που ‘έδειχναν’ άλλοτε προς τα αριστερά και άλλοτε προς τα δεξιά.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας στον στόχο του αυτόνομου πρωταγωνιστικού ρόλου του φορέα και διεκδικώντας για τον εαυτό τους τον προοδευτισμό που διεκδίκησε για λογαριασμό του Ποταμιού στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», λένε, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για το συντελεσθέν ‘διαζύγιο’ και καταλογίζοντας εμμέσως στο Ποτάμι ‘αμφιθυμίες’, ‘μετέωρα βήματα’ και ‘προσωπικές στρατηγικές.

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη», λένε, αφήνοντας όποιον υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς’ στην κρίση του κόσμου της παράταξης.

«Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο», λένε στο Κίνημα Αλλαγής, καταλήγοντας ότι «προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Η κίνηση «Μπροστά» αποχώρησε από το Ποτάμι

Από το Κίνημα Αλλαγής, όμως, δεν θα φύγουν όλα τα στελέχη του Ποταμιού

Αντίθετα, μετά τον Παναγιώτη Καρκατσούλη και τον Παναγιώτη Βλάχο που είχαν ξεκαθαρίσει την σχετική τους πρόθεση δημόσια πριν ακόμα από την χθεσινή απόφαση της ΜΕΣΥΑ, αναμένονται και νέα ονόματα στην λίστα όσων θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Χθες, πάντως, μαζί με τον Παναγιώτη Βλάχο, αποχώρησε από το Ποτάμι σύσσωμη η κίνηση «Μπροστά», της οποίας ηγείται, ευχόμενη μάλιστα στην κατακλείδα της ανακοίνωσής της το Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει «χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή»…

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.