Quantcast
"Αστακός" η Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ: Χιλιάδες αστυνομικοί, πράκτορες του FBI και ελεύθεροι σκοπευτές - enikonomia.gr
share

“Αστακός” η Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ: Χιλιάδες αστυνομικοί, πράκτορες του FBI και ελεύθεροι σκοπευτές

δημοσιεύτηκε:

“Φρούριο” θυμίζει η Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς βρίσκονται επί ποδός περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκε σε σειρά συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην κατάρτιση των φετινών μέτρων τάξης και ασφαλείας ελήφθησαν υπ’ όψιν τρεις βασικοί παράμετροι: Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή, η παρουσία – για πρώτη φορά σε εγκαίνια ΔΕΘ – διαδηλωτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η κινητοποίηση ομάδων αναρχικών και αντιεξουσιαστών που παραδοσιακά συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές πορείες αυτήν την μέρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ’ όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίες. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από την συγκέντρωση για το λεγόμενο “Μακεδονικό” και οργανωμένων ομάδων αντιεξουσιαστών.

Από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ’ όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στην πόλη είναι κατά περίπου 10% αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ.Χρονόπουλος μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ακόμη ότι σκοπός της ελληνικής αστυνομίας είναι να διαφυλάξει τον οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό χαρακτήρα ενός διεθνούς γεγονότος, όπως είναι η ΔΕΘ.

«Το κριτήριο για το σχεδιασμό των μέτρων είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Σταδιακά γίνεται η ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων. Έχει αρχίσει από την Τετάρτη με αποκορύφωμα το Σάββατο που θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού και τα εγκαίνια της ΔΕΘ» διευκρίνισε.

Ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, είναι εμφανής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά ταυτόχρονα και διακριτική» και τόνισε πως «κύριο μέλημα μας είναι η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, θα δίνουμε τους δρόμους άμεσα μόλις ελευθερώνονται, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Καλό όμως είναι να αποφύγουν οι πολίτες να πάρουν το αυτοκίνητο τους στο κέντρο, τουλάχιστον το Σάββατο».

Αναφερόμενος δε στις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν και περικλείονται στα μέτρα, όπως η χρήση ελικοπτέρου και drones, είπε πως «σε ένα τέτοιο σπουδαίο και σημαντικό γεγονός όπως η ΔΕΘ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία, με γνώμονα πάντα την αποτελεσματικότητα».

Συνοπτικά, στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνονται:

– Ελικόπτερο της ΕΛΑΣ

– Drones, που θα στέλνουν εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων

– 67 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ

– ελεύθεροι σκοπευτές

– πράκτορες του FBI

– δύο εισαγγελείς (ο ένας στις πορείες και ο έτερος στο Κέντρο Επιχειρήσεων)

Οι συγκεντρώσεις

Τέσσερις είναι οι κύριες συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για τις 18:00 είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα, τα μέλη του ΠΑΜΕ δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στις 18:00 άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο, καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα.

Τέλος, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:Δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.

Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

Αγ. Δημητρίου, από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

Γ. Λαμπράκη, από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.

Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Μ. Ανδρόνικου , από Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Αγίας Τριάδος, από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου.

Ν. Ζέρβα , καθ΄όλο το μήκος αυτής.

Γκύζη , καθ΄όλο το μήκος αυτής.

Λύτρα , καθ΄όλο το μήκος αυτής.

β. Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής (07-09-2018) μέχρι και την 06.00΄ ώρα της Κυριακής (09-09-2018) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:Π. Μελά , από Μακένζυ Κιγκ μέχρι Τσιμισκή και

Βενιζέλου , από Εγνατία μέχρι Λ.Νίκης.

γ. Σάββατο (08-09-2018), από ώρα 14.00΄ σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.

Βασ. Όλγας , από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.

Βασ. Γεωργίου , από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.

Λεωφ. Νίκης , καθ’ όλο το μήκος της.

Κουντουριώτη , καθ’ όλο το μήκος της.

Κων/νου Καραμανλή , από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.

Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

Αγίας Σοφίας , από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.

Π. Μελά, καθ’ όλο το μήκος της.

Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.

δ. Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, καθώς και στις λεωφόρους Νίκης και Μ. Αλεξάνδρου.Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους. Από ώρα 14.00΄ του Σαββάτου (08-09-2018) και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Πηγή: ΑΠΕ/thestival.gr/seleogr/enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.