Quantcast
Σκουρλέτης: Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο στο Μάτι - Απρόβλεπτο το πολιτικό κόστος σε τέτοιες τραγωδίες - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σκουρλέτης: Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο στο Μάτι – Απρόβλεπτο το πολιτικό κόστος σε τέτοιες τραγωδίες – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Για την επόμενη μέρα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τις ευθύνες αλλά και τις παραλείψεις μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι το πολιτικό κόστος είναι ”κάτι που θα φανεί”, είπε πως ”σε τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις, σε ανθρώπινες τραγωδίες, προφανώς υπάρχει ένα κόστος που είναι απρόβλεπτο, και ως προς το μέγεθός του και ως προς τις επιπτώσεις του” και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να «μιλήσουμε με την ευθύνη που έχουμε για να προχωρήσουμε τα πράγματα, όσο μπορούμε και τις κακοδαιμονίες να τις θεραπεύσουμε».

Ερωτηθείς αν την περασμένη Δευτέρα υπήρξε επαρκής συντονισμός, είπε μεταξύ άλλων: ”εξ αρχής η εκτίμηση ήταν για μία επικίνδυνη φωτιά, οι άνεμοι προβλημάτιζαν όλους τους επιτελείς. Δεν έχουμε φαινόμενα μιας τραγικής περίπτωσης έλλειψης συντονισμού. Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης χωρίς να έχουμε απώλειες” για να προσθέσει ότι ”πάντοτε σε μία επιχείρηση υπάρχουν κάποιες στιγμές που οι επιτελείς παίρνουν μία απόφαση που έχει το στοιχείο του ρίσκου ή της εκτίμησης”.

Για τον αποκλεισμό της Λεωφόρου Μαραθώνος εκτίμησε ότι ”καλώς κλείστηκε γιατί η φωτιά πέρασε από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και κατέκαψε τα πάντα”.

Όσο για το αν υπήρξε εγκαίρως εκκένωση, απάντησε: «Δεν αμφισβητείται η εισήγηση της εκκένωσης, αμφισβητείται κατά ποσό αυτή η εντολή έφτασε μέχρι κάτω στους αρμοδίους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά εκ των πραγμάτων θέλω να θέσω ένα ερώτημα: υπήρχε σχέδιο διαχείρισης αποτελεσματικό σε αυτές τις συνθήκες των λίγων λεπτών εξάπλωσης της φωτιάς και με δεδομένους τους τυφλούς δρόμους για 15.000 ανθρώπους; Δεν υπήρχε», είπε χαρακτηριστικά.!

Ερωτηθείς για τις πολιτικές ευθύνες αλλά και μία ενδεχόμενη παραίτηση, ο υπουργός εσωτερικών τόνισε ότι ”ο Πρωθυπουργός ανέλαβε γενναία την ευθύνη. Το θέμα δεν είναι να υπάρξει μία εκτονωτικού τύπου συγγνώμη ή παραίτηση διότι καμία φορά αυτή συγκαλύπτει την πραγματική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο το τώρα, αφορούν και το χθες.Θα έρθει η στιγμή του απολογισμού που ενδεχομένως θα οδηγήσει και στην ανακατανομή κάποιων αρμοδιοτήτων ή όχι”. ”Δεν ήταν στελέχη της σημερινής κυβέρνησης αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους σε αυτόν τον άναρχο τρόπο ανάπτυξης είτε στο Μάτι είτε στη Μάνδρα. Μη χάνουμε το δάσος των ευθυνών και βλέπουμε μόνο το δέντρο”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «αστεία κριτική» εκ μέρους της ΝΔ αναφορικά με την κατηγορία ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε την ύπαρξη θυμάτων λέγοντας: ”Θεωρώ αστεία αυτή την κριτική, τον θάνατο δεν μπορείς να τον κρύψεις. Συγκάλυψη για ποιο πράγμα; Τι νόημα έχει αυτή η κριτική; Επειδή δεν βρίσκουν άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πραγματικό σχεδιασμό. Αν το παιχνίδι παίζεται στην επικοινωνία να μας βάλουν μηδέν. Εμένα, με ενδιέφερε το πως θα σωθούν περισσότεροι άνθρωποι που ήταν το σημαντικότερο”. ‘

‘Όταν έχουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν είναι πάντοτε σκόπιμο να τις βγάλουμε στον αέρα γιατί αυτές ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγαλύτερο πανικό. Είχαμε εκατοντάδες κόσμου στις παραλίες, γινόταν μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού από τη θάλασσα.Θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε εκείνη την ώρα να μιλάμε για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε το ερώτημα ”προς τον οποιονδήποτε κακοπροαίρετο ή καλοπροαίρετο υπήρχε σχέδιο διαχείρισης αποτελεσματικό σε αυτές τις συνθήκες των λίγων λεπτών εξάπλωσης της φωτιάς και με δεδομένο τους τυφλούς δρόμους, την οικιστική διαμόρφωση στο Μάτι; Δεν υπήρχε”.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.