Quantcast
Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών - enikonomia.gr
share

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών

δημοσιεύτηκε:

Ώρα 11 παρά 20 το πρωί της Κυριακής. Δύο Τούρκοι στρατιωτικοίπεριπολούν στην περιοχή Πέπλος, κοντά στο χωριό Φέρες του Έβρου. Αναζητούν ίχνη παράνομων μεταναστών. Ο ένας από αυτούς μπαίνει στο ελληνικό έδαφος. Χάνει τον προσανατολισμό του και συλλαμβάνεται από εποχούμενη ελληνική περίπολο. Αφοπλίζεται, κατάσχεται το κινητό του τηλέφωνο και οδηγείται με χειροπέδες στο στρατόπεδο της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.

Στις 2 μετά το μεσημέρι, ένας Τούρκος αξιωματικός συλλαμβάνεται άοπλος πάλι στην ίδια περιοχή. Έψαχνε να βρει τον συνάδελφό του, θα ισχυριστεί το τουρκικό επιτελείο στρατού, λίγες ώρες μετά.

«Δύο στρατιώτες μας που παρακολουθούσαν παράνομους μετανάστες προσπαθώντας να τους παρεμποδίσουν ασκώντας το καθήκον τους πέρασαν κατά λάθος στην αντίθετη πλευρά των συνόρων που ενώνουν την Τουρκία και την Ελλάδα, όπου οι ελληνικές περιπολίες γύρω στις 11 τους σταμάτησαν και τους κράτησαν. Οι ελληνικές αρχές μετά από συνομιλίες που διημείφθησαν, εξέδωσαν περίπου στις 18.30 τα μέλη του στρατού μας, που κρατήθηκαν μετά από αυτό το γεγονός» ανέφερε το τουρκικό ΓΕΣ.

Πολύωρη διαβούλευση

Στα διπλωματικά και στρατιωτικά επιτελεία Ελλάδας και Τουρκίας τα τηλέφωνα πήραν “φωτιά”. Ο φόβος των Τούρκων ήταν έκδηλος ότι η Ελλάδα ίσως να έπαιρνε άτυπη εκδίκηση για την 5μηνη ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Επί 8μισυ ώρες οι διαβουλεύσεις πήραν φωτιά. Μάλιστα, οι Τούρκοι έφτασαν σε απόγνωση όταν μετά τις 2 το μεσημέρι έμαθαν ότι συνελήφθη και δεύτερος στρατιώτης τους.

«Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30», όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΓΕΣ.

Επικοινωνία Καμμένου – Ακάρ

Τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε να χειριστεί προσωπικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με τον Τούρκο ομόλογό του και πρώην Αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός συμφώνησε στο σύνολο των ζητημάτων που του έθεσε ο Έλληνας υπουργός. Στις 6 και μισή, το στρατιωτικό τζιπ, παρουσία του Διοικητή Τάγματος Προκάλυψης, μετέβη στους Κήπους, όπου Έλληνες Στρατιωτικοί εξέδωσαν τους Τούρκους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επέστρεψαν τον οπλισμό και τα κινητά τηλέφωνα των Τούρκων Στρατιωτικών.

Τουρκικός Τύπος για τους δύο στρατιώτες

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε ο τουρκικός τύπος για τους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, συνδυάζοντάς το με την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, Κούκλατζη και Μητρετώδη. Ωστόσο, επειδή έληξε μέσα σε λίγες ώρες, δεν έγιναν πολλά σχόλια από τουρκικής πλευράς, ήταν κυρίως μία ειδησεογραφική αναφορά από όλα τα μέσα μεν, αλλά όχι με ιδιαίτερη έκταση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη

Χαρακτηριστικά κάποιοι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν:

Οι φιλο-κυβερνητικές Σαμπάχ και Μιλιέτ: Η Ελλάδα επέστρεψε τους 2 Τούρκους στρατιώτες που έπιασε

Η Χαμπέρ Τουρκ γράφει ότι «Οι 2 Τούρκοι που κρατήθηκαν στην Ελλάδα επέστρεψαν πίσω»

Σαμπάχ: ασπίδα προστασίας για τους 8 προδότες από Ελλάδα-ΗΠΑ

Αίσθηση προκαλεί, εν τω μεταξυ, δημοσίευμα της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας ‘Σαμπάχ’ που γράφει ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ ύψωσαν ασπίδα για τους προδότες», αναφερόμενη στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γνωστή και ως ΜΙΤ, ανακάλυψαν τη μυστική τοποθεσία, όπου φυλάσσονται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί και διαπίστωσαν ότι στο μέρος αυτό έχει υψωθεί σε 24ωρη βάση μια ασπίδα ασφαλείας 200 ατόμων, αποτελούμενη από Αμερικανούς πράκτορες, μέλη της ΕΥΠ, Έλληνες αστυνομικούς και ελεύθερους σκοπευτές.

Αναφέρει ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ δημιούργησαν αυτή την ‘ασπίδα ασφαλείας’ ως αντάλλαγμα στις «ευαίσθητες πληροφορίες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», που έδωσαν οι «πραξικοπηματίες», όπως τους χαρακτηρίζει, «πουλώντας της χώρα τους, ώστε να μην μπορέσει η ΜΙΤ να κάνει κάποια επιχείρηση».

Πηγή: ant1news.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.