Quantcast
Την Κίνα επισκέπτεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς - enikonomia.gr
share

Την Κίνα επισκέπτεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς

δημοσιεύτηκε:

Την Κίνα θα επισκεφθεί από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου ουπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσκεκλημένος τουΚινέζου ομολόγου του, Γουάνγκ Γι.

Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά,με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, στην ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα της Ανατολικής Ασίας των 1,3 δισ. κατοίκων. Εντάσσεται στον κύκλο υψηλών επαφών που έχει ξεκινήσει ο κ. Κοτζιάς από τον Μάιο σε όλα τα μεγάλη διεθνή κέντρα αποφάσεων (ΗΠΑ, Βερολίνο, Ρωσία) και ολοκληρώνεται με την επικείμενη έλευση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, η επίσκεψη στην Κίνα τοποθετείται και σε ένα ευρύτερο πλέγμα διμερών επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, μετά τις επισκέψεις σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Ν. Κορέα, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, κατά την παραμονή του αρχικά στο Πεκίνο και ακολούθως στη Σανγκάη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, τον αντιπρόεδρο της Κίνας, υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, καθώς και με Κινέζους επιχειρηματικούς παράγοντες, με στόχο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, τη διερεύνηση νέων τρόπων συνεργασίας των δύο χωρών, οικοδομώντας στη δυναμική των διμερών σχέσεων που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο, η οποία σηματοδοτείται από γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με επίκεντρο τη Συρία όπου ο πόλεμος φαίνεται να εισέρχεται στην τελική του φάση. Σημειώνουν ακόμα πως οι συνομιλίες με το Πεκίνο αποτελούν βασικό κομμάτι στους σχεδιασμούς της πολυδιάστατης και ενεργητικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και των κινεζικών πρωτοβουλιών για αμοιβαίως επωφελή οικονομική συνεργασία.


Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.