Quantcast
Τσίπρας: Επέκταση αιγιαλίτιδας με νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα - Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Επέκταση αιγιαλίτιδας με νομοσχέδιο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα – Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.

Στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

«Θα εξεταστεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ),ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

– Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

– Έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις. Λίγη ώρα μετά, εκδόθηκε η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον Τσαβούσογλου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει»

– Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν».

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία ενώ συζήτησε και για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του.

Τέλος ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συζήτησε και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.