Quantcast
Γεννηματά: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διπλωματική ήττα - enikonomia.gr
share

Γεννηματά: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διπλωματική ήττα

δημοσιεύτηκε:

Για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στο προσφυγικό αλλά και τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματάσε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η στάση του Αλέξη Τσίπραδεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική και κρατά ζωντανή τη φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονική μας χώρα. “Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο; Και ποιο είναι το μήνυμά της σήμερα; Ο μεν πρωθυπουργός συγχαίρει τον κ. Ζάεφ. Από την άλλη ο συγκυβερνήτης, ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης, μιλά για δωροδοκίες που έγιναν με τη συνέργεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σόρος, Κοτζιά και μυστικών κονδυλίων της Ελλάδας. Και απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός παρακολουθεί χωρίς να παίρνει θέση, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας”.

Την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε ως διπλωματική ήττα τη συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε ότι “Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια δεν θα είχε γίνει χρόνια νωρίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη;”

Όπως είπε: “Ο δυτικός κόσμος θέλει συμφωνία και ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το περιεχόμενο όμως της συμφωνίας δεν είναι δουλειά της Αμερικής ούτε της ΕΕ. Είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για να φτάσει η κυβέρνηση σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα έλυνε οριστικά τα προβλήματα με τη γειτονική χώρα, τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Επέλεξε να δώσει ταυτότητα στα Σκόπια, τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα. Σε μια εποχή γεωστρατηγικών ανακατατάξεων και «ψυχρών» σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας και με την Ευρώπη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της με την άνοδο της ακροδεξιάς παντού, κρατιέται ζωντανή η φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας με ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά. Αυτό το θεωρώ μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια δεν θα είχε γίνει χρόνια νωρίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη; Δεν το έπραξαν γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.”

Σε ότι αφορά στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Σκοπιανό: “Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει 100 στάσεις στο ζήτημα των Σκοπίων. Έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στις ευθύνες της ΝΔ, γιατί από εκεί ξεκινά το πρόβλημα με τα Σκόπια και αυτό ήρθε να διορθώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία, τα λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης της Δεξιάς της ΝΔ. Λάθη διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα. Αν είχαμε διαμορφώσει από κοινού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε η χώρα μας θα είχε ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα”.

“Ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε την εθνική γραμμή, γιατί η εθνική γραμμή έλεγε erga omnes. Εδώ δεν υπάρχει erga omnes έχουμε μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και έχουμε τους κατοίκους που λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική. Erga omnes σημαίνει ότι και οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται Βόρειο-Μακεδόνες και η γλώσσα τους αντίστοιχα. Και είχαμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να ξαναμιλήσουμε – είχα ζητήσει να είναι παρόντες και όλοι οι υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα – και να συμφωνήσουμε τι σημαίνει εθνική γραμμή. Αν ο κ Τσίπρας είχε αξιοποιήσει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό και είχαμε διαμορφώσει από κοινού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τότε η χώρα μας θα είχε ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα και δεν θα έφτανε σε αυτή τη συμφωνία. Χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία”, σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.