Quantcast
Κάθε προσωπική ιστορία και ένα δράμα - Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της τραγωδίας που βύθισε στο πένθος την Ελλάδα - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Κάθε προσωπική ιστορία και ένα δράμα – Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της τραγωδίας που βύθισε στο πένθος την Ελλάδα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που έπληξε την ανατολική Αττική αυξάνεται δραματικά, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 80. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 83, όμως έχει γίνει γνωστό πως έχουν ανασυρθεί ακόμη δύο σοροί από το οικόπεδο της φρίκης όπου είχαν βρεθεί οι 26 απανθρακωμένοι. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες από τις πυρκαγιές, 57 ενήλικες συνεχίζουν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμένοι. Τέσσερα παιδιά, επίσης, συνεχίζουν να νοσηλεύονται και αυτά στα νοσοκομείο Παίδων.

Ζωές χαμένες στις στάχτες. Κραυγή απόγνωσης για όσους αγνοούνται. Βαθύ πένθος για όσους έφυγαν από τη ζωή μέσα στη φονική πυρκαγιά. Οι προσωπικές ιστορίες συνθέτουν το παζλ της τραγωδίας.

Ώρες αγωνίες ζουν οι συγγενείς της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη. Μαζί με τον σύζυγό της αγνοούνται από το βράδυ της Δευτέρας . «Κινδυνεύουμε, τρέχουμε να σωθούμε» ήταν τα τελευταία τους λόγια στο τηλέφωνο.

«Επικοινώνησε με τη μητέρα μου , μίλησε με τον αδελφό μου στις 7 παρά δέκα της Δευτέρας. Μας είπε ότι κινδυνεύουμε, η φωτιάείναι πολύ κοντά μας, τρέχουμε και φεύγουμε να σωθούμε», δήλωσε στον ΑLPHA η Μαρία Τουρναβίτη, αδελφή του συζύγου της.

Οι συγγενείς του ζευγαριού βρήκαν το σπίτι τους και τα δύο σκυλιά καμένα ενώ το αυτοκίνητό τους εντοπίστηκε στο ίδιο κτήμα που βρέθηκαν τα 26 θύματα στην Αργυρά ακτή. Το μικρό σκυλάκι τους βρέθηκε σε ένα προστατευμένο σημείο στην παραλία χαμηλά. “Επομένως έφτασαν στην παραλία αφού έδεσε και το σκυλί εκεί το μικρό. Από εκεί και μετά δεν ξέρουμε” λέει η Μαρία Τουρναβίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγγενείς τους έχουν δώσει ήδη δείγμα DNA και περιμένουν τα αποτελέσματα…

Στο μεταξύ, ο αδερφός του συντρόφου της ηθοποιού, Κώστας Τουρναβίτης, αναζητεί τον Δημήτρη και τη Χρύσα Σπηλιώτη. Μάλιστα, βούτηξε ακόμη και ο ίδιος για να ψάξει δηλώνοντας, πάντως, ότι «λόγω της παρόδου του χρόνου οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι πολύ λίγες».

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα του 13χρονου Δημήτρη-Αρίστου Αλεξόπουλου τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το απόγευμα της Δευτέρας όταν το Μάτιχτυπήθηκε από την πύρινη λαίλαπα.

Το ανήλικο αγόρι βρισκόταν στην περιοχή μαζί με τον θείο του, τον παππού και την γιαγιά του και είχε την τελευταία επικοινωνία με την μητέρα του στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τους γείτονες ο 13χρονος εγκατέλειψε την περιοχή με το αυτοκίνητο του θείου το οποίο εντοπίστηκε άθικτο στο Κόκκινο Λιμανάκι.

“Στην αρχή χαρήκαμε ότι ο αδελφός μου πρόλαβε και έφτασε στο Κόκκινο Λιμανάκι γιατί ήταν ανέπαφο το αυτοκίνητο” όμως από εκείνη τη στιγμή ξεκινά το μαρτύριο της οικογένειας καθώς αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως το αυτοκίνητο το οδηγούσε ένα άτομο που δεν μοιάζει με τον αδελφό της.

Η μητέρα του μικρού Δημήτρη – Αρίστου ζητά την βοήθεια όλων και ελπίζει πως ο γιος της κατάφερε να επιβιώσει από την μανία της φωτιάς και να βρει καταφύγιο στην παραλία.

