Quantcast
Επέλαση καύσωνα με 40αρια - Οι «καυτές» περιοχές - Χαμός στις παραλίες - Έκλεισε η Ακρόπολη - enikonomia.gr
share

Επέλαση καύσωνα με 40αρια – Οι «καυτές» περιοχές – Χαμός στις παραλίες – Έκλεισε η Ακρόπολη

δημοσιεύτηκε:

Η επέλαση του καύσωνα που δημιούργησε αφρικανικές συνθήκες σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όλη η χώρα βίωσε το πρώτο κύμα καύσωνα. Ο κόσμος βρήκε όαση δροσιάς στις παραλίες οπού από πολύ νωρίς το πρωί, όσοι είχαν απομείνει στην Αθήνα αναζήτησαν εκεί μια «ανάσα» από τον καύσωνα.




Στις περισσότερες επικρατούσε το αδιαχώρητο από τις 8 το πρωί. Οι ξαπλώστρες γεμάτες από νωρίς, τα αυτοκίνητα έκαναν… ουρά στους δρόμους που οδηγούσαν προς τις παραλίες, ενώ και μέσα στο νερό, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε… χώρος να σταθούν όσοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.


Κάποιοι όμως, όπως τουρίστες αλλά όχι μόνο, ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Και φρόντισαν να δροσιστούν λίγο στα σιντριβάνια που υπάρχουν στις πλατείες.

Λόγω του καύσωνα, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να κλείσει νωρίτερα την Κυριακή τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το ίδιο θα συμβεί και την Δευτέρα. Η Ακρόπολη θα «κλείσει» στις 14:00 για την προστασία τόσο τω επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.

Που «χτυπάει» ο καύσωνας

Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική φτάνουν έως τα Βαλκάνια και κάνουν καμίνι την Ελλάδα. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την αφρικανική ζέστη (που συνοδεύεται και από μεταφορά σκόνης) είναι στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Εκεί, ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40°C

Ο καιρός την Δευτέρα

Την Δευτέρα σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση περίπου 4-5°C αλλά η θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη θα φτάσει τους 37-38°C, και παράλληλα θα σημειωθούν καταιγίδες τις απογευματινές ώρες σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και πιθανόν Θεσσαλία και Δυτική Στερεά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, αλλά με μικρή διάρκεια.

Σε «κόκκινο» συναγερμό 4 Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια)

Αναλυτικά ο καιρός της Δευτέρας

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, όπου τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 34 Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 33 και στα νότια έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αρχικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια, όπου αργά το απόγευμα πιθανόν να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 33 και στην Κρήτη κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος και μόνο στα βόρεια βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, όπου τη νύχτα προς την Τρίτη θα εκδηλωθούν όμβροι ή σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια του Σαρωνικού η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.

Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και από αργά το απόγευμα βόρειοι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Πληροφορίες: meteo.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.