Quantcast
Όλα όσα έγιναν στη βόλτα του Τσίπρα στη ΔΕΘ - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Όλα όσα έγιναν στη βόλτα του Τσίπρα στη ΔΕΘ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

‘Ανοιξε στις 10 το πρωί η 83η Διεθνής ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, με περισσότερους από 1500 εκθέτες, τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και 20 επίσημες κρατικές συμμετοχές, τις πύλες της οποίας αναμένεται να περάσουν μέχρι τη λήξη της, στις 16 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 260.000 επισκέπτες. ‘Ήδη λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου τα πρώτα εισιτήρια είχαν κοπεί, αφού άρχισε η προσέλευση των επισκεπτών.

Τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στις 7 το βράδυ, από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κυριαρχεί το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ, με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς. Στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμη, κυβερνητική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος. Το αμερικανικό περίπτερο εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη ΔΕΘ στις 9 το πρωί. Έξω από το κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβολος της ΔΕΘ – Helexpo.

Τον πρωθυπουργό περίμενε και μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς ένα μικρό αγόρι τού έδωσε μία ανθοδέσμη.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Διοίκηση της ΔΕΘ – Τα χαμόγελα και η ατάκα για το… Champions League – ΦΩΤΟ

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Διοίκηση της ΔΕΘ και το σωματείο των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως αναφέρει η ιστoσελίδα voria.gr, στην πρώτη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας είπε χαριτολογώντας στον Πρωθυπουργό: «Με τον νέο εκθεσιακό χώρο θέλουμε να μπούμε στο Champions League!». «Στο Europa League μπήκατε…», του απάντησε ο κ. Τσίπρας, υπονοώντας τον ΠΑΟΚ, του οποίου φανατικός οπαδός είναι ο πρόεδρος της ΔΕΘ. Ο κ. Τζήκας τον ενημέρωσε για τα σχέδια για νέο εκθεσιακό χώρο και για την αύξηση σε έσοδα και επισκέπτες που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

O Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ γιατί, όπως είπε, μέχρι τώρα οι πρωθυπουργοί παρουσίαζαν τα σχέδιά τους προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ φέτος ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, στο πλαίσιο βεβαίως που έχει συμφωνηθεί και που είναι τι ίδιο για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ που βγήκαν από μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης.

Στη σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε πώς η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση κα να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Ο κ Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί -όπως είπε- η ΔΕΘ ανοίγει εκ νέου τα φτερά της, και ευχαρίστησε τη διοίκηση για τις προσπάθειες που καταβάλει. Εξέφρασε τη συμφωνία του με το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ που παρουσίασε ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026, όταν θα συμπληρωθούν τα εκατό χρόνια της ΔΕΘ. Είπε ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την ανάπλαση και στο σημείο αυτό παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, λέγοντας στον κ. Τσίπρα ότι θα είναι αυτός ο πρωθυπουργός που θα εγκαινιάσει και τη διοργάνωση του 2026.



Τσίπρας: Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορική στιγμή διότι είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας όπως εμείς επιθυμούμε στο πλαίσιο βέβαια το δημοσιονομικό που έχουμε αποφασίσει. Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι νομίζω μια σημαντική στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

«Αλλά είναι μια σημαντική στιγμή και για τη ΔΕΘ και για τη Θεσσαλονίκη που ανοίγει τα φτερά της και πλέον μπορεί να γίνει η οικονομική εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτό το στόχο», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Αφού συναντήθηκε με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα και τους εργαζόμενους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ. Πρώτη στάση για τον Αλέξη Τσίπρα, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ήταν το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου ανώτατοι αξιωματικοί τους παρουσίασαν τα εκθέματα, ενώ έγινε επίδειξη από καταδρομείς και ανώτατοι αξιωματικοί τους παρουσίασαν τα εκθέματα.

Κατά την αποχώρηση, άκουσαν τη μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού να παίζει το «We Will Rock You» των Queen.





Ο Τσίπρας έπαιξε μπάσκετ στη ΔΕΘ – Οι βολές του Πρωθυπουργού και ο διάλογος με τα παιδιά – ΒΙΝΤΕΟ

Τις ικανότητες του στο μπάσκετ έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στην 83η ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδη, σταμάτησε σε ένα γήπεδο, όπου έπαιζαν παιδιά και τους ζήτησε την μπάλα για να δοκιμάσει μερικά σουτ. Η πρώτη βολή ήταν άστοχη, αλλά ο Πρωθυπουργός ευστόχησε στη δεύτερη προσπάθειά του, αποσπώντας χειροκροτήματα.

Πριν αποχωρήσει, για να συνεχίσει την περιοδεία του, ο κ. Τσίπρας φωτογραφήθηκε με τα παιδιά που φορούσαν τις στολές της Εθνικής Ελλάδος και της Dream Team (του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των ΗΠΑ). Ρώτησε, μάλιστα, ένα από αυτά: «Τι ομάδα είσαι;». Όταν του είπε πως υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, ο Πρωθυπουργός σχολίασε γελώντας «Καλά, Ολυμπιακός στην Θεσσαλονίκη;».

Τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ

Στη συνέχεια εγκαινίασε το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ. Το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ, με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς κυριαρχεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και των ΗΠΑ από τη σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

«Στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τα εγκαίνια του Περιπτέρου των ΗΠΑ, τιμώμενης χώρας για το 2018. Σημείωσε ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο Αλ. Τσίπραςστα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση Τραμπ στην 83η ΔΕΘ», είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος κατά τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου στην Διεθνή Έκθεση. Επισήμανε ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο Τραμπ και Τσίπρας συζήτησαν την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα για φέτος στη ΔΕΘ και εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου με 55 εκθέτες.

Τόνισε ότι μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ικανοποιήσουν τους οικονομικούς στόχους προς όφελος των δύο λαών.

«Έχουμε τρομερή δυνατότητα να διευρύνουμε περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών προς όφελος της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Ρος κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον τομέα της Ενέργειας.

Στο περίπτερο της ΕΥΑΘ, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον πρόεδρο Γ. Κρεστενίτη για τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στον αγωγό της Αραβησσού, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς νερό για αρκετά 24ωρα η πόλη.
Ο κ. Κρεστενίτης τού είπε ότι σε λίγο καιρό θα υπάρξει εργολαβία για την επισκευή 1.000 μέτρων αγωγών. «Να το δούμε αυτό», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, στο περίπτερο του Μετρό Θεσσαλονίκης, συναντώντας τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, ρωτώντας με δόση χιούμορ: «Με το Μετρό τι θα γίνει, ρε παιδιά; Θα γίνει εδώ; (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη)».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.