Quantcast
Βαρουφάκης: Ο Τραμπ στοχεύει στην αποδόμηση της Ε.Ε. - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Ο Τραμπ στοχεύει στην αποδόμηση της Ε.Ε.

δημοσιεύτηκε:

Με άρθρο του, ο Γιάνης Βαρουφάκης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σχολιάζει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και τον αντίκτυπο στην Ελλάδα και την Ε.Ε.


“Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδομείται. Από τη μία, η εν εξελίξει εσωτερική ευρωπαϊκή κρίση δημιουργεί ρωγμές που, από μόνες τους, ήταν ικανές να φέρουν την κατάρρευση της Ε.Ε. Από την άλλη, έχουμε έναν πρόεδρο Τραμπ ο οποίος με πρόγραμμα και μεθοδικότητα, έχοντας γνώση των ρωγμών αυτών, στοχεύει στην αποδόμηση της Ε.Ε. μέσω επιθετικών κινήσεων στη σφαίρα του διεθνούς εμπορίου και της γεωπολιτικής. Μπροστά σε αυτόν τον υπαρξιακό κίνδυνο το ευρωπαϊκό κατεστημένο αποδεικνύεται καθημερινά ανίκανο να αντιδράσει, ενώ το ελληνικό του παρακλάδι λες και πασχίζει να επιδείξει την ίδια ανοησία με το 2008 –τότε που ο κόσμος κατέρρεε και η ελληνική άρχουσα τάξη διατυμπάνιζε ότι «Ελλάδα και Ευρώπη είναι θωρακισμένες», πεπεισμένη ότι θα τους προστατεύσουν οι Βρυξέλλες από το επερχόμενο τσουνάμι.

Ας δούμε επιγραμματικά τις τρεις πτυχές του προβλήματος που το Μνημονιακό Τόξο του Νυν Υπέρ Πάντων το Ευρώ (Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΟΤΑΜΙ-ΣΥΡΙΖΑ) αρνείται να δει:

Σε λίγους μήνες συμπληρώνεται δεκαετία από το κραχ του 2008 –μια δεκαετία κατά την οποία η Ε.Ε. πασχίζει να «κουκουλώσει» την κρίση της ευρωζώνης (αντί να την επιλύσει). Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση της Ε.Ε. στα μάτια της πλειονότητας των χειμαζόμενων Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που φουντώνει την εκλογική δύναμη της Εθνικιστικής Διεθνούς (τόσο στα νέα ακροδεξιά κόμματα όσο και εντός παραδοσιακών συντηρητικών, αλλά και αριστερών, κομμάτων)

Τον επόμενο μήνα συμπληρώνεται τριετία από τότε που οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές δημιούργησαν μεταναστευτική «κρίση» που ούτε καν να την «κουκουλώσει» δεν μπόρεσε η Ε.Ε. –μια «κρίση» που δεν θα την είχαμε βέβαια προσέξει αν υπήρχε Ευρωπαϊκή… Ενωση (δεδομένου ότι κάθε χώρα έδρασε ως τσαμπατζής που απαιτεί να λύσουν το πρόβλημα «άλλοι»).

Σήμερα, με την ευρωπαϊκή ήπειρο θύμα αυτών των φυγόκεντρων μακρο-οικονομικών δυνάμεων, κατακερματισμένη πολιτικά και καταρρακωμένη ηθικά, οι κινήσεις τεκτονικών γεωπολιτικών πλακών που ενορχηστρώνει ο πρόεδρος Τραμπ στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια επιβίωσης της Ε.Ε.”.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.