Μέχρι την Μακρόνησο εκτείνεται η περιοχή έρευνας για ανθρώπους που μπορεί να έχουν παρασυρθεί από τα ισχυρά ρεύματα, μετά την πτώση στην θάλασσα, την ημέρα της φωτιάς.

Δείτε το βίντεο του ALPHA

Συγκλονίζει η ιστορία της γυναίκας που έχασε τη ζωή της στη φονική πυρκαγιά μαζί με τις δίδυμες κόρες της και τη μητέρα της. Οι εξάχρονες δίδυμες όπως και οι δύο γυναίκες βρέθηκαν απανθρακωμένες λίγα μέτρα από την πόρτα του εξοχικού τους. Το σπίτι δεν κάηκε τελικά από τη φωτιά, εκείνες όμως τρομαγμένες από την πύρινη λαίλαπα προσπάθησαν να διαφύγουν.

Η Βασιλική Χερουβείμ εργαζόταν ως φωτογράφος ωστόσο άλλαξε επάγγελμα για να έχει περισσότερο χρόνο για να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Απόφοιτη ακτινολογίας έπιασε δουλειά στο γενικό ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς, ωστόσο αυτό που ήθελε ήταν να μετατεθεί κάπου κοντά στη Νέα Μάκρη για να μπορέσει να περάσει το καλοκαίρι με τις κόρες της, καθώς ήταν ανύπαντρη μητέρα και μεγάλωνε μόνη της τα παιδιά της. Κατάφερε τελικά να πάρει απόσπαση στο κέντρο υγείας Ραφήνας-Πικερμίου . Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου πήγε και παρουσιάστηκε ωστόσο αυτή έμελλε να ήταν η τελευταία ημέρα που πήγε στη δουλειά.

Δείτε το βίντεο του ALPHA

Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή του συνταξιούχου κτηνιάτρου Σωτήρη Μοσχοβίτη για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να σωθεί από τη φωτιά με τη σύζυγό του, «στο… και πέντε».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση, ο κ. Μοσχοβίτηςεπισήμανε πως απ’ το σπίτι τους δεν έμεινε τίποτε, ενώ τα δύο αυτοκίνητά τους κάηκαν. “Κατά τις 5.30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας βλέπαμε τις φλόγες να φουντώνουν και προέτρεψα τη γυναίκα μου να φύγουμε. Όπως ήμασταν φορέσαμε κάτι πρόχειρο, πήραμε τα αυτοκίνητά μας και φύγαμε» είπε μεταξύ άλλων ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά τους δρόμους και τα μονοπάτια της περιοχής, γιατί πριν από τρεις μήνες είχε κάνει εγχείριση, by pass και έπειτα από προτροπή των γιατρών περπατούσε καθημερινά γύρω στα δέκα χιλιόμετρα…

