Quantcast
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πενσυλβάνια: Η κλιματική αλλαγή μια από τις βασικές αιτίες για τις ισχυρές πυρκαγιές - enikonomia.gr
share

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πενσυλβάνια: Η κλιματική αλλαγή μια από τις βασικές αιτίες για τις ισχυρές πυρκαγιές

δημοσιεύτηκε:

κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από τις συνθήκες ξηρασίας και αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, «που αποτελούν τη βάση αυτών των εκτεταμένων και ισχυρών πυρκαγιών», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω συνέντευξης του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία (Penn State) και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, Μάικλ Μαν.

Ο Μάικλ Μαν υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, με τη δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια καλή αρχή, αλλά μας οδηγεί μόνο στη μισή διαδρομή. Θα χρειαστούμε αυστηρότερες δεσμεύσεις από όλες τις χώρες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από καταστροφικά επίπεδα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μάικλ Μαν στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Ελλάδα βιώνει μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία. Πόσο φυσιολογικές ή αναπόφευκτες μπορούν να θεωρηθούν οι πυρκαγιές αυτού του μεγέθους και της αγριότητας; Πόσο διαφέρουν σήμερα οι πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώνονταν στο παρελθόν;

Αυτό που έχουμε παρατηρήσει και στις ΗΠΑ είναι ότι οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο μεγαλύτερες σε έκταση και ένταση απ΄ ό,τι στο παρελθόν, αλλά επίσης εξαπλώνονται και πολύ πιο γρήγορα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σύμπτωσης μεταβολών -ξηρότερων συνθηκών, πιο υψηλές θερμοκρασίες -που συναντώνται σε μια «τέλεια καταιγίδα» προκαλώντας αυτές τις ισχυρές πυρκαγιές.

Πιστεύετε ότι οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από τις συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα, που αποτελούν τη βάση αυτών των εκτεταμένων και άγριων πυρκαγιών.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές;

Η διαχείριση της πυρκαγιάς δεν είναι ο τομέας της ειδικότητάς μου, αλλά μπορώ να σας πω το εξής: Χωρίς να ενεργήσουμε κατά της βασικής αιτίας αυτών των εκτεταμένων και ισχυρών πυρκαγιών -της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο- το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Τι μέτρα θα προτείνατε για την αντιμετώπιση αυτού του ακραίου φαινομένου;

Πρέπει να δράσουμε για την προστασία του κλίματος. Αυτό σημαίνει δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη μετάβαση από την καύση ορυκτών καυσίμων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια καλή αρχή, αλλά οδηγεί μόνο στη μισή διαδρομή. Θα χρειαστούμε αυστηρότερες δεσμεύσεις από όλες τις χώρες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από καταστροφικά επίπεδα (περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου θέρμανσης του πλανήτη).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.