“Όταν είδα να “βουτάει” το ελικόπτερο μέσα στη ρεματιά κατάλαβα ότι η φωτιά είναι εκεί πέρα και σε λίγο είδα τον καπνό να ανεβαίνει επάνω κατακόκκινος. Οπότε φύγαμε. Πήραμε τα αυτοκίνητα και δεν πήγαμε προς την “Αργυρά Ακτή”. Επειδή ξέρω καλά την περιοχή και τα μονοπάτια, δεν πήγαμε από εκεί πέρα γιατί από εκεί ήταν η φωτιά, αλλά κατευθυνθήκαμε προς τη Ραφήνα. Μπροστά πήγαινε η γυναίκα μου με το αυτοκίνητό της και πίσω εγώ με το δικό μου. Αφού διανύσαμε περίπου 100 μέτρα είδαμε μπροστά από το αυτοκίνητο της γυναίκας μου να πετιούνται φλόγες σαν να έβγαιναν από φλογοβόλο με ύψος ενάμισι δύο μέτρων οπότε σταμάτησε. Προσπάθησα να γυρίσω με το αυτοκίνητο πίσω, αλλά είδα το ίδιο να συμβαίνει και πίσω μας. Οπότε κατέβηκα από το αυτοκίνητο, έβγαλα τη γυναίκα μου έξω από το αυτοκίνητό της κι αρχίσαμε να τρέχουμε από μονοπάτια που γνώριζα επειδή τα είχα περπατήσει, φύγαμε από ένα δρομάκι και ήταν κι άλλος κόσμος εκεί. Περίπου 25 άτομα. Τους προέτρεψα και ήρθαν μαζί μας, παρότι μία κυρία με τον άνδρα της επέμενε να πάμε προς άλλη κατεύθυνση. Βρισκόμασταν 2-3 οικόπεδα κοντά στο σημείο όπου οι 25 συμπολίτες μας κάηκαν όλοι μαζί. Από εκεί τους οδήγησα σε ένα μονοπάτι που βγαίνει μεν στην ακτή, αλλά έχει ύψος γύρω στα οκτώ με δέκα μέτρα και δεν είναι εύκολα προσβάσιμη η παραλία. Είναι για κατσίκια. Αναγκαστικά όμως έπρεπε να κατεβούμε από εκεί για να σωθούμε. Κάθισα εγώ πρώτος στο έδαφος, από πίσω μου η γυναίκα μου με κύκλωσε σαν “ψαλιδιά”, βάζοντας τα πόδια της γύρω από τη μέση μου και με τον ίδιο τρόπο ακολούθησαν οι υπόλοιποι -όπως χορεύαμε παλιά γιάνκα- ο ένας πίσω απ’ τον άλλον κι αρχίσαμε τσουλώντας να κατεβαίνουμε προς την ακτή όπου δεν υπήρχε αμμουδιά αλλά βράχια. Στο μέσον της διαδρομής χάλασε η “ αλυσίδα” και ορισμένοι άρχισαν να κατρακυλούν και να πέφτουν στη θάλασσα. Τελικά φτάσαμε όλοι στο νερό στο “ παρά πέντε” γιατί αμέσως έφτασαν οι φλόγες στην ακτή. Παρότι ήμασταν μέσα στη θάλασσα δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί επειδή ερχόντουσαν επάνω μας οι καύτρες και μας έκαιγαν οπότε αναγκαστήκαμε και κολυμπήσαμε περίπου 15 μέτρα όπου είχε έναν βράχο. Ανεβήκαμε επάνω στον βράχο κι εκεί μείναμε περίπου τρεισήμισι ώρες. Κατά τις 9.30 το βράδυ ήρθαν μερικά βαρκάκια μας πήρανε και μας πήγανε στο μεγάλο σκάφος του Λιμενικού που βρισκότανε πιο βαθειά και το οποίο μας αποβίβασε στη Ραφήνα” σημείωσε ο συνταξιούχος κτηνίατρος.

Για τον πανικό που επικρατούσε τις ώρες που ο κόσμος έτρεχε να σωθεί από τις φλόγεςαλλά και για τον φόβο που ένιωσαν όλοι μιλάει σε ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας ”Soir” η 72χρονη Βελγίδα Josiane η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές και περιγράφει τον εφιάλτηπου έζησε και συνεχίζει να την στοιχειώνει.

Όπως αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Josiane λέει στη βελγική εφημερίδα: “Πίστευα ότι ήρθε το τέλος, ότι επρόκειτο να πεθάνουμε όλοι”, είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Η Josiane περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε και συνεχίζει να την στοιχειώνει, για τις τεράστιες φλόγες και τον φοβερό άνεμο, για τις ώρες που έμειναν στο νερό, για τις κραυγές αγωνίας και τις απελπισμένες προσπάθειες εντοπισμού σωστικών συνεργείων, για τη βοήθεια που έφθασε μόλις μετά τα μεσάνυχτα, αλλά και για την υποστήριξη που έλαβαν από όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου όπου διέμεναν, στο οποίο -όπως χαρακτηριστικά λέει- βγάζει το καπέλο, αφού κατάφεραν να σώσουν και το ξενοδοχείο και τους πελάτες.

Ωστόσο, η 72χρονη τουρίστρια δηλώνει αποφασισμένη, παρότι φοβάται πολύ και δεν μπορεί να ξεχάσει τον τρόμο που έζησε, να ολοκληρώσει τις διακοπές της στην Ελλάδα και να συνεχίσει να έρχεται κάθε χρόνο, όπως κάνει τα τελευταία 27 χρόνια.


Πηγή: enikos.gr 